V Tokio skozi šivankino uho

Noč s torka na sredo je slovenskima jadralkama Tini Mrak in Veronika Macarol prinesla dve lepi novici: da sta prijadrali olimpijsko normo in da sta zaradi diskvalifikacije švicarske posadke uvrščeni v današnjo regato za kolajne.

Tina Mrak in Veronika Macarol sta si prijadrali nastop na olimpijskih igrah. Foto: Uroš Kekuš Kleva
Tina Mrak in Veronika Macarol sta si prijadrali nastop na olimpijskih igrah. Foto: Uroš Kekuš Kleva

AARHUS > Tini Mrak in Veroniki Macarol na svetovnem prvenstvu razreda 470 ob danski obali ni kazalo dobro na poti do olimpijske norme. A jima je tokrat sreča pokazala svojo prijaznejšo plat.

Po ponedeljkovem brezvetrju so zadnje plove v razredu 470 jadralci izpeljali v torek, ko so uspeli izvesti le eno regato, v kateri sta se Tina Mrak in Veronika Macarol s 14. mestom uspeli prebiti na skupno enajsto mesto. “Bili sva popolnoma izčrpani. Regatni odbor je imel velike težave s postavitvijo startne linije, zato smo imelo osem ponovljenih startov, “ je torkov dan na morju povzela Veronika Macarol. Sodniki so pred regato za kolajne protest nizozemske ekipe, ki se je pritožila nad Švicarkama, rešili pozitivno, tako da sta Švicarki izpadli iz deseterice, priložnost za jadranje v regati za kolajne pa sta dobili Slovenki. Z najmanj desetim mestom na prvenstvu sta v razredu 470 tudi uradno izpolnili normo za olimpijske igre v Tokiu. “Veseli sva, da bova lahko odjadrali tudi regato za medalje z najboljšimi desetimi posadkami. Potrudili se bova in uživali v še zadnji regati v Aarhusu. Nimava česa izgubiti, tako da lahko samo napadava in pridobiva se kakšno mesto,” sta bili članici JK Pirat dobre volje včeraj, ko sta imeli prost dan. Sreda je bila sprva predvidena kot rezerven dan - v razredu 470 so manjkali kar trije plovi - a so se organizatorji odločili, da jih ne bodo izpeljali.

Pred regato za kolajne

Pred današnjo regato za kolajne sta v vodstvu ta Japonki Ai Kondo Yoshida in Miho Yoshioka (23 točk), drugi sta Britanki Hannah Mills in Eilidth McIntyre (28 točk), tretji pa Francozinji Camille Lecointre in Aloise Retornaz (33 točk). Slovenki imata na desetem mestu 81 točk.

Za piko na i sta portoroški jadralki Sloveniji priborili olimpijsko normo za Tokio 2020. Za igre je bilo na razpolago osem mest, po eno na državo. Slovenija je med nacijami zasedla deveto mesto, ker pa se rezultat vodilne japonske posadke, ki je na igre avtomatično uvrščena kot gostitelj OI, ne upošteva, je Slovenija za las ujela zadnje razpoložljivo osmo mesto.

Ostali slovenski jadralci so popolnoma v ozadju. V razredu finn sta Jan in Liam Orel po zadnjih razpoložljivih podatkih ostala v zgornji polovici srebrne skupine. Jan je skupno na 63., Liam pa je na 66. mestu. Žan Luka Zelko je v zlati skupini v razredu laser standard skupno 53, Nik Pletikos je v bronasti skupini na 141. mestu. Kim Pletikos je v istem razredu v srebrni skupini na 97. mestu, njena sestra Lin Pletikos skupno 104. V razredu formula kajt je Toni Vodišek napredoval na deseto mesto.


Najbolj brano