Slovenija v četrtem bobnu za EuroBasket 2019

V Beogradu bo jutri potekal žreb skupin za ženski EuroBasket 2019, del evropske košarkarske elite pa bodo drugič v zgodovini tudi slovenske reprezentantke.

LJUBLJANA > Evropsko prvenstvo za košarkarice bo v Srbiji in Latviji potekalo med 27. junijem in 7. julijem 2019. Slovenke so se na prvenstvo uvrstile drugič v zgodovini, potem ko so na eurobasketu prvič nastopile leta 2017 v Pragi. Vozovnico na prvenstvo so si izbranke selektorja Damirja Grgića priigrale po odličnih igrah v kvalifikacijah, ko so zasedle drugo mesto v skupini E, na domačem parketu pa med drugim ugnale tudi Francijo.

Pred žrebom so reprezentance razporejene v štiri kakovostne bobne. Slovenke so glede na fibino jakostno lestvico, kjer trenutno zasedajo 63. mesto, in rezultate v zadnjem obdobju uvrščene v vrh četrtega kakovostnega bobna.

Kakovostni razredi

> Prvi boben: Španija, Francija, Turčija, Rusija

> Drugi boben: Belgija, Latvija, Italija, Češka

> Tretji boben: Srbija, Ukrajina, Madžarska, Črna gora

> Četrti boben: Slovenija, Belorusija, Velika Britanija, Švedska

Prav tako je že znano, da bo slovenska reprezentanca skupinski del odigrala v Srbiji (ne v isti skupini kot reprezentanca Srbije), saj jo je srbska košarkarska zveza izbrala za partnersko zvezo, Latvijci pa so izbrali švedsko reprezentanco. Na prvenstvu bo šestnajst reprezentanc razdeljenih v štiri skupine. Uvodni del prvenstva se bo odvijal v Zrenjaninu, Nišu in Rigi, zaključne boje prvenstva pa bo gostila beograjska arena.

“To je lepa nagrada za ves vloženi trud košarkaric in priznanje za vse delavce v slovenski ženski košarki. Ob tej priložnosti vsem še enkrat iskreno čestitam ter se zahvaljujem štabu reprezentance in vodstvu košarkarske zveze za vso podporo pri našem delu. Žreb skupin z zanimanjem pričakujemo, a kakšnih posebnih želja glede nasprotnic nimamo. Treba se je zavedati, da je Slovenija šele drugič na evropskem prvenstvu ter še vedno palček med evropsko elito. A že na prejšnjem prvenstvu in v kvalifikacijah smo dokazali, da se lahko enakovredno kosamo tudi z velikimi reprezentancami,” poudarja selektor Damir Grgić, ki ga na žrebu ne bo. Slovenijo bosta zastopala predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec in direktor članskih reprezentanc Matej Likar.


Najbolj brano