Zdaj je vojna: RZS proti Ljubiču in Krstiću

Po včerajšnji tiskovni konferenci, ki sta jo sklicala Peter Ljubič in Nenad Krstić, je jasno, da med najboljšim slovenskim sodniškim parom in vodjo slovenske sodniške organizacije Andrejem Juratovcem ne gre več zgolj za nesoglasja ali različne poglede, temveč za vojno. Dostopni podatki kažejo na to, da so iz Slovenije poskusili očrniti primorska sodnika v evropski rokometni organizaciji.

Nenad Krstić (levo) in Peter Ljubič sta stalna udeleženca velikih rokometnih dogodkov Foto: Arhiv Pn
Nenad Krstić (levo) in Peter Ljubič sta stalna udeleženca velikih rokometnih dogodkov Foto: Arhiv Pn

HRPELJE > Zgodba, o kateri smo pisali tudi v Primorskih novicah, je stara mesec dni, nanaša pa se na obtožbe nemškega trenerja Herberta Müllerja, ki je za lokalni časopis izjavil, da naj bi romunski klub Baia Mare, pri katerem je gostoval Thuringen podkupil slovenska sodnika. “Javnosti želiva prikazati svojo plat zgodbe in reagirati na nizkotne obtožbe, s katerimi se poskuša po 33 letih oblatiti naše ime,” je vzrok za “sodniško” tiskovno konferenco pojasnil Peter Ljubič. Še enkrat je zanikal podkupovanje in poudaril, da je predvsem razočaran zaradi neodzivnosti Rokometne zveze Slovenije in vodje sodniške organizacije Andreja Juratovca.

Dejstva

Peter Ljubič: “Sodniško kariero bi rada končala pod slovensko zastavo. Če pa to ne bo mogoče, bova, v skrajni sili, morala poiskati drugo zvezo.”

V 5. krogu skupine A lige prvakinj je Baia Mare doma premagala Thüringer z 20:19. “Tekma v ničemer ni odstopala od drugih tekem na tej ravni. Z nemške strani ni bilo nobene nejevolje, po koncu tekme nam je tudi trener čestital za opravljeno. Delegat ni imel pridržkov, tudi uradnih pritožb ni bilo. V analizi, ki jo opraviva po prihodu domov, sva sama opazila, da sva naredila nekaj več napak kot ponavadi, a enakomerno v škodo obeh ekip,” zgodovino zapleta pojasnjuje Ljubič. Presenečenje ju je čakalo, ko je eden od slovenskih dnevnikov pograbil zgodbo.

Omenjeni nemški trener je za lokalni časopis Thüringer Allgemeine izjavil, da mu je župan romunskega mesta po tekmi povedal, da bi domača ekipa morala zmagati za deset golov glede na to, koliko denarja je plačal sodnikoma. Izjava je bila sicer najbrž namenjena lokalnim navijačem pred odločilno tekmo, v kateri je nato Thüringer z dovolj visoko razliko premagal dunajski Hypo in se uvrstil v drugi krog lige prvakinj. Da ima zgodba precejšnje luknje, je očitno na prvi pogled. Obtožbe o podkupovanju ni pograbil nihče izmed resnih nemških medijev, ob morebitni zmagi bi Romunke imele le minimalne možnosti za napredovanje, pa tudi župan tamkajšnjega mesta se ne bi kar tako hvalil, da je storil kaznivo dejanje.

Kozinca, ki veljata za neuradno najboljši rokometni sodniški par na svetu, saj sta sodila finala olimpijskih iger in svetovnega prvenstva, sta po zapisu v slovenskem časopisu pričakovala odziv svoje matične organizacije.

Odziv

A tega ni bilo. Še več! Odziv je bil negativen. “13. novembra, na dan objave članka, je Juratovec na RZS gledal posnetek tekme. Nato je poklical tako vodjo tekmovanja pri EHF Markusa Glasserja kot šefa evropskih sodnikov Dragana Načevskega in ju prepričeval, da sva slabo sodila ter napovedal, da naju bo umaknil s sojenj v Sloveniji. Po njegovi analizi naj bi naredila bistveno več napak v škodo Nemk,” je nadaljeval Ljubič.

Tudi z RZS ju nihče ni poklical ali vprašal za njuno razlago. Nato je Juratovec, ki delegira sodnike, kar s SMS sporočilom odpovedal njuno sojenje na tekmi 1. B DRL Loka : Cerklje. Prav tako nista bila povabljena na sestanek oziroma usposabljanje sodnikov 25. novembra. Tako sta v zadnjem mesecu sodila le en dvoboj v pokalu EHF med Brestom in Berlinom.

Ozadje

Očitno gre za spor med najboljšim slovenskim sodniškim parom in njunim šefom Juratovcem. Včeraj smo za mnenje zaprosili tudi slednjega. “S slovenskimi sodniki, ki delujejo v slovenskem okolju, ne bom komuniciral prek medijev. Rokometno zgodbo morajo pisati rokometaši, trenerji in klubi,” je izjavil.

Ozadje spora je v različnih pogledih na način sojenja. Juratovec, v zadnjem obdobju alfa in omega slovenskih rokometnih sodnikov, je pred meseci napovedal, da bo občasno premešal sodniške pare. “Temu sva ostro nasprotovala. Pero in Neno sta se v rokometnem smislu rodila skupaj in bosta skupaj umrla,” dodaja Ljubič. Drugo jabolko spora pa predstavlja število tekem, na katere ju delegira. Do omenjenega zapleta sta sodila le na štirih tekmah 1. A DRL, medtem ko so nekateri pari sodili tudi na sedmih ali osmih tekmah.

Epilog

Ljubič in Krstić sta od nemškega trenerja najprej zahtevala opravičilo. Ker tega ni bilo, sta zadevo predala odvetniku, Nemca pa bosta tožila. Hkrati sta od nevtralnih strokovnjakov EHF dobila analizo sojenja, v kateri niso ugotovili nepravilnosti ali pristranskega ravnanja sodnikov.

EHF je zaradi nešportnih izjav sprožila disciplinski postopek proti trenerju Thüringerja Herbertu Müllerju, civilno tožbo proti njemu je napovedal tudi romunski klub Baia Mare.

Če zanju v slovenskem rokometu ni več prostora, bosta morala razmišljati o planu B. “Sodniško kariero bi rada končala pod slovensko zastavo. Če pa to ne bo mogoče, bova, v skrajni sili, morala poiskati drugo zvezo, ki naju bo vzela pod okrilje,” je še dodal Ljubič.

DENIS SABADIN


Najbolj brano