• Foto: Andraž Gombač

Asterix sreča Assangea

sobota, 26. avgust 2017, 08:00

Tokrat smo v prevodu dobili pomembni stripovski zgodbi iz kultne serije: 24. zvezek Asterix pri Belgih iz leta 1979 je zadnji, ki ga je pred smrtjo še napisal René Goscinny, 36. epizoda Cezarjev papirus pa je bila predlani največji francoski knjižni hit.

Pisec René Goscinny (1926-1977) in ilustrator Albert Uderzo, ki je spomladi dopolnil 90 let, sta zadnja leta spet doma tudi med Slovenci, kajpada po zaslugi pogumnega galskega junaka Asterixa. Izvrstno poslovenjene epizode kultnega stripa Izolan Vlado Grlica sistematično izdaja pri svoji založbi Graffit.

Tudi tokrat smo dobili dve na en mah. V 24. zvezku Asterix pri Belgih se Galci pomerijo s takisto neustrašnimi in bojevitimi Belgi, sam Julij Cezar pa naj odloči, kateri uporniki so bolj neupogljivi. Tale zvezek se ponaša z več aluzijami kot kateri drug: več likov je zasnovanih po belgijskih znamenitežih, avtorja se s posnemanjem sloga poklonita tudi stripu Tintin in slikarju Bruegelu, trenutek, v katerem je Goscinny sredi ustvarjanja umrl, pa je njegov tovariš zabeležil z dežjem, ki se kakor solze ulije na Asterixa, Obelixa in psička Idealixa.

René Goscinny in Albert Uderzo: Asterix pri Belgih, prevedla Špela Žakelj; Jean-Ives Ferri in Didier Conrad: Cezarjev papirus, prevedla Kristina Šircelj, Graffit, 48 strani, cena posamezne knjige 14,95 evra (trda vezava).

Goscinny je že dolgo pod rušo, Uderzo je ostarel, Galci pa se še kar upirajo Rimljanom. In gredo v korak s časom! Pisec Jean-Yves Ferri in ilustrator Didier Conrad, ki ustvarjata z Uderzojevim blagoslovom, sta leta 2013 družno podpisala prigodo Asterix pri Piktih, zdaj pa imamo v rokah najnovejšo Cezarjev papirus, v kateri se lotevata aktualne problematike: nadzora nad informacijami in propagandne vojne. Zaplete se, ko Cezar na prigovarjanje svetovalca Promocija iz svoje slovite knjige Galska vojna tik pred objavo umakne poglavje o neuklonljivih Galcih. Pri oblikovanju spletkarskega Promocija so avtorjema kot modeli služili svetovalci bivših francoskih predsednikov, drzni in ambiciozni novinar Vikilix, ki naokrog “raznaša” zamolčano poglavje, pa je že navidez podobnemu ustanovitelju spletne strani WikiLeaks Julianu Assangeu.

Posebna poslastica je iztek stripa: v Postskriptumu se avtorja poklonita Goscinnyju in Uderzoju, ju upodobita, kako za kavarniško mizico očarana poslušata daljnega potomca starodavnih druidov, ki so ohranili spomin na izgubljeno poglavje Cezarjeve knjige ... ANDRAŽ GOMBAČ


Povej naprej:

 
Mnenja