Za začetek avto v avtobus

Naslednji tekmec Cimosa v ligi prvakov, St. Petersburg, je dokaj neznana ekipa. Za zdaj še ni uspel prepričati nobenega ruskega oligarha, da bi se zaljubil v klub, zato igra v ligi prvakov le postransko vlogo. Če se bo kaj spremenilo, bo to druga pesem.

Fredi Radojkovič, trener Cimosa: “Velike razlike med Wislo, Rusi, Romuni in Metalurgom ni. Imajo visoke rokometaše, dobre strelce od daleč, veliko tečejo, a delajo tudi veliko napak.”  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Fredi Radojkovič, trener Cimosa: “Velike razlike med Wislo, Rusi, Romuni in Metalurgom ni. Imajo visoke rokometaše, dobre strelce od daleč, veliko tečejo, a delajo tudi veliko napak.”  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

SANKT PETERBURG> Drugo največje rusko mesto s 4,8 milijona prebivalcev in z bogato kulturno dediščino je bilo dovolj velik magnet, da je prepričalo približno 50 privržencev koprskih rokometašev za obisk. To je več, kot si jih je ogledalo dvoboja v Skopju in v romunskem Buzauu, toda nekateri med njimi so sredin športni dogodek zgolj izkoristili za prijeten turističen izlet.

St. Peterburg je koprsko odpravo sinoči sprejel nezainteresirano in neprijazno. Klima je prijetna, saj niti zvečer temperatura ni padla pod ledišče, toda na poti iz letališča do hotela se je v avtobus z nič hudega slutečimi koprskimi rokometaši zaletela priletna domačinka. Prometna nesreča je bila nedolžna, cimosovci pa so zadnjih 500 metrov do hotela morali prepešačiti. To je bil prav primeren nadomestek za trening, ki ga niti niso načrtovali. Rokomet je sicer v Rusiji in tudi v St. Peterburgu povsem na stranskem tiru in ima podoben status kot hokej na travi ali lacrosse v Sloveniji.

Tudi zato poskuša ruski podprvak vsaj delno kompenzirati odrinjenost s tem, da kot edini od 24 udeležencev lige prvakov svoje domače tekme igra ob sredah. “Ko sem se vrnil sem, so na tekme prihajali le starši in prijatelji rokometašev, v zadnjem letu in pol pa je obisk zelo narasel,” je pred začetkom lige prvakov (LP) povedal domači trener Dmitrij Torgovanov, edino znano ime v domači zasedbi. A vseeno si njihovih tekem v LP ne ogleda tisoč gledalcev. Klub je pod svojim okriljem zbral nekaj rokometašev iz ostalih ruskih moštev in je v zadnjih dveh letih osvojil drugi mesti v državnem prvenstvu. Sicer pa nima prave zgodovine, saj pred tem ni nikoli igral v nobenem evropskem pokalu. Imena njegovih rokometašev na evropski sceni ne pomenijo veliko. Po štirih krogih je največ zadetkov (22) doseglo desni krilni igralec Aleksej Šindin. Najpomembnejši igralec je levi branilec Eidar Nazirov, druga imena so še Poljakov, Liašenko, Višnjevski in rokometaš svetovno znanega priimka Puškin.

“V tem mestu še nisem igral, ampak zagotovo igrajo podobno kot vse ruske ekipe: imajo telesno močne rokometaše, a mislim, da imamo dovolj kakovosti, da jih lahko premagamo,” je povedal najboljši koprski strelec Milorad Krivokapić. Primorskemu strokovnemu štebu je več informacij posredoval Gorazd Škof, ki je lani z Zagrebom v LP odigral dve tekmi s St. Peterburgom, a je tokrat zaradi poškodbe gležnja ostal v Kopru. V primerjavi z lansko sezono sta nova le dva igralca. St. Peterburg je po štirih krogih zbral tri točke. Ob zmagi z Romuni je doma remiziral z Metalurgom.

“Velike razlike med Wislo, Rusi, Romuni in Metalurgom ni. Imajo visoke rokometaše, dobre strelce od daleč, veliko tečejo, a delajo tudi veliko napak. Poskušajo igrati hiter rokomet, a nimajo takšne kakovosti, da bi to lahko zdržali vseh 60 minut. Gremo na zmago, ampak morebiten poraz z nas ne bi bil konec sveta, za njih pa najbrž že,” je analiziral izhodišča koprski trener Fredi Radojkovič.

DENIS SABADIN


Najbolj brano