V skupini H zmagi Japonske in Senegala, Poljaki in Kolumbijci sklonjenih glav

Uvodni krog je potrdil nepredvidljivost skupine H. Zmage z 2:1 in treh točk so se razveselili nogometaši Japonske in Senegala. Kolumbijci in Poljaki pa so igrišče zapustili poraženi.

James Rodriguez je zamudil najlepšo priložnost za Kolumbijo.
James Rodriguez je zamudil najlepšo priložnost za Kolumbijo.  

RUSIJA > Za Kolumbijce je šlo marsikaj narobe že v približevanju prvi tekmi. James Rodriguez ni v najboljšem stanju, zato se je znašel med rezervisti. Da ima hudič mlade, pa se je pokazalo že v uvodnih minutah dvoboja v Saransku, ko so se četrtfinalisti zadnjega svetovnega prvenstva (SP) praktično sami potisnili v brezno. Enajstmetrovka, ki jo je izkoristil sicer ne posebej vidni Shinji Kagawa, in rdeč karton je najslabše, kar se lahko zgodi reprezentanci, ki mora praktično od začetka z igralcem manj loviti prednost tekmeca. Za povrh je selektor Jose Pekerman po pol ure igre moral žrtvovati enega najmočnejših adutov, Juana Cuadrada.

Japonci so sprejeli ponujeno darilo, potem pa bolj ali manj prežali na razvoj dogodkov in odziv tekmeca, ki je vendarle dočakal poljub sreče pred odmorom. Sosledje dogodkov je Kolumbijcem šlo na roko ob izenačujočem golu, ki ga je potrdil video nadzor. Žoga je po strelu Juana Quintera šla čez gol črto za rezultatsko ravnotežje pred nadaljevanjem.

V drugem polčasu so Japonci z igralcem več opustili pasivno držo in bili vse konkretnejši pred vrati Davida Ospine. Zmagoviti zadetek pa je padel nekoliko nenadejano iz kota. Japonci pač ne slovijo kot vladarji zračnih dvobojev, a je napadalec Yuya Osako pokazal nos za gol in iznajdljivost v kazenskem prostoru. Tudi v lastnem. Ob strelu še zadnjega Pekermanovega asa iz rokava Jamesa Rodrigueza je v odločilnem trenutku podstavil nogo in rešil japonsko zmago, prvo nad katero od južnoameriških reprezentanc na zaključnem turnirju SP. Pred štirimi leti so se Japonci v Braziliji poslovili brez zmage in s porazom proti Kolumbiji, ki je skupinski del končala s popolnim izkupičkom. Tokrat jo čaka zelo zahtevna naloga v boju za napredovanje. Nedeljski dvoboj s Poljaki bo imel že izločilni pridih. Tudi evropski predstavnik v skupini H je namreč SP začel z ničlo.

Senegalska zmaga sicer ni tako odmevala kot ob krstnem nastopu na SP leta 2002, ko so za uvod šokirali branilce naslova Francoze, a ima v kontekstu izločilnih dvobojev prav tako veliko težo. Po porazih Egipta, Maroka, Nigerije in Tunizije v uvodnem krogu so prav v Senegalce položeni največji afriški upi. Pred 16 leti so se prebili vse do četrtfinala. Do tja je še dolga pot, a napredovanje iz skupine se zdi precej bliže po zmagi nad Poljaki, ki so tako kot Kolumbijci Japoncem olajšali delo Senegalcem. Thiago Cionek je žogo preusmeril v lastno mrežo v prvem polčasu. Tudi ob drugem zadetku M'Baye Nianga so bili Senegalci deležni pomoči Poljakov, ki so v končnici tekme z golom Grzegorza Krychoviaka le ublažili poraz.


Najbolj brano