S štirimi Primorci na domače EP?

Danes so se z javnim treningom v športni dvorani Vitranc v Kranjski Gori začele priprave moške odbojkarske reprezentance. Na prvi vadbi sta se potila tudi Primorca Jani Kovačič in Matic Vrtovec. Že danes bo na delu tudi Dejan Vinčič, junija pa bo primorsko četverico zaokrožil še Mitja Gasparini. Vrhunec sezone bo domače evropsko prvenstvo.

 Foto: Igor Mušič
Foto: Igor Mušič

KRANJSKA GORA > Slovenska moška odbojkarska reprezentanca bo najprej tekmovala v kvalifikacijah za Ligo narodov, sledile bodo kvalifikacije za olimpijske igrie in domače evropsko prvenstvo.

Prvi trening je postregel predvsem s splošnim ogrevanjem, z lahkim tekom in z vadbo posamičnih odbojkarskih elementov - taudi s topom za izstreljevanje žog.

Novi selektor Alberto Giuliani je imel na voljo kar 17 odbojkarjev. Jutri jih bo s prihodom novogoriškega člana poljskega Radoma že 18, junija pa se bosta po koncu klubskih obveznosti ekipi pridružila še napadalca Tonček Štern in Izolan Mitja Gasparini.

Giuliani je ob standardnem liberu, Kanalcu Janiju Kovačiču, ki zapušča ACH Volley in odhaja v tujino, povabil tudi Matica Vrtovca iz Prvačine, ki je podaljšal sodelovanje s Salonitom in bo na pripravah kot tretji napadalec pomagal pri taktičnem treningu ofenzivne igre.

Naši najboljši odbojkarji bodo na pripravah v Kranjski Gori do 15. junija, po tem pa se bodo preselili v Ljubljano, kjer jih od 3. do 7. julija čakajo kvalifikacije za Ligo narodov svetovne odbojkarske zveze. Sledile bodo olimpijske kvalifikacije na Poljskem in nato še domače evropsko prvenstvo. Najnapornejša reprezentančna sezona za Slovence doslej bo trajala kar pet mesecev.

Kvalifikacijski tekmeci Slovencev za vstop v ligo narodov svetovne odbojkarske zveze bodo znani šele junija, ko se bodo končale kontinentalne lige. V Ljubljani je pričakovati predstavnika Afrike, Oceanije, Azije, enega predstavnika iz obeh Amerik in ob Slovencih še eno evropsko ekipo - zmagovalca evropske lige.

Naj spomnimo: Kvalifikacijski turnir za Ligo narodov v Sloveniji je nekakšen popravni izpit za krivico, ki jo je svetovna odbojkarska zveza naredila Sloveniji pred dvema letoma, ko je zmagala v drugi skupini svetovne lige, a nato ni zaigrala v elitni skupini, ker so se veljaki svetovne zveze odločili spremeniti sistem tekmovanja in so ustanovili zaprto ligo za skupino povabljenih velikih in bogatih držav.

Pričakovanja reprezentantov

Kanalec Jani Kovačič je že prekaljen reprezentant - član generacije, ki je osvojila srebro na evropskem prvenstvu. Pred kratkim se je razveselil rojstva sina Naja, veseli pa se tudi novih izzivov v reprezentanci:

“Začeli smo zlagoma, s tremi sestanki in medsebojnim spoznavanjem. Jedro iz lanskega svetovnega jedra je tu in je že dolgo skupaj, kar bi morala biti ena naših prednosti. Prvi občutek po pogovoru z novim strokovnim štabom so dobri. Želim si, da bi se to pokazalo tudi na igrišču - predvsem na domačem evropskem prvenstvu, kjer bi bilo lepo, če bi se vključili v boj za odličja. Moja največja želja in želja nas vseh pa je, da bi se uvrstili na olimpijske igre, kar pa bo izredno težko, saj imamo v skupini Francijo in Poljsko, ki sta kandidatki za odličje na olimpijskih igrah. Sam bom gotovo naredil maksimum. Rojstvo sina mi je v dodatno spodbudo.

Primorski novinec v A reprezentanci je Salonitov napadalec Matic Vrtovec, ki je lani z B ekipo sicer že nabiral izkušnje v evropski ligi. Svoje vtise je danes strnil takole: “Lepo je biti prvič v družbi z igralci, ki so tekmovali na lanskem svetovnem prvenstvu. Veselim sem, da me je selektor povabil v takšno ekipo, pa čeprav bo moje delu tukaj verjetno trajalo le do prihoda obeh glavnih napadalcev. Vsak teden, ko bom to, bo zame nekaj enkratnega. Sem zdrav in dobro pripravljen, da dam vse od sebe. Za to priložnost sem treniral vse do sedaj.”

Vez med odbojkarji in strokovnim štabom je izkušeni kapetan, steber zvezdniške italijanske Modene (od koder se bo sicer verjetno preselil drugam) Tine Urnaut, saj izvrstno govori italijansko in tudi osebno pozna nov strokovni štab. Nekoliko je povezan tudi s Primorsko, saj je strasten klasični in podvodni ribič in član portoroškega potapljaškega kluba.

Svoja pričakovanja je opisal takole:

“Če bomo zdravi, lahko v tej zasedbi pridemo daleč. Na začetku nas še nekaj manjka, a to ne bo vplivalo na našo uigranost, ker so prvi dnevi namenjeni predvsem individualnemu delu. Pri taktičnem delu z žogo bomo že kompletni. Časa za taktični trening z žogo bo v naslednjih mesecih povsem dovolj. Jasno je, da mora biti naša ambicija, da na obeh tekmovanjih v Stožicah - v kvalifikacijah za Ligo narodov in na Evropskem prvenstvu - poskušamo iti do konca. Na olimpijskih kvalifikacijah bomo ob vrhunskih svetovnih prvakih Poljakih in nekdanjih evropskih prvakih Francozih potrebovali tudi nekaj sreče, saj direktno napreduje le zmagovalec.”


Najbolj brano