Zmaga je bila blizu in daleč

Jan Tratnik je tretje mesto na deveti etapi dirke po Franciji pospremil z grenko-sladkim priokusom. V kolesarstvu se pač pomnijo (le) zmagovalci, Idrijčan pa je bil danes blizu in hkrati daleč od svojega največjega uspeha na poklicni poti. Rumeno majico vodilnega je v soboto spet oblekel Francoz Julian Alaphilippe.

Jan Tratnik Foto: Aleš Sorta
Jan Tratnik Foto: Aleš Sorta

PARIZ > Lovce na etapne zmage neredko čaka sizifovo delo na velikih etapnih dirkah. Najprej se morajo pošteno potruditi, da ujamejo pravi vlak za pobeg, nato s sotrpini (zaman) narekujejo ritem sto in več kilometrov z neznatnimi možnostmi za uspeh. Ni veliko manjkalo, pa bi bil na francoski državni praznik v vlogi slavljenca slovenski kolesar. V športu seveda papirnate domneve brez praktične potrditve ne veljajo nič.

Tako tudi ne bomo nikdar izvedeli, ali bi bil Jan Tratnik (Bahrain Merida) v zaključku dovolj hiter, da bi ukanil ubežna kolega, ki sta se na zadnjem vzponu odpeljala naprej. Morda mu je zmanjkalo kakih sto metrov, da bi na klancu zdržal ritem Darryla Impeyja. Južnoafriški prvak je najbolje razporedil moči in dosegel svojo največjo zmago v karieri. Članu Mitcheltona Scotta v zaključku Belgijec Tiesj Benoot (Lotto Soudal) ni mogel do živega. Tratniku je z desetimi sekundami zaostanka pripadel sprint najbližje zasledovalne skupine in tretje mesto.

“Razočaranja ni. Dal sem vse od sebe. Priložnosti se bodo še ponujale, zame ali za koga od moštvenih kolegov. V sobotni etapi sem se soočil s prvim slabšim dnem na letošnjem Touru, zato se nisem hotel naprezati čez prag vzdržljivosti. Očitno sem storil prav, v nedeljski etapi so me noge dobro nesle,” je povedal Tratnik, ki je bil z Matejem Mohoričem doslej pretežno v vlogi pomočnika.


Najbolj brano