Za vse kolesarske okuse

Prireditelji 25. dirke po Sloveniji, ki se bo začela 13. junija, so včeraj razkrili značilnosti in cestno konfiguracijo petih etap, v katerih naj bi na svoj račun prišli kolesarji različnih profilov.

Idrijčan Borut Božič bo po okrevanju po zlomu ključnice predvidoma zavrtel pedala na dirki po Sloveniji.
Idrijčan Borut Božič bo po okrevanju po zlomu ključnice predvidoma zavrtel pedala na dirki po Sloveniji.  

LJUBLJANA > Največ oči bo seveda uprtih v Primoža Rogliča. Petdnevna dirka se bo namreč sklenila z 21-kilometrsko vožnjo na čas od Trebnjega do Novega mesta, ki naj bi bila pisana na kožo zasavskemu asu. Kolesar Lotto Jumba, ki je letos že dobil enotedenski dirki svetovne serije po Baskiji in Romandiji, bo testiral pripravljenost pred Tourom, kjer je lani dobil kraljevsko etapo z vzponom na Galibier. Ni pa dvoma, da se bo želel v najlepši luči pokazati tudi na domačih cestah in pred svojimi navijači ter po možnosti spet slaviti na dirki, ki jo je dobil leta 2015.

Vzponi in spusti

Tri leta prej je na slovenski pentlji zmagal Jani Brajkovič. Svoj čas najboljši slovenski kolesar želi po vrnitvi v domačo Adrio Mobil sebi in drugim dokazati, da je še vedno konkurenčen. V kolesarskem štetju je 35 let starostna doba, ki omogoča še vedno spodobne dosežke. Je pa res, da je Belokranjec v zadnjih nekaj sezonah izgubil stik s svetovnim vrhom. Morda pa so na včerajšnji tiskovni konferenci hoteli tudi simbolično povezati svetlo preteklost z lepo prihodnostjo, ki jo pooseblja 20-letni Tadej Pogačar. Kolesar ljubljanske ekipe Gusto Xaurum je bil lani s petim mestom najbolje uvrščeni domačin na dirki po Sloveniji, pred dvema mesecema pa je že podpisal predpogodbo z ekipo UAE, ki sodi v svetovno serijo. Svojo moč bo poskušal pokazati zlasti v tretji in četrti etapi. Bolj ali manj zahtevnih klancev ne bo manjkalo.

Dirka po Sloveniji:

1. etapa: Lendava - Murska Sobota, 159 km

2. etapa: Maribor - Rogaška Slatina, 152,7 km

3. etapa: Slovenske Konjice - Celje (Celjski grad), 175,7 km

4. etapa: Ljubljana - Kamnik, 155,2 km

5. etapa: Trebnje - Novo mesto, 21,5 km, vožnja na čas.

Tretja etapa bo denimo postregla z vzponom druge kategorije iz Laškega na Celjsko kočo, nato sledi zahteven spust, krog po Celju in ciljni vzpon na Celjski grad. Četrta etapa je dobila oznako kraljevske. Prvi vzpon bo na Jezersko, sledi spust v Avstrijo, pa vzpon na Pavličevo sedlo, spust v Logarsko dolino, nato pa čez Luče na Volovljek ter spust do Kamnika. Vsi vzponi bodo v sklepnih 75 kilometrih, skupaj pa bodo kolesarji predzadnji dan dirke opravili z 2900 metri višinske razlike. Nekaj dobropisa si bo v četrti etapi gotovo poskušal privoziti lanski zmagovalec dirke in eden najboljših hribolazcev, Poljak Rafal Majka (Bora).

V Avstrijo in na Madžarsko

Če se bodo uresničila pričakovanja prirediteljev, bo najmočnejša konkurenca sprinterjev. Nemec Marcel Kittel (Katjuša) Britanec Mark Cavendish (Dimension Data), Avstralec Caleb Ewan (Mitchelton Scott) in druščina bodo predvidoma krojili razplet uvodnih dni. Sicer pa na startu prve etape, ki bo speljana tudi čez madžarsko in avstrijsko ozemlje, pričakujejo 154 kolesarjev iz 22 ekip. Osem jih bo iz najvišjega razreda World Toura, kar je za dirko druge kategorije, svojevrstno priznanje. Med njimi bo najbolj slovensko obarvana Bahrain Merida.

Prireditelji se nadejajo, da bi pri nas lahko zavrtel pedala tudi junak torkove etape italijanskega Gira Matej Mohorič, skoraj gotovo pa bo na seznamu nastopajočih Idrijčan Borut Božič, ki je uspešno okreval po operaciji ključnice in že trenira na Hrvaškem. Še en Idrijčan Jan Tratnik bo v dresu drugorazredne (Pro continental) poljske ekipe CCC gotovo poskušal s kakšnim etapnim prebliskom. Če ne drugače, pa vsaj s pobegi bi radi nase nedvomno opozorili tudi primorski kolesarji v ekipah nižjega ranga in reprezentanci Slovenije.


Najbolj brano