V soboto in nedeljo tradicionalni, že 39. zimski pohod na Javornik

Planinsko društvo Javornik iz Črnega Vrha nad Idrijo vabi v soboto in nedeljo na že 39. zimski pohod na Javornik. Pirnatova koča na Javorniku bo odprta za vse pohodnike. Za hrano in pijačo bo poskrbljeno. Pohod je brezplačen, prijave niso potrebne.

Pirnatova koča bo ta konec tedna odprta. Foto: Marko Rupnik
Pirnatova koča bo ta konec tedna odprta. Foto: Marko Rupnik

ČRNI VRH > Do vrha 1240 metrov visokega Javornika, ki je s sosednjima Streliškim vrhom (1265 m) in Srednjo goro (1275 m) najvišja vzpetina Idrijskega hribovja, vodi več planinskih poti. Iz Črnega Vrha čez Gornje Lome je poldruga ura hoda, čez Šajsno Ravan pa slabi dve uri. S Cola sta dve uri in pol, iz Podkraja dve uri, iz Hotedršice čez Lome pa tri ure. Vse poti so markirane. Najlažji dostop do Pirnatove koče (1156 m) pa je od Cenca po makadamski cesti prek Kanjega Dola. Pot je dolga sedem kilometrov, predviden čas hoje pa je ura in pol. V zimskih razmerah - in kaže, da se v noči na soboto obeta nova pošiljka snega - se čas hoje nedvomno nekoliko podaljša.

Kot zagotavlja Marko Rupnik, predsednik Planinskega društva Javornik, bodo poti - če ne že vse, pa vsaj tista najkrajša, iz Črnega Vrha čez Gornje Lome - zgažene. “Že v petek se bodo člani našega društva z različnih smeri podali proti vrhu Javornika in naredili gaz. V noči na soboto naj bi po sedanjih napovedih padlo vsaj kakih deset centimetrov snega, kar bo pohodu nedvomno dodalo nekaj čarobnosti,” je prepričan Rupnik, ki pohodnikom svetuje primerno planinsko opremo - dobro obutev, topla oblačila (tudi rezervna), kapo, rokavice, pohodniške palice in tudi gamaše.

Pohod že vsa ta leta organizirajo v spomin na padle borce Gradnikove brigade na pobočju Javornika med drugo svetovno vojno. 47 borcem III. bataljona Gradnikove brigade, ki so pod streli Nemcev padli 23. decembra 1943 na domačiji pri Skvarču na Javorniku (med padlimi so bili tudi štirje člani Skvarčeve družine), se bodo pohodniki v soboto ob 11. uri poklonili s spominsko slovesnostjo pred obeležjem pri Pirnatovi koči.

Od koče do vrha Javornika je še 15 minut hoje, na vrhu je lesen razgledni stolp, s katerega se ob lepem vremenu ponuja čudovit razgled na vse strani. “Najlepši je pogled na naše Alpe, vidi pa se vse do morja,” pojasni Rupnik. Pohod je dvodneven, kar pomeni, da si lahko pohodniki za vzpon na vrh izberejo bodisi soboto bodisi nedeljo. “Običajno se pohoda udeleži med 300 do 400 pohodnikov na dan, odvisno seveda od vremena. Veseli smo, da se nam vsako leto pridružijo tudi planinci z drugih koncev Slovenije, z Reke in in iz zamejstva,” je zadovoljen Rupnik.


Najbolj brano