S samostojno ekipo med elito

Ajdovska alpska smučarka Andreja Slokar se je po slabši lanski sezoni skupaj z družino odločila za samostojno pot. Z letošnjimi dosežki v evropskem pokalu si je kot edina Primorka priborila mesto v štiričlanski B reprezentanci.

Ajdovka Andreja Slokar, smučarka B članske reprezentance. Foto: Igor Mušič
Ajdovka Andreja Slokar, smučarka B članske reprezentance. Foto: Igor Mušič

AJDOVŠČINA > Ajdovka Andreja Slokar pri 22 letih upa, da bo šla po poti novogoriške sosede, A reprezentantke Ane Bucik, pa čeprav ima drugačno, prav nič smučarsko družinsko ozadje. Oče Andrej je bil odličen košarkar, s temperaturami pod lediščem pa se je kasneje kot ustanovitelj in lastnik podjetja Incom srečeval predvsem pri proizvodnji sladoledov. Z Andrejo smo se pogovarjali na zaključnem sezonskem srečanju njenega SK Dol Ajdovščina.

Kako ste postali smučarka?

Edina, ki še vztraja

Andreja Slokar je edina slovenska smučarka iz generacije 1997, ki še vztraja v vrhunskem smučanju, ob tem pa je tudi študentka drugega letnika ekonomske fakultete. Edina Primorka v štiričlanski B reprezentanci za novo sezono je v prejšnji nanizala naslednje najboljše rezultate: evropski pokal - 14. in 17. mesto slalom, 54. mesto veleslalom; FIS tekme - 2. in 3. mesto slalom, 2. in 6. mesto veleslalom.

“Pravzaprav po naključju. Že v zgodnjih otroških letih me je razganjalo od energije, mama pa je želela, da bi jo koristno uporabila. Njeno poznanstvo s tedanjo partnerko mojega sedanjega trenerja Tomaža Bizjaka je pripeljalo do tega, da me je vpisala v SK Dol Ajdovščina. Tam sem lepo napredovala. Moje smučanje je z leti postalo zahtevno in drago, vendar me je vedno - in tako je tudi danes - v vseh pogledih podpirala družina in mi omogočila, da uresničujem svoje želje.”

Kaj vam je prinesla minula sezona?

Andreja Slokar

alpska smučarka

“Od jeseni do pomladi sem bila na snegu 159 dni.”

“Vrnitev na pot napredka. Odločitev, da grem skozi sezono z zasebno ekipo, se je pokazala kot prava. S trenerjem Tomažem Bizjakom, serviserjem Urošem Šinkovcem in kondicijskim trenerjem Severinom Lipovškom smo se dobro ujeli. Sezono sem izpeljala brez poškodb, rezultati pa so mi odprli vrata tudi na nekaterih tekmah svetovnega pokala, predvsem pa so mi prinesli uvrstitev v B člansko reprezentanco. Kot vsestransko koristna se je pokazala tudi odločitev, da se po letu, ko sem se posvetila le smučanju, vrnem k študiju. V trenutkih, ko mi ni šlo na snegu, sem misli bolj usmerila v učenje, kadar pa mi je steklo med vratci, pa itak ni bilo težav.”

Verjetno je ta čas edini, ko ste nekoliko več doma ...

“To drži, vendar se je ritem potovanj umiril šele pred kratkim, saj smo še sredi junija na ledeniku Stelvio testirali opremo. Od jeseni do pomladi sem bila na snegu 159 dni. Tudi sedaj se veliko premikam, saj je program kondicijske vadbe, ki poteka dvakrat dnevno, obsežen in raznovrsten.”

Kdaj boste spet na snegu?

“Avgusta skupaj z moško ekipo za tehnične discipline odhajam v argentinsko Ushuaio. Komaj čakam na to, saj na tistem koncu sveta še nisem bila. Sledili bodo evropski ledeniki in novembra skandinavska FIS turneja. Lepo bi bilo, če bi dobila priložnost na slalomu svetovnega pokala v finskem Leviju.”

Kakšni so načrti za novo sezono?

“Največ moram narediti v veleslalomu. Tu moram dobre vožnje s treningov prenesti na tekme. Imam še malo točk. Čaka me veliko nastopanja na FIS tekmah, da si jih naberem dovolj, da bom nato v evropskem pokalu dobila startne številke, pri katerih bodo proge še solidno ohranjene. V slalomu bo treba nadgraditi že spodbudne tekmovalne dosežke v evropskem pokalu z rednim uvrščanjem v vrh. S tem bi se odprla še kakšna priložnost v svetovnem pokalu, kjer ne želim biti le udeleženka, temveč tudi ena od smučark v finalni vožnji. Energije mi ne manjka, sem pa tudi v pravih letih za takšen skok. Moji avstrijski vrstnici Katharina Gallhuber in Katharina Liensberger se redno uvrščata okoli mest na zmagovalnem odru.”

Kaj pa hitre discipline?

“Smuka gotovo v kratkem še ne bom trenirala. Časa in moči za kakovostno vadbo vseh disciplin je premalo in če se na smuk ne pripravljaš resno, je prenevaren. Nekaj malega superveleslaloma bom dodala v program, predvsem pa se bom bolj posvetila paralelnemu slalomu, ki mi je zelo všeč in postaja vse bolj zastopan v tekmovalnem koledarju.”


Najbolj brano