Še en slovenski udarec za Ruse

Mariborski nogometaši sicer ne bodo dočakali evropske pomladi, a se iz Moskve vračajo z dvignjenimi glavami. V petem krogu lige prvakov so s Spartakom vknjižili še drugi remi 1:1. V skupini E bodo za konec 6. decembra gostili Sevillo, ki se je sinoči pomerila z Liverpoolom.

Mitja Viler (levo) je z Mariborom  v Moskvi vknjižil drugo točko 
v letošnji ligi prvakov.   Foto: Anze Malovrh/STA
Mitja Viler (levo) je z Mariborom v Moskvi vknjižil drugo točko v letošnji ligi prvakov.  Foto: Anze Malovrh/STA

MOSKVA > Dvoboj v hladni ruski prestolnici se je začel po pričakovanjih. Gostitelji so sklenili obroč okrog mariborske obrambe, a pravih groženj Jasmin Handanović ni bil deležen. Mario Pašalić, ki je kot posojen nogometaš Chelseaja prekrižaril že pol Evrope, je meril previsoko, njegov nekdanji soigralec pri Milanu Luiz Adriano pa iz mrtvega kota ni mogel presenetiti mariborskega čuvaja mreže. Gostje so se po desetih minutah otresli pritiska, prvi poskus proti ruskim vratom je sprožil Marcos Tavares, a je strelu mariborskega kapetana manjkalo udarnosti in natančnosti.

Vroče dogajanje pred vrati gostov je napovedal protinapad Ze Luisa, zadnji hip pa je posredoval Marko Šuler, ki je preprečil vodstvo gostiteljev. Nekdanji reprezentančni branilec je bil pazljiv tudi v preostanku prvega polčasa, v katerem so gostje dobro kljubovali napadom ruskega prvaka. Spartak je potrpežljivo iskal vrzel v mariborskih vrstah, morda še preveč. Obramba slovenskih prvakov je bila dobro postavljena. Tudi pri številnih podajah je ostala čvrsta in se ni pustila presenetiti. Na drugi strani se je tudi Mariborčanom odpiral prostor na nasprotnikovi polovici, a so bili v napadu nedorečeni oziroma niso imeli kakovostnih rešitev. So pa, če ne drugega, z nadzorovanjem žoge in ritma mirno pripeljali do konca prvi polčas.

Drevi bodo v ligi prvakov na sporedu tekme v skupinah od A do D, kjer bo derbi sredinega večera. V ponovitvi finala iz leta 2015 bo Juventus gostil Barcelono. Katalonci so praktično že v osmini finala, stara dama (še) ne. Sreda ponuja tudi drugi zanimiv špansko-italijanski obračun v skupini C. Madridski Atletico bo gostil Romo, a se je po štirih krogih in spodrsljajih s Karabahom znašel v domala izgubljenem položaju v boju za prvi dve mesti, ki prinašata pomlad v ligi prvakov. Za Jana Oblaka in soigralce je realen razplet tretje mesto in nadaljevanje v evropski ligi.

Med odmorom je Darko Milanič aktiviral Dareta Vršiča, ki bi lahko z eno potezo zrežiral presenečenje v Moskvi. Ni bil daleč. Po natančni podaji iz prekinitve je žogo v vratnico preusmeril Šuler. Tekma se je razživela. Na obeh straneh so se izmenično vrstili navidez obetavni poskusi, ki pa niso obrodili sadov. Po strelu z glavo Ze Luisa v 75. minuti so si mariborski privrženci oddahnili, a le za kratko. Napadalec s Kapverdskih otokov je kronal juriš gostiteljev v 82. minuti za zadetek Spartaka, ki pa je začel slaviti prezgodaj.

Mariborčani so se še enkrat več v letošnji sezoni vrnili med žive. Vršič in Tavares sta izigrala razredčeno obrambo gostiteljev, JasmIn Mešanović, ki je v igro vstopil v končnici tekme, pa je zadel za končnih 1:1 in drugo točko Maribora v skupini E. Šokirani Spartak jih ima na tretjem mestu krog pred koncem šest.


Najbolj brano