Zmaga za gol vodi Cimos v raj

Zanimanje za povratni dvoboj osmine finala lige prvakov je izjemno. Koprski rokometaši so si po tesnem porazu v poljskih Kielcah s 26:27 priborili zgodovinsko priložnost, danes ob 18. uri pa bi si z zmago zagotovili še napredovanje. Toda vsem v najboljšem primorskem klubu lanskega leta je jasno, da je pred njimi še peklenskih 60 minut.

Milorad Krivokapić (v modrem dresu) ima poškodovano stopalo, a bo vseeno zaigral na “tekmi leta” Foto: Denis Sabadin
Milorad Krivokapić (v modrem dresu) ima poškodovano stopalo, a bo vseeno zaigral na “tekmi leta” Foto: Denis Sabadin

KOPER> Mediji sicer večkrat pretiravajo s pojmom “zgodovinski”, ki ga umeščajo tudi tam, kamor si ne zasluži, toda podatki govorijo, da bo danes res šlo za zgodovinski obračun.

Kot prvi se je v četrtfinale lige prvakov že uvrstil Kiel, ostali pari osmine finala pa so naslednji (v oklepaju rezultati prvih tekem), danes - Croatia osiguranje : Metalurg (18:19), Koebenhavn : Sävehof (34:25); jutri - Hamburg : Füchse (30:32), Barcelona : Montpellier (28:30), Atletico Madrid : Schauffhausen (36:27), Veszprem : Ademar Leon (28:31).

Do osmine finala lige prvakov so pred petimi leti prišli hrpeljski rokometaši, sredi devetdesetih let so se med najboljših 16 klubov v pokalu državnih prvakov uvrščali tudi odbojkarji Salonita, a v četrtfinalu najelitnejšega klubskega tekmovanja ni bilo še nobenega primorskega kluba v kolektivnih igrah z žogo. Celo med slovenskimi rokometnimi kolektivi se v zadnjih petih letih nikomur ni uspelo prebiti med osmerico, čeprav so bili pred desetletjem Celjani abonirani vsaj na polfinalne obračune.

Koprčani so ta teden opravili po en trening na dan, poudarek pa je bil na regeneraciji in taktični pripravi. Zdravstveni bilten je soliden, saj bo Bojan Skoko, ki so mu v Kielcah ponovno zlomili nos, pripravljen za igro, Milorad Krivokapić bo igral z injekcijsko blokado poškodovanega stopala, le Vladimir Osmajić bo kljub izjemni želji moral ostati na tribuni ali na rezervni klopi.

Poraz z enim zadetkom v gosteh, ki je v rokometnih krogih označen kot ugoden, je zelo varljiv. Predvsem zato, ker je moštvo Vive Targi Kielce zelo izkušeno, med osemnajsterico rokometašev, ki kandidirajo za nastop pa ni nikogar mlajšega od 26 let. A so po drugi strani tudi bolj okorni in počasnejši od koprske lahke konjenice.

Vive Targi Kielce je aktualni poljski državni podprvak, ki se je v ligo prvakov uvrstil prek turnirja povabljencev, ki ga je tudi organiziral. V zadnjih letih veliko vlaga v igralski kader in poskuša zbrati jedro poljske reprezentance. V predtekmovalni skupini B (po mnenju poznavalcev najmočnejši) je osvojil tretje mesto z enajstimi točkami. Ob dveh zmagah z danskim Bjeringbrojem je v gosteh premagal Čehovske medvede in Veszprem, doma Füchse Berlin in doma remiziral s Čehovskimi medvedi.

Zato naj bi bil recept za zmago hiter ritem z veliko rotiranja, na obeh straneh pa naj bi bil poudarek na obrambah. Če bo koprska zadržala poljske težkokategornike, bo že na polovici poti do uspeha. V takšnih tekmah bi lahko odločale malenkosti, morda obrambe vratarjev ali športna (ne)sreča. Veliko skrivnost predstavlja tudi vloga kapetana slovenske reprezentance Uroša Zormana, ki v Kielcah igra le obrobno vlogo. Ali se bo razživel prav proti svojim rojakom? V takšnih tekmah naj bi zelo pomembno vlogo odigrala tudi psihološka priprava in zbranost v končnici tekmi.

Vstopnice so še na voljo, a kljub temu velja opozorilo organizatorjev, da naj obiskovalci pridejo na srečanje vsaj 30 minut pred začetkom dvoboja.

Sodila bosta Nemca Geipel in Helbig, delegat bo Finec. V primeru zmage Cimosa z enim zadetkom prednosti bo napredovala ekipa, ki je dosegla več zadetkov v gosteh, v primeru identičnega rezultata 27:26 pa bosta moštvi streljali sedemmetrovke.

DENIS SABADIN


Najbolj brano