Zmaga za slovo

Z zmago v nebodijetreba tekmi so se koprski rokometaši poslovili od evropskih nastopov v tej sezoni. Boj za četrtfinale so izgubili že na prejšnjih tekmah, tako da tokratna zmaga predstavlja le spodbudo pred končnico državnega prvenstva, v katerem cimosovce čaka še osem tekem. Cimos Koper : Eskilstuna 30:27 (16:13).

Vlado Osmajić (št. 88) se je v zadnjih tednih vživel v novo vlogo prvega zunanjega igralca Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Vlado Osmajić (št. 88) se je v zadnjih tednih vživel v novo vlogo prvega zunanjega igralca Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER> V skupinskem delu prenovljenega pokala EHF, v katerem sta združena nekdanji pokal EHF in pokal pokalnih zmagovalcev, je primorski klub trikrat zmagal in trikrat izgubil.

Dvorana Bonifika, gledalcev 700, sodnika: Nabokav in Kulik (oba Belorusija). Cimos Koper: Vran 13 obramb, Rapotec 5, Osmajić 6, Bombač 3, Hrastnik, Gavranović 6, Konečnik 2 (začetna sedmerka); Škof, Darovec, Dobelšek 5, , N. Poklar 1, Bundalo, Bošković 1, Bratkovič 1. Trener: Fredi Radojkovič. Eskilstuna Guif: Hallberg, Larsson, Akerman 3, E. Andersson 2, Blank 1, Ekman 2, Tholin, H. Andersson 1, Pettersson 10, Freiman 2, Heimisson 4, Stenbäcken 1, Sokolić 1. Trener: Janne Ekman. Sedemmetrovke: Cimos 7 (5), Eskilstuna 5 (1). Izključitve: Cimos 14, Eskilstuna 12.

Najboljšo igro je prikazal v prvem krogu, ko je povsem nadigral Naturhouse La Riojo. Ob tem je še dvakrat premagal švedskega predstavnika, v obeh dvobojih z nemškim Göppingenom pa je bil bistveno slabši nasprotnik. Napredovanje je dejansko izgubil na gostovanju v Španiji, kjer pa je bil, podobno kot v dvobojih z Nemci, dobesedno zdesetkan. “Mislim, da bi se s popolno ekipo zagotovo uvrstili v četrtfinale. Imeli bi večjo kakovost, tudi proti Nemcem v svoji dvorani bi najbrž igrali drugače. V Bonifiki smo Špance zanesljivo premagali, čeprav nismo bili popolni. Škoda, da nam je zmanjkalo igralcev, ampak tako je pač v športu,” je črto pod nastop v pokalu EHF potegnil trener Fredi Radojkovič.

Res je, da je Cimos igral v dokaj močni skupini, toda vseeno cilja, to je bila uvrstitev na zaključni turnir četverice, ni uresničil. Poškodbe, ki so obeležile to sezono, so šestim rokometašem onemogočile tudi nastop proti Eksilstuni. Med njimi sta najbližje vrnitvi na igrišča po reprezentančnem odmoru Matjaž Brumen in Uroš Bundalo, medtem ko ostali (Krivokapić, Manojlović, Tine Poklar in Grzentić) do maja najbrž ne bodo igrali.

Dvoboj s švedsko ekipo, ki ni odločal o ničemer, je bil enakovreden, nobena ekipa si nikoli ni priigrala več kot treh zadetkov prednosti. “Glave niso bile tam, kjer bi morale biti. To velja tako za nas kot za Švede. Nam je bilo pomembno le, da pridemo do zmage in s tem dvignemo glave pred nadaljevanjem sezone. To nam je uspelo,” je “duh tekme” ponazoril domači ideolog igre Dean Bombač. Cimos je do treh golov prednosti prišel v končnici prvega dela.

Maribor Branik se je kljub porazu v zadnjem krogu z Elverumom s 27:30 uvrstil v četrtfinale. V skupini C je s 7 točkami osvojil drugo mesto. Prvi je danski Holstebro, ki je v odločilni tekmi premagal Wislo Plock s 27:26. Zaradi nenavadnih pravil je bilo v zadnjem krogu veliko računanja, saj je EHF določil, da se Nantes kot organizator finalnega turnirja uvrsti neposredno med četverico, če osvoji vsaj drugo mesto v skupini. To mu je uspelo, zato brez četrtfinala ostane najslabše drugouvrščeno moštvo, je zapisano v pravilih. A se pri določanju najslabšega drugouvrščenega upoštevajo le rezultati treh najboljših moštev v skupini. Zato je brez četrtfinala ostala Naturhouse La Rioja, ki je zbrala le štiri točke in ima najslabšo medsebojno gol-razliko. V treh četrtfinalnih dvobojih bodo tako igrali: RN Löwen, Magdeburg, Göppingen, Kolding, Holstebro in Maribor.

Sredi drugega polčasa so gostje naredili preobrat. “Mislil sem, da bomo v nadaljevanju stopnjevali ritem in zgodaj prišli do zmage z višjo razliko. A smo zašli v krizo, sodniki so nas izključevali po tekočem traku in še dobro, da smo se pobrali, saj smo izgubljali že za tri gole,” je po tekmi analiziral vratar Jure Vran, ki je branil vseh 60 minut. V 46. minuti, ko so Švedi izkoristili dvojno izključitev Primorcev, je bilo že 20:23, a so nato Koprčani s fanatično obrambo (Osmajić, Hrastnik in ostali) z delnim izidom 5:0 prišli do odločilne prednosti. V končnici je Osmajić zadeval iz sedemmetrovk, Dobelšek iz devetih metrov, Gavranović se je dobro ruval na šestmetrski črti in ko je mladi Adam Bratkovič sto sekund pred koncem zadel za 29:26 je bil zmagovalec odločen. Vsa Cimosova enajsterica, ki je stopila na parket, je svoje delo opravila dobro in borbeno.

“Vsaka zmaga je pomembna in dobrodošla. Imamo še dovolj energije za končnico. Morda se bo še kdo od poškodovancev vrnil, a vseeno v dvobojih z Gorenjem in Celjem ne bomo favoriti, čeprav jim bomo skušali pomešati štrene,” je še dodal Vran. Podobno je ocenil Fredi Radojkovič: “Eskilstuna se bori za naslov švedskega prvaka in s takšno ekipo, kot jo imamo trenutno mi na razpolago, ni enostavno premagati takšnega nasprotnika. Zagotovo je v nadaljevanju težko najti energijo. Ta trenutek je najtežji, od kar smo skupaj v teh letih, a sem prepričan, da bodo vsi igralci dali vse od sebe in drago prodali svojo kožo.”

DENIS SABADIN


Najbolj brano