Štiri zmage Soških elektrarn

V nedeljo zvečer se je v Solkanu končal tretji dvojček tekem sezone ECA junior cupa - svetovnega pokala mlajših kategorij v slalomu na divjih vodah. V domačem Kajak klubu Soške elektrarne so se veselili štirih zmag.

Na Soči je veslalo kar 349 tekmovalcev iz 24 držav.  Foto: Igor Mušič
Na Soči je veslalo kar 349 tekmovalcev iz 24 držav.  Foto: Igor Mušič

SOLKAN >Brzice Soče in Kajakaški center Solkan je za pet dni treninga in dva dneva tekmovanj zasedlo kar 349 kajakašev in kanuistov iz 24 držav in štirih kontinentov. Med slalomski vratci so se v kajakih, kanujih in dvojcih podili fantje in dekleta kategorij od u-14 do U-23. V večini kategorij so bili med najboljšimi tudi veslači domačega kluba Soške elektrarne.

Med mlajšimi člani je Solkanec Tine Kancler zmagal tako med kajakaši kot med kanuisti. Med kanuisti je Kancler zelo tesno - za osem desetink sekunde v dveh tekmah - ugnal Francoza Huga Latimiera. Slovensko veselje je z bronom dopolnil član celjskega Nivoja Urh Turnšek. Med kajakaši je bil Tine razred zase. Prvega zasledovalca, Ljubljančana Marka Petka je pustil za sabo za več kot 20 sekund. “Žal mi ni uspelo priti v A reprezentanco. Sedaj se skušam tudi na takšnih tekmah čim bolje pripraviti na evropsko in svetovno prvenstvo za mlajše člane. Evropsko bo že čez dva tedna v Liptovskem Mikulašu na Slovaškem, svetovno pa čez mesec dni v Krakowu. Glede na to, da je večina najboljših slalomistov Evropejcev, je moj cilj na obeh tekmah enak - prebiti se v finale,” je po nedeljskem zaključku skoraj pred domačim pragom povedal Tine Kancler.

Tekmovali so tudi članski dvojci, kjer je morala bronasta ljubljanska posadka priznati premoč najhitrejšim Angležem in drugim Čehom.

Soške elektrarne so bile odlične tudi med mladinci. Kanuist Nejc Polenčič je v tesnem seštevku dveh tekem ugnal Francoza Loica Trenchanta. Tretji je bil Novozelandec Oliver Puchner. Med kajakaši je zmagal madžarski član Soških elektrarn Koppany Racz, ki je bil za dobre tri sekunde hitrejši od Vida Oštrbenka iz Čateža. Bron je osvojil Celjan Lan Tominc, četrti pa je bil veslač domačega kluba Erazem Šavli.

Vodja kajakaškega centra Solkan Andrej Humar si je po napornem vikendu, med katerim so dejavnosti ovirale plohe in nevihte, oddahnil: “Veseli nas, da se je naše tekmovanje prijelo in da se tujci, tudi iz oddaljenih držav, kot so Kazahstan, ZDA, Kanada, Nova Zelandija in Japonska, radi vračajo. Z njimi prihaja številno spremstvo, kar v tem času precej prispeva k številu nočitev na našem območju. Tisti naši tekmovalci, ki so že bili na prejšnji tekmah Eca junior cupa visoko, so tudi tokrat stali na zmagovalnem odru ali tik pod njim, z velikim napredkom v letošnji sezoni pa je presenetil naš madžarski član Koppany Racz. Gre za primer uspešnega sodelovanja tekmovalca in njegove družine s klubom, našo in madžarsko kajakaško zvezo. Fant zadnja leta v glavnem živi pri nas in se je med drugim zelo dobro naučil slovensko.”

Že danes bo ECA junior Cup gostoval v avstrijskem Flattachu, na sporedu pa sta še tekmi v nemškem Augsburgu in finale v Bratislavi. V Solkanu bo živahno tudi v naslednjih dneh. Kajakaški center gosti izraelsko skupino, ki se usposablja za reševanje na divjih vodah, 13. julija pa bo na mirnem delu Soče pod solkanskima mostovoma še slovenski pokal v veslanju stoje.


Najbolj brano