Vogršček gre s športom skupaj

“Dali smo narediti analize in voda je za kopanje b.p.” Tudi tako je Uroš Medvedec iz Triatlon kluba Ajdovščina opisal razmere, v katerih je klub konec tedna pripravil Kros festival Vipavske doline .

 Foto: Ambrož Sardoč
Foto: Ambrož Sardoč

ČRNIČE > Podatek o kakovosti vode je nezanemarljiv zato, ker Ajdovci prireditve, ki je vključevala državni prvenstvi v sprint kros trialtonu in enakem duatlonu, niso pripravili ob domačem bazenu, marveč na vzhodnem delu namakalnega zadrževalnika Vogršček. Ta je znan po čisto čem drugem kot snažnosti, pa vendar naj bi nudil vodo, primerno za čofotanje. Privlačna sicer ni, navidezno umazano jo dela blato, ki v celoti prekriva dno jezera. Ima pa zato še eno prednost: za vikend so ji triatlonci namerili 27 stopinj Celzija. Jadran se “lahko skrije”.

V nedeljo je te razmere in steze pri skrajnem vzhodnem bregu zajezitve preizkušalo več ducatov tekmovalcev. Nekateri so prišli na državno prvenstvo in zato plavali 750 metrov, kolesarili 15 kilometrov ter tekli štiri. Drugi so nastopili na tako imenovani tekmi za vsakogar s sorazmerno krajšimi razdaljami: 200 metrov, osem kilometrov, dva kilometra.

Najboljši v eni uri

V razvrstitvi za DP v sprint kros triatlonu je v absolutni konkurenci zmagal Janez Klančnik (Olimpija TK), ki je na cilj prispel v slabih 57 minutah, pred Mitjem Morijem (Triatlonski klub ) in Žigo Hutterjem (ŠK triatlon lajf). Med ženskami je nastopala le domačinka Ana Lulik (1:36:51). Na triatlonu za vsakogar pa so bili absolutno najboljši Blaž Bratož, Erik Mužina in Damjan Sodnik oziroma Eva Kosec Feltrin, Petra Hacin Valič in Nika Tominc med dekleti.

“Udeleženci prihajajo iz vse Slovenije in Italije. Nekateri to jemljejo za pripravljajo, tekmujejo tudi fantje, ki sicer vozijo gorska kolesa, pa so prišli na nov izziv,” je vodja preizkušnje Uroš Medvedec opisal, koga vse pritegne dogodek. To so tako športniki kot rekreativci različnih starosti.

Eni in drugi so se ob Vogrščku srečali šestič, drugič zapored ne zgolj en dan, marveč v nedeljo in soboto. Slednja je bil namenjena duatlonu, enako državnemu prvenstvu ter tekmi za vse starosti in sposobnosti. Tudi zato pa se prireditev imenuje kros festival.


Najbolj brano