Ronaldo in črno-beli svet

Selitev Cristiana Ronalda v Italijo bo imela večkratne učinke v nogometni serie A. Denarni se že kažejo, pri Juventusu se nadejajo, da jim bodo sledili tudi tekmovalni, predvsem v Evropi. Na Apeninskem polotoku se zdijo že samoumevni.

 Foto: 2018:08:17 15:05:11
Foto: 2018:08:17 15:05:11

RIM > Stara dama je v pretekli sezoni osvojila sedmi zaporedni državni naslov, s katerim je izenačila rekordni niz Lyona med letoma 2002 in 2008 v Franciji. Prihod Cristiana Ronalda naj bi samodejno prinesel nadaljevanje prevlade Juventusa v domačih okvirih. Prestopu portugalskega zvezdnika pripada nesporni primat na sicer zelo živahni poletni tržnici. V Italiji je bilo v preteklih letih sicer veliko dima in le malo ognja, številke pa kažejo, da tokrat povpraševanje sledi ponudbi. Po zneskih, namenjenih prestopom, italijanska serie A zaseda drugo mesto med petimi najmočnejšimi prvenstvi v Evropi. Na vrhu ostajajo čvrsto zasidrani klubi iz angleške Premier League, ki so za okrepitve odšteli milijardo in 400 milijonov evrov. Milijardni prag za poletne nakupe pa je prestopilo le še 20 moštev iz italijanske serie A. Seveda so še vedno občutne razlike med ekipami spodnjega dela Premier League in rezultatsko primerljivimi klubi iz serie A, ki lahko le sanjajo o angleških proračunih. Zato pa se prebuja italijanski zgornji dom.

Izzivalci stare dame

Kitajski Inter je bil, potem ko si je priigral vozovnico za ligo prvakov, zelo dejaven. Prihod Luke Modrića bi bil seveda češnja na torti, a tudi tako se zdi, da je novi Inter pred novo sezono dobil potrebno širino in raznovrstnost. Radja Nainggolan, Balde Keita, Šime Vrsaljko, Stedan de Vrij so stari znanci italijanskega prvenstva, odkritje pa bi lahko bil 21-letni argentinski napadalec Lautaro Martinez. Pri Interju se nemara nadejajo, da bi lahko na stari celini pustil vsaj podoben pečat kot Gonzalo Higuain, ki je to poletje okrepil Milan.

Okrnjen prvi krog

Uvodni krog italijanskega prvenstva bo minil brez tekem med Sampdorio in Fiorentino ter Milanom in Genoo. Srečanji sta preložena zaradi zrušitve avtocestnega viadukta v Genovi, v katerem je umrlo najmanj 39 ljudi.

Interjev mestni tekmec je bil še pred kratkim v rokah Kitajcev, ki so ga prepustili znanemu ameriškemu skladu. Spremembe so se zgodile tudi v športnem oziroma operativnem delu kluba, kjer je glavne nogometne niti prevzel Leonardo. Drugo vprašanje je seveda, kaj to pomeni za trenersko prihodnost Gennara Gattusa. Roma je precej vložila v izkušnje Stevna N'Zonzija in Javiera Pastoreja, pri Napoliju pa je najbolj odmevala trenerska rošada - Maurizia Sarrija je zamenjal Carlo Ancelotti.

Boljši klubi so sicer ohranili trenersko kontinuiteto, so pa zato bili zelo dejavni na nogometni tržnici. Nekateri - kot Atalanta in Fiorentina - pa so sestavili zelo zanimivo igralsko križanko. Juventus je seveda tudi na tržišču zgodba zase, ne nazadnje je pred dvema letoma Napoliju odštel 90 milijonov evrov za Gonzala Higuaina, ki je to poletje okrepil Milan. 54 milijonov evrov vreden prestop Argentinca sodi takoj za Ronaldovega, a ga način izplačila - najprej izposoja in prihodnje leto odkup - ne uvršča na seznam petih najdražjih v italijanske klube. Na njem pa se je zaradi tovrstnih kombinacij denimo znašel prestop Douglasa Coste, ki je sicer že v pretekli sezoni branil barve Juventusa.

Slovenski pridih

Stara dama je tudi sicer najbolj razvezala mošnjiček pri nakupih. Le malo manj odmevna je bila vrnitev Leonarda Bonuccija iz Milana, medtem ko je raznovrstni Joao Cancelo v pretekli sezoni kot posojen nogometaš branil barve Interja. Med preostalimi novinci gre izpostaviti Emreja Cana, ki mu je pri Liverpoolu potekla pogodba. Tako kot tudi Gigiju Buffonu, ki je bil Juventusov simbol tretjega tisočletja. Na otvoritveni tekmi nove sezone bodo branilci naslova gostovali v Veroni pri Chievu Valterja Birse, ki je eden od kar desetih slovenskih zdomcev v serie A. Skoraj tretjinsko je vratarsko zastopstvo s Samirjem Handanovićem (Inter), Vidom Belcem (Sampdoria) in Rokom Vodiškom (Genoa). Če zadnje ure prestopnega roka niso prinesle še kakšne rošade, bodo slovenske barve med italijanskimi prvokategorniki branili še Josip Iličić (Atalanta), Jasmin Kurtić (Spal), Boštjan Cesar (Chievo) Miha Zajc (Empoli), Leo Štulac (Parma) in Luka Krajnc (Frosinone).


Najbolj brano