Salonit po četrto zmago

Danes bo v Kanalu po treh letih spet stari sosedski prvoligaški odbojkarski derbi s sosedi iz Prvačine. Domači Salonit je sodeč po letošnjih dosežkih favorit, Gen-I Volley pa po sobotni zmagi s Krko želi presenetiti.

Zadnji prvenstveni dvoboj med tekmecema v Kanalu je bil odigran pred tremi leti, ko je 
slavil Salonit. Foto: Borut Jurca
Zadnji prvenstveni dvoboj med tekmecema v Kanalu je bil odigran pred tremi leti, ko je slavil Salonit. Foto: Borut Jurca

KANAL > Tradicija in zadnji dosežki so močno na strani Salonita, ki bo današnjo tekmo z Gen-I Volleyjem v športni dvorani v Kanalu začel ob 19. uri. Zadnji prvoligaški derbi v Kanalu je pred tremi leti s 3:1 dobil Salonit. Sledila je kriza Gen-I Volleyja, ki se je selil med Prvačino in Novo Gorico ter med prvo in drugo ligo. Med obema ekipama se je v zadnjih letih v obe smeri selila kopica igralcev. Skrivnosti med moštvoma zato ni, še posebej, ker se bodo stari znanci v tej sezoni pomerili že četrtič.

Kanalci branijo rezultatsko prednost in ugled standardnega člana zgornjega dela prvoligaške lestvice. Trenutno so četrti. Letošnjo uvodno medsebojno ligaško tekmo v Prvačini in obe tekmi osmine finala pokala so Kanalci dobili po treh nizih, a so v soboto presenetljivo izgubili z osmouvrščenimi Črnučami, ki so jih Prvačkovci pred tem premagali. Športni direktor Salonita Miloš Grilanc se zaveda, da so fantje dolžniki pred svojim občinstvom: “Poraz s Črnučami je bil gotovo spodrsljaj, ki smo ga dobro analizirali. V zadnjih dneh smo dobro trenirali. S polno močjo se je pridružil tudi Gregor Basaneže ki je odpravil težave s hrbtom. Računamo tudi na vse večji prispevek Matica Vrtovca, ki se po poškodbi vzpenja v formi. Želimo zmagati in navdušiti navijače tudi za zasedbo avtobusa, ki ga bomo organizirali za petkovo pot na povratno tekmo četrfinala pokala v Kamnik.”

Gen-I Volley prihaja psihološko razbremenjen, ker je v boju za obstanek slavil na obeh ključnih tekmah prvega dela lige - s Črnučami in s Krko. Prvačkovci so na devetem (predzadnjem) mestu še vedno lačni točk in pozitivnega preobrata v medsebojni statistiki, pravi kapetan Andraž Paliska, ki je pred leti igral tudi v Kanalu: “Smo zdravi in dobro pripravljeni. Imamo drugačne igralce in slog kot Salonit. Skušali bomo prenesti nekaj zaleta, ki smo ga dobili s Krko, tudi v Kanal. Moramo nadaljevati z dobrim servisom, ki nam je nazadnje omogočil, da smo v bloku končno normalno delovali in smo nato z učinkovitejšo obrambo uspeli tudi lažje pripraviti napade. Ivan Perović in Alan Komel, ki sta se nam nazadnje pridružila, sta se dobro uigrala. Želimo biti čim bolj enakovreden tekmec. Upam, da nam bo uspelo in da lahko presenetimo.”

Če bo prva postava Gen-I Volleyja odigrala na visoki ravni, bo tekma zanimiva. Če bodo potrebne menjave, ima Salonitov v Belgiji prekaljeni trener Andrej Urnaut širši izbor enakovrednih odbojkarjev.


Najbolj brano