V petek po naslov

Napeta končnica druge finalne tekme domačega košarkarskega prvenstva se je v ljubljanskih Stožicah razpletla po željah Primorske, ki si lahko v petek v domači Bonifiki zagotovi prvi naslov državnega prvaka.

Drugi drugi veliki finalni obračun pod košema je pripadel favoriziranim koprskim rumeno-modrim. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Drugi drugi veliki finalni obračun pod košema je pripadel favoriziranim koprskim rumeno-modrim. Foto: Tomaž Primožič/FPA

LJUBLJANA > V infarktni končnici je najprej za eksplozijo navdušenja v Stožicah dobri dve minuti pred koncem z zabijanjem poskrbel Erjon Kastrati, a mu je na drugi strani s trojko za 72:67 odgovoril Marko Jagodić Kuridža. S tem pa napetosti še ni bilo konec, saj je Miha Lapornik minuto pred koncem zadel trojko, Lance Harris pa je z zgrešenim metom osem sekund pred koncem rednega dela tekme domačinom ponudil priložnost za izenačenje. Roko Badžim je zadel prvi prosti met, nato pa ob posredovanju sodnikov moral zaradi krvavitve na klop. Njegova zamenjava Dražen Bubnić je bil v drugo neuspešen, tako da so gostje kljub dvema zgrešenima prostima metoma Harrisa slavili sploh prvo zmago v Stožicah in se močno približali naslovu prvaka. “V napadu nismo bili tako razpoloženi kot ponavadi. Uspeli smo omejiti Olimpijin skok v napadu in na ta način prišli do prednosti. Do zmage nas je popeljala velika želja” je recept za uspeh predstavil trener Sixta Jurica Golemac, ki je pokomentiral tudi dogajanje v zadnjih sekundah: “Čeprav se je odločitev sodnikov zdela čudna, je bila povsem v skladu s pravili.”

Sicer so Koprčani tekmo začeli odločno, povedli so tudi z dvomestno prednostjo, Olimpija pa je zaostanek v končnici omilila. V 16. minuti so zmaji sicer prišli do minimalnega vodstva, a je kmalu sledil odločen odgovor Primorcev, ki so se na glavni odmor odpravili z devetimi točkami naskoka. Ljubljančani so drugi polčas odprli s tremi trojkami, v 27. minuti so vodili s 53:45. Primorci so kmalu preobrnili izid. Nervozni Ljubljančani ob negodovanju nad odločitvami mariborske sodniške trojke nikakor niso uspeli zajeziti naleta Primorske, ki je hitro povedla za deset točk. Kmalu je tudi Olimpija z nižjo peterko prišla le do štirih točk zaostanka, sledila pa je dramatična končnica, po kateri so se veselili Primorci.

Petrol Olimpija : Sixt Primorska 75:76

Arena Stožice, gledalcev 1500 sodniki: Pukl, Petek in Večković (vsi Maribor); četrtine - 18:22, 14:19, 23:17, 20:18).

Petrol Olimpija: Jones 10, Bubnić 7 (2:3), Lazić 13 (1:2), Lorbek 11 (0:1), Lapornik 4 (1:2), Badžim 25 (7:8), Kastrati 5 (1:2).

Sixt Primorska: Ferme 6, Harris 4 (2:4), Čakarun 8, Marinković 13 (5:7), Hodžić 13 (2:2), Jagodić Kuridža 17 (5:6), Vujasinović 2, Šiško 9, Vončina 4 (4:4).

Prosti meti: Petrol Olimpija 12:18, Sixt Primorska 18:23.

Met za tri točke: Petrol Olimpija 11:30 (Badžim 4, Lorbek 3, Lazić 2, Lapornik, Bubnić), Sixt Primorska 8:18 (Hodžić 3, Ferme 2, Kuridža 2, Šiško).

Osebne napake: Petrol Olimpija 23, Sixt Primorska 21.

Pet osebnih: Lazić (40.).


Najbolj brano