Vsi tekmeci so premagljivi

“Vsakega lahko premagamo, z vsakim lahko izgubimo,” pred prvo tekmo Slovenije na evropskem prvenstvu ocenjuje pomočnik selektorja slovenske reprezentance Bojan Čotar.

Bojan Čotar Foto: Aleš Sorta
Bojan Čotar Foto: Aleš Sorta

ZREČE> Nekdanji trener Prul, Slovenj Gradca, Nove Gorice, Krima in Maribora je dela z izbrano vrsto že vajen. Novogoričan Bojan Čotar je bil zraven tudi leta 2000, ko je Slovenija v odločilni (in nepozabni) tekmi za peto mesto ugnala gostiteljico evropskega prvenstva Hrvaško in si priigrala vozovnico za olimpijske igre v Sydneyju. Se lahko zgodovina ponovi?

“Želje so seveda eno, realnost pa drugo. Cilj je, da se uvrstimo na eno od dveh mest, ki nas vodita v dodatne kvalifikacije, vendar nočemo prehitevati dogodkov. Gremo iz tekme v tekmo. Osredotočeni smo na uvodni dvoboj z Norveško.”

> Je lahko obračun z vikingi že odločilen v boju za napredovanje iz skupine D?

“Da in ne. Zmaga na prvi tekmi bi prinesla lepo popotnico za nadaljevanje prvenstva v rezultatskem in miselnem kontekstu. Ne bi pa pomenila nobenega zagotovila. Tako kot nas tudi po morebitnem spodrsljaju ne gre odpisati. Na papirju nismo favoriti na nobeni tekmi. Obenem pa tudi nikomur ne priznavamo, da je boljši od nas, dokler tega ne pokaže na parketu. Evropsko prvenstvo je najtežje reprezentančno tekmovanje.”

> Kaj je pokazal pregledni turnir na Danskem?

“Predvsem koristna spoznanja in uporabne informacije za strokovni štab. Treningi so eno, tekme pa nekaj drugega. Fantje so pokazali željo in pozitiven pristop, kar je predpogoj za dober dosežek na tovrstnih tekmovanjih. Na Danskem smo želeli videti, kako v praksi funkcionirajo igralne različice, ki jih vadimo na treningih. Podobno kot tekmeci seveda nismo razkrili vseh razpoložljivih adutov. Dobili smo potrdilo, da se lahko v obrambi zanesemo tudi na postavitev 6-0, kar nam omogoča večji taktični razpon. V napadu bomo z razpoložljivim profilom rokometašev prisegali na hitro in kombinatorno igro. Telesno smo dobro pripravljeni.”

> Torej lahko z optimizmom pričakujemo EP v Srbiji, kjer bo tudi lepo število slovenskih navijačev?

“Neizpodbitno dejstvo je, da je ekipa mlada in potrebuje še precej kilometrine. Tudi napake so sestavni del vse hitrejše rokometne igre, ne smemo pa si privoščiti mrkov v igri, ki so lahko usodni. Če se jim bomo izognili, potem bo tudi število tehničnih napak manjše, učinek v igri pa večji.”ALEŠ SORTA


Najbolj brano