Veterani kazali hrbet mladim

Zmagovalca glavne discipline 14. tekaškega pozdrava jeseni na Krasu, teka na deset kilometrov, sta Gorenjec Uroš Rozman in članica novogoriškega Filipidesa Sergeja Lipušček. Naslednji množični primorski tek bo 2. decembra v Gabrjah.

Zmagovalka na  10 km Sergeja Lipušček (Filipides N. Gorica) je  
prehitela tudi precej moških. Foto: Igor Mušič
Zmagovalka na 10 km Sergeja Lipušček (Filipides N. Gorica) je prehitela tudi precej moških. Foto: Igor Mušič

SEŽANA > Zavod za šport, turizem in prosti čas Sežana je na progi, speljani od mestnega nogometnega stadiona do Orleka in nazaj, zbral kar 637 tekačev - večino iz Slovenije in bližnjih krajev Italije ter Hrvaške. Po pozdravnih besedah kraljice terana Tinkare Gulič in nastopu glasbenikov KD Kraška harmonika je bil na vrsti start kraljevske preizkušnje - cestnega teka na 10.400 metrov. Ženska zmaga je ostala na Primorskem. Priborila si jo je zimzelena veteranka novogoriškega Društva ljubiteljev teka Filipides Sergeja Lipušček, ki je ciljno črto prečkala po 42 minutah in devetih sekundah - z več kot minuto prednosti pred precej mlajšima zasledovalkama - Matejo Ozanič iz hrvaških Delnic (43,24) in Rusinjo na študiju v Kopru Eleno Safonovo (43,55).

“Glede na udeležbo se pozna, da je rekreacija odraslih v vzponu, škoda pa je, da mi mlajše tekačice ne pridejo bliže. Še vedno traja kriza zanimanja in resnega dolgotrajnega dela med mladimi atletinjami na večjih razdaljah”, je v cilju povedala zmagovalka.

Moški tek je po kar resnem troboju za vrh dobil specialist za dolge proge Atletskega društva Olimpik iz Krope Uroš Rozman (37,07). Vsi, ki so stopili na oder za najboljše, so ciljno črto prečkali v isti minuti - za srebro Ljubljančan Davor Kraševec (37,13) in za bron Borut Margon (37,19) iz Divače.

Letos najhitrejša tekača jesenskega pozdrava na pet kilometrov sta Primorca - veterana Simon Strnad iz ŠD Nanos Podnanos in Kristina Bele iz AD Pivka. Za oba je bil to le lažji trening pred težjimi preizkušnjami. Strnad, ki je zmagal s časom 17,50, je imel kar resno delo z mladim upom AD Postojna Janom Deklevo (17.54). Tretji Jurij Kovačič iz Komna pa je že precej zaostal (18,24).

Favorit primorskih gorskih tekov in veteranski reprezentant Simon Strnad po preizkušnji ni bil niti pošteno zadihan: “Takšen tek je zame le rehabilitacija po daljših tekmah in aktivacija pred novimi. Tekel sem svoj ritem, ki je bil na koncu še prehud za obetavnega Jana Deklevo.”

Kristina Bele (čas 20.34), ki večinoma teče na daljše cestne razdalje, na katerih je letos osvojila notranjski pokal, ni imela resnega dela z zasledovalkami. Drugo mesto je 0svojila Rebeka Gnezda iz Spodnje Idrije (21.13), tretje pa Maruša Polak iz Medvod (23,30).


Najbolj brano