V Italiji ni prostora za vse

V Plavalnem klubu Nova Gorica so se še v začetku junija veselili domačega vrhunca sezone - za torek predvidenega 12. mednarodnega mitinga pokal Goriška. Zaradi puščanja pa so bili v zadnjih dneh v glavnem novogoriškem bazenu namesto vode delavci in miting je bilo treba odpovedati. Prvi dan obratovanja bazena pa bo, kot kaže, vendarle jutri.

Novogoriški plavalci so doslej gostovali v bazenu sosednje Gorice 
v Štandrežu, kjer pa za resen trening ni dovolj terminov.  Foto: Januša Stibilj
Novogoriški plavalci so doslej gostovali v bazenu sosednje Gorice v Štandrežu, kjer pa za resen trening ni dovolj terminov.  Foto: Januša Stibilj

NOVA GORICA > Leta 1997 ustanovljenemu Plavalnemu klubu Nova Gorica se še ni zgodilo, da bi bil pred vrhuncem sezone na suhem. Žal je školjka olimpijskega bazena novogoriškega mestnega kopališča pod težo 24 let obratovanja in, kot kaže, premajhnega vložka v vzdrževanje, klonila. Odtekanje vode je bilo preveliko in namesto plavalcev so te dni izpraznjeni glavni bazen mestnega kopališča zasedli delavci.

Negotovost o začetku obratovanja bazena je bila prevelika in 12. miting za pokal Goriške je moral PK Nova Gorica odpovedati. Delavci novogoriškega javnega zavoda za šport in njihovi strokovni zunanji izvajalci so se trudili, kolikor so mogli. V petek opravljen preizkus sanacije puščanja je dal zeleno luč za začetek zagonskih aktivnosti. Bazen naj bi po napovedih jutri prvič v sezoni odprli vsaj za rekreativno plavanje.

Poletje na bazenu

Julija bo PK Nova Gorica na domačem kopališču izvajal bogat program. Na voljo bo pet izmen (pet dni po dve uri) plavalnih tečajev za otroke od tretjega leta starosti dalje. Mladi bodo lahko trikrat tedensko po dve uri obiskovali plavalno rekreacijo, odraslim pa bo ta na voljo dvakrat tedensko. Prijave in informacije: pk.gorica@gmail.com.

Klub je veliko izgubil

Slovo od mitinga je za PK Nova Gorica velika izguba, pojasnjuje trenerka Januša Stibilj: “Pričakovali smo 300 plavalcev iz Slovenije, Italije, Hrvaške in Bosne in Hercegovine. Žal je koledar Plavalne zveze Slovenije tako poln, da ta čas ne vidimo možnosti, da bi miting izpeljali v nadaljevanju poletne sezone. To bo za klub hud udarec, tudi zato, ker miting za klub predstavlja pomemben vir prihodka.”

Vzdrževalci bazena, plavalci, vaterpolisti in rekreativni kopalci v letošnji poletni sezoni v Novi Gorici res nimajo sreče. Mrzel in deževen maj je bil za vse neuporaben. Kasneje začeta odpiralna dela na bazenu so ob ugotovljenem puščanju pripeljala do časovne stiske pred julijskim vrhuncem letne sezone, ko šolarji nimajo več pouka, in radi gredo na bazen, ko tam običajno potekajo različni tečaji in ko morajo tekmovalci najbolj intenzivno trenirati.

Potrebujejo otvoritev

Junij je za plavalce in vaterpoliste praktično izgubljen. V plavalnem klubu upajo, da novih težav s puščanjem ne bo in da bodo lahko izpeljali julijski program: “Doslej smo lahko vadili samo v goriškem bazenu v Štandrežu, ki pa je zelo zaseden. Upravljalci so se trudili, da bi nam ustregli, kolikor so mogli, vendar smo bili prisiljeni dejavnost omejiti zgolj na treninge tistih tekmovalcev, ki se pripravljajo na julijska državna prvenstva, pa še ti imajo prostora in terminov premalo. Naše ostale junijske dejavnosti - tečaje, vadbe za otroke in rekreacijo - smo morali odpovedati. Če bodo nove napovedi o odprtju bazena držale, bomo še lahko izpeljali večino načrtovanega - od tečajev za otroke in treningov vseh selekcij do rekreacije za odrasle.”

Najboljši novogoriški plavalci so sicer pred nedavnim tekmovali na 29. Trofeo del est v Gorici, kjer je bil tretji na 50 metrov prosto najboljši novogoriški plavalec, kadet Klemen Zavrtanik. Izkazal se je še z zmago na 50 metrov prsno na mitingu v Ljubljani in z drugim mestom v isti disciplini na mitingu v Banja Luki. Obetavna sta še njegova vrstnika, specialista za hrbtni slog, Miha Obidič (100 m) in Špela Šavle (200 m), oba tretja v Ljubljani.


Najbolj brano