Šarm treh športov, združenih v enega

V morju in po ulicah starega Kopra je v soboto tekmovalo 410 triatloncev iz štirih držav, udeležencev Triatlona za pokal Istre.

Matej Paradiž daje izjavo za domačo televizijo Foto: Venčeslav Japelj
Matej Paradiž daje izjavo za domačo televizijo Foto: Venčeslav Japelj

KOPER> Koprske ulice so v soboto preplavili triatlonci. Domače športno društvo 3šport je tretjič pripravilo Triatlon za pokal Istre, ki se ga je udeležilo nekaj več kot 410 tekmovalcev vseh starosti. Največ je bilo seveda Slovencev, ki so se jim pridružili Hrvati, Italijani in Španec. V sprint triatlonu je slavil Jaroslav Kovačič (TK Krško).

Neumorna vodja prireditve, predsednica ŠD 3šport Leni Fafangel (na fotografiji lastnoročno ob koncu snema klubski transparent), z izvedbo ni zadovoljna. “Žal mi je zaradi zapletov, zlasti konca prireditve, ki je bil načrtovan povsem drugače. Za to se vsem opravičujem. Časomerilci iz B-Fita so za eno uro zamujali s pripravo izidov, poleg tega so jih premešali, potem pa nas je prehitela noč. Ob sončnem zahodu bi se moralo vse skupaj mirno izteči, tako pa se nisem uspela niti zahvaliti za pomoč pri izvedbi. Naj to javno naredim ob tej priložnosti. Hvala organizacijskemu odboru, prostovoljcem iz ekipe 3športa, sponzorjem, Primorskim novicam in drugim medijskim hišam. Medalje in darila bomo vsem poslali po pošti, tudi v tujino.”

Število tekmovalcev je celo preseglo okvire, v katerih so prireditev načrtovali. Vzdušje na pomolu in ulicah starega Kopra je bilo razposajeno, številni triatlonci, njihovi spremljevalci in radovedneži so napolnili prostor in redarji so imeli kar precej dela z usmerjanjem. Bilo je nekaj težav, denimo pri prijavljanju, kjer je bilo ozko grlo, zaradi katerega je večina tekmovalcev kar dolgo čakala na soncu

Plavanje se je začenjalo na plaži, v nedeljo zelo dobro obiskani tudi zaradi začetka poletne kopalne sezone, kolesarske kroge so nizali med pomolom, kjer pristajajo križarke, in krožiščem pri Srminu, za tek pa so izkoristili promenado proti Semedeli.

Najmlajšim tekmovalcem v cici triatlonu (50 metrov plavanja, 2,5 kilometra kolesarjenja in pol kilometra teka), ti so s startom zaradi težav pri zapori ceste zamujali in celoten spored premaknili v poznejši čas, je sledil skupni start otroškega super sprint triatlona in malega triatlona za vsakogar (250 metrov plavanja, 11,5 kilometra kolesarjenja in 2,5 kilometra teka).

Najboljši triatlonci so se merili v zaključnem sprint triatlonu (750 metrov plavanja, 21,5 kilometra kolesarjenje in 5 kilometrov teka). To je bila z 222 udeleženci tudi najbolj množična tekma. V gneči so imeli sodniki polne roke dela, saj očitno tudi izkušenejši triatlonci v menjalnem prostoru pogosto izgubijo orientacijo. Ker je temperatura morja dosegla 23 stopinj, neoprenske obleke niso bile dovoljene.

Zmagal je eden najboljših slovenskih triatloncev, Jaroslav Kovačič iz Krškega, pred njim je bila na cilju samo najhitrejša štafeta. Povedal je: “Vesel sem, da mi je uspelo. Na kolesu sem skupaj s še dvema uspel pobegniti in si zagotovil prednost. Res dobra dirka, hvala Koper!”

Tekač v štafeti Blatnik je priznal, da njihova zmaga ni bila samoumevna: “Naša štafeta je zmagala, to pa je zasluga predvsem mojih dveh sotekmovalcev, ki sta mi naredila tolikšno prednost, da je Kovačič, čeprav je bil že zelo blizu, ni mogel izničiti. V sprintu finiša mi je na koncu uspelo zmagati. Super, seveda bomo še prišli.”

Najboljši tekmovalec iz vrst organizatorjev je bil Matej Paradiž, ki se je pred tekmo kar nadelal. Povedal je: “S tekmo sem zadovoljen, organizacija teče, vreme je - za razliko od prejšnjih dni, ko smo imeli točo - lepo, vsi so dobre volje. Na kolesu mi je šlo dobro, plavanje pa je bilo oteženo zaradi valov. Pokazalo se je, da je moja forma dobra, kljub temu, da smo ves dan delali in da se pripravljam na celovški ironman (1. julija). Tja gre vsako leto vsaj pet članov 3porta.”

V triatlonu se je poskusil tudi Peter Lamovec iz Žirov, eden slovenskih vrhunskih gorskih tekačev. O povezanosti triatlona in gorskega teka je povedal: “Ugotovil sem, da plavanje zelo koristi pripravam v zimski sezoni. Dobro je za vzdržljivost in povečevanje pljučne kapacitete, kar veliko šteje tudi pri teku. To je moj tretji letošnji triatlon, sicer pa me čez tri tedne čaka nastop na EP v gorskem teku v Turčiji, kjer bo moj cilj prva polovica. V eni od naslednjih sezon pa bom znova ciljal na mesto v prvi deseterici na največjih tekmovanjih.”

Tržačanka Federica Bazzocchi, ki je bila med ženskami druga, za 18 let mlajšo zmagovalko Evo Troha, je na cilju povedala, da je bilo plavanje v razburkanem morju, ko se je morala boriti z moškimi, kar težavno. “Na kolesu pa sem bila sama in sem malo trpela, a sem na koncu dala vse od sebe, tako da sem zadovoljna.”

Domžalčanka Sandra Mecilošek je v Kopru doživela nekaj premier: “Noro! Prvič takšen triatlon, prvič na specialki in s temi kolesarskimi čevlji, prvič tako daleč ... Organizacija je super, tudi vreme, vzdušje. Kolo sem dobila šele včeraj in nisem še imela dovolj časa, da se privadim nanj. Naslednjič pričakujte, da bom med prvimi, seveda!”

Dogajanje je popestrila ponudba športne tržnice, kajtarji so predstavljali svojo dejavnost, na voljo so bile istrske kulinarične specialitete, mladina je tekmovala v igricah, uredili so vrtec za otroke tekmovalcev ...

Skupni vtis je trpel na koncu, ko se je zapletlo pri razglasitvi izidov. Medalje, pokale in nagrade je delil direktor PN Leon Horvatič.

VENČESLAV JAPELJ


Najbolj brano