Umrl eden najboljših košarkarjev bivše Jugoslavije

Po dolgi bolezni je v 68. letu starosti umrl eden najboljših košarkarjev bivše Jugoslavije, sarajevske Bosne in reprezentant SFRJ Žarko Varajić, so v nedeljo zvečer objavili beograjski mediji. V Nikšiću rojeni Varajić je bil član slovite generacije "učencev" sarajevske Bosne, ki je leta 1979 pod vodstvom Bogdana Tanjevića osvojila Evropo.

 Foto: FPA
Foto: FPA

BEOGRAD > Varajićev rekord v finalu pokala evropskih prvakov (današnja evroliga), ko je proti italijanskemu Emersonu v Grenoblu dosegel neverjetnih 45 točk, še danes "stoji".

Varajić je postal prvi kapetan košarkarskega kluba s prostora bivše Jugoslavije, ki je dvignil v zrak šampionski pokal klubskega prvaka Evrope, ob tem pa je prejel tudi super oskarja za najboljšega igralca Evrope.

Za jugoslovansko reprezentanco je zbral 126 nastopov in osvojil srebro na olimpijskih igrah v Montrealu leta 1976, zlato na evropskem prvenstvu v Belgiji leta 1977 ter bron na eurobasketu leta 1979 v Italiji.

Po razpadu SFRJ je delal kot vršilec dolžnosti pri Košarkarski zvezi Srbije, kot direktor reprezentance, ki je osvojila člansko evropsko in svetovno prvenstvo, ter kot direktor mlajših kategorij, ki so v eni sezoni osvojile pet evropskih naslovov.

Varajić je bil tudi član olimpijskega komiteja zimskih olimpijskih iger leta 1984 v Sarajevu, med letoma 1987 in 1992 predsednik strokovnega sveta Košarkarske zveze Jugoslavije, med letoma 1996 in 2000 je deloval v jugoslovanskem olimpijskem komiteju, leta 2000 pa je bil športni direktor olimpijske reprezentance Jugoslavije na OI v Sydneyju leta 2000.


Najbolj brano