S tremi velemojstri

Portoroški Bernardin bodo za teden dni zasedli šahisti. Drevi se v Grand hotelu Bernardin pričenja tradicionalni Portorož open, ki je letos posvečen 60-letnici znamenitega medconskega turnirja v Portorožu leta 1958.

Matej Šebenik (levo) je najviše rangirani šahist na turnirju. Foto: Leo Caharija
Matej Šebenik (levo) je najviše rangirani šahist na turnirju. Foto: Leo Caharija

BERNARDIN > Kot je značilno za tovrstne turnirje, je končni seznam udeležencev še v zadnjem dopolnjevanju. Predvidoma bo na glavnem turnirju nastopilo do sto igralcev, na kadetskem pa do dvajset. Dva velemojstra sta nastop iz opravičljivih razlogov zadnji trenutek odpovedala, ostali so še trije: slovenski reprezentant Matej Šebenik, prvi nosilec turnirja, ob njem pa še Puljčan Nenad Ferčec ter Finec Yrjola Jouni. Nastopili bodo številni primorski igralci, ki so se pogumno odločili preizkusiti svoje znanje s poklicnimi igralci. Nekateri med njimi imajo realne možnosti za nagrade. Udeleženci bodo v udobni dvorani Emerald do prihodnje sobote odigrali devet krogov po švicarskem sistemu. Vsak dan bo na sporedu po en krog, le jutri bosta dva. Popoldanske partije se bodo pričenjale ob 18. uri, dopoldanske (2. in 9. krog) pa ob 10. uri. V okviru opna bo veliko spremnih prireditev, ki so odprte tudi za neudeležence opna. V torek, 17. julija, in četrtek, 19. julija, bosta nagradna hitropotezni in pospešeni turnir. V petek, 20. julija, ob mednarodnem dnevu šaha, bo velemojstrica Darja Kapš odigrala simultanko z udeleženci kadetskega turnirja.

Dogodek je posvečen znamenitemu medconskemu turnirju Portorož 1958, ki je zapisan v zlato zgodovino črno-bele igre, saj je postavil veliko novih mejnikov v organiziranem šahu. Širom zemeljske oble pa najbolj slovi po tem, da so na njem nastopili trije bodoči svetovni prvaki, danes največje šahovske legende: Mihail Talj, Tigran Petrosjan in Robert Fischer. Slednji je s komaj 15 leti osvojil naslov velemojstra, kar je bilo za tedanje pojmovanje podobno čudežu.

Pomen odločitve organizatorjev, da letošnji turnir posvetijo slavnemu turnirju, je prepoznal tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je prevzel častno pokroviteljstvo nad dogodkom.


Najbolj brano