V nebodijetreba tekmi še peta zmaga Cimosa

Koprski rokometaši so redni del lige prvakov končali z zmago, ki pa bo hitro pozabljena, saj z njo niso pokazali poti, po kateri bi lahko izšli iz krize. Skromne Romune so strli v drugem polčasu, medtem ko je bil prvi polčas morda celo najslabši v zadnjih štirih letih. Cimos bo jutri ob 11. uri izvedel za nasprotnika v osmini finala.

V koprskih vrstah je z učinkovitostjo presenetil Nikola Džono (v skoku) Foto: Zdravko Primožič/Fpa
V koprskih vrstah je z učinkovitostjo presenetil Nikola Džono (v skoku) Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER> Žreb na Danskem, na sedežu glavnega pokrovitelja lige prvakov Veluxa, bo dirigiran. Koprčani so sinoči nestrpno pričakovali razplet dvoboja v Skopju, saj je bilo ob trenutni formi in motivu Metalurga in Hamburga pričakovati, da bodo makedonski prvaki osvojili obe točki in prehiteli Koprčane na drugem mestu. A so aktualni nemški prvaki zavrnili manipulacije, zmagali in tako preprečili Metalurgu naskok na drugo mesto. Cimos bo kot drugouvrščena ekipa v dobri družbi drugega bobna, v katerem so še zagrebška Croatia osiguranje, Koebenhavn in madžarski Veszprem. Koprčani bodo najbolj zaželeni nasprotnik. Žreb jim bo lahko namenil tretjeuvrščene ekipe: švedskega prvaka Sävehof, ki bi bil najboljša izbira, španski Ademar Leon ali poljskega podprvaka Kielce. Zanj igra tudi kapetan slovenske reprezentance Uroš Zorman. Tako Španci kot Poljaki bi bili v dvoboju s Koprčani favoriti, saj so predvsem Kielce v zadnjih letih ogromno investirale v kakovostne rokometaše, do lige prvakov pa so se uvrstile prek turnirja povabljencev, ki so ga tudi organizirale.

Koper, dvorana Bonifika, gledalcev 1500, sodnika: Stenrand, Birch (Danska). Cimos Koper: Škof 17 obramb, Jovičić, Bogunović, Bombač 6, Mlakar, Krivokapić 2, Konečnik (začetna sedmerka); Vran, Skoko 2, Brumen 6, Čemas, Poklar 2, Džono 5, Skube 4, Rapotec, Bundalo 1, Jovičić. Trener: Fredi Radojkovič. Constanta: Popescu 13 obramb, Ghionea 4, Stamate, Stavrositu 2, Irinescu 6, Criciotoiu, Sabou 1 (začetna sedmerka); Stanescu, Novanc, Simicu, Toma 2 (2), Sadoveac 1, Csepreghi 6, Buricea, Criciotoiu 2. Trener: Stefan Constantin. Sedemmetrovke: Cimos 1 (0), Constanta 3 (2); izključitve: Cimos 6, Constanta 8; rdeč karton: Stamate (41 - grob prekršek).

Dvoboj z zadnjeuvrščenim romunskim prvakom je bil ena od tistih nebodijetreba tekem, ki morajo biti odigrane zaradi samega tekmovalnega sistema, sicer pa ničesar ne prinaša nobeni od ekip. No, teoretično naj bi Koprčanom poraz lahko odnesel morebitno drugo mesto. S takšno filozofijo so se akterji tudi lotili srečanja in ne krivi ne dolžni gostje so se v osmi minuti znašli v vodstvu s 4:0. Trener Fredi Radojkovič je po dveh zaporednih porazih v državnem prvenstvu premešal začetno postavo, v kateri sta se znašla tudi Goran Bogunović in Matjaž Mlakar, njegovega pomočnika Zorana Jovičića pa sta na parket potisnili poškodbi obeh levih kril Uroša Rapotca in Jureta Dobelška. Minuta odmora domačega strokovnega štaba je le delno zaustavila nalet Romunov, ki so prvi zadetek (Skoko) prejeli šele v 11. minuti. V igro so vstopili vsi najboljši, a neučinkovitosti niso izboljšali. Še pred tem je poškodbo mečne mišice obnovil Mlakar.

Do 21. minute je iz napada na postavljeno obrambo zadel le Krivokapić, domači pa niso zadeli niti iz idealnih priložnosti iz šestih metrov. V 23. minuti je bilo že 4:10, pravcati polom pa je najprej preprečil Nikola Džono s tremi zaporednimi zadetki, Gorazd Škof z nekaj obrambami in Dean Bombač, ki je zadel pred zvokom sirene za znosnih pet zadetkov zaostanka.

Dober začetek drugega polčasa, v katerem se je Cimos v dveh minutah približal na 12:14, je napovedal preobrat. Obramba je postala ostrejša, Romuni so postali bolj nervozni in raztreseni, stekel je protinapad. Zaradi grdega udarca Matjažu Brumnu v obraz je romunski orjak Stamate dobil neposreden rdeč karton, v 41. minuti pa je Krivokapić izenačil na 17. Gostje so delali veliko tehničnih napak, v njihovi obrambi pa je bilo preveč lukenj. Constanta je sicer poskušala s tesnim pokrivanjem najbolj razpoloženega koprskega rokometaša Bombača, a so bili njegovi soigralci dovolj učinkoviti. Tine Poklar, ki je v obrambi dobro nadomestil poškodovanega Vladimirja Osmajića, je v 49. minuti zadel za prvo vodstvo Cimosa (20:19), Bombač je v 51. minuti zadel za prvo vodstvo z dvema goloma prednosti, Brumen pa v 54. za tri (24:21), kar je bilo dovolj za peto zmago v rednem delu lige prvakov.

Cimos Koper je v svojem drugem nastopu v ligi prvakov tako osvojil 13 točk. Poražen je bil le v uvodnem krogu v Skopju in v Bonifiki proti aktualnim nemškim državnim prvakom iz Hamburga. Remiziral je v Plocku in v Hamburgu ter na domači tekmi z Metalurgom. Njegove nastope v ligi prvakov vsi ocenjuje z oceno odlično, češnja na torto pa bi bila še morebitna uvrstitev v osmerico najboljših v Evropi.

Povedali so v Bonifiki

> Fredi Radojkovič, trener Cimosa Kopra: “Ta ekipa dveh porazov v enem tednu ne zmore psihološko zdržati. To se pod mojim vodenjem še ni zgodilo in pušča res velike psihološke posledice. Igralo se je v krču, vsak je poskušal po svoje. Fantom glede borbenosti nimam česa očitati. Trudijo se, a to ni tisti trud, s katerim lahko naredimo rezultat. Tudi tokrat nas je v prvem polčasu kot proti Celju pokopala realizacija. To je psihološki moment te ekipe, ki ga ne moremo prebroditi. Upam, da je drugi polčas pozitiven signal za naprej.”

> Nurhan Ali, vodja moštva Constante: “Koper tokrat ni igral tako kot v Hamburgu, zato se nam je ponudila priložnost za kaj več. V Kopru je bilo sicer vse odlično: od gostoljubnosti do vremena in naše igre v prvem polčasu. Po tem smo izgubili veliko žog, naredili preveč napak in v ligi prvakov s toliko napakami ne moreš zmagati.”

>Tine Poklar: “Po katastrofalnem prvem polčasu smo se v odmoru dogovorili, da gremo na vse ali nič. Zaigrali smo sproščeno, tako kot znamo, in posledica je tudi dober rezultat. Začetek je bil slab, saj se nam morda poznata ta dva poraza, v glavah smo imeli zavoro. A je to pomembna zmaga in gremo naprej v takem ritmu.”

> Zoran Jovičić: “Ne spomnem se, kdaj sem zadnjič igral vso tekmo. V zadnjih šestih mesecih nisem igral niti minute, tudi treniral sem manj. V obrambi je bilo v redu, v napadu pa se pozna, da v zadnjem obdobju nič ne igram. Pravzaprav sem ponosen nase, utrujenost mišic pa bo prišla šele v naslednjih dneh. Na začetku se je po zgrešenih metih v nas zavlekel strah, Romunom pa se je izšlo vse, kar so si zamislili. V drugem delu smo zaigrali boljše, zadevali in preobrnili rezultat.”

> Dean Bombač: “Prvi polčas je bil 'za se ubit,' drugi pa, kot da smo najboljši na svetu. Ko smo tako igrali v državnem prvenstvu, smo izgubili točke. V drugem polčasu smo pokazali, da imamo karakter, Škof, ki je bil razpoložen vso tekmo, nam je omogočil preobrat. Seveda smo v krizi, a je položaj nekako čuden. Zapravimo preveč 'zicerjev', ko smo iz oči v oči z vratarji. Proti Celju smo zapravili štiri žoge za vodstvo in dvoboj bi se lahko zavrtel v drugo smer. Naša realizacija je glavni problem in to moramo popraviti.”

> Uroš Bundalo: “V prvem polčasu smo bili še vedno pod vtisom porazov s Krškim in Celjem. Igrali smo v nekem krču, padali iz napake v napako. Ob odmoru smo se dogovorili, da strnemo vrste in pokažemo občinstvu, da nismo pozabili igrati rokometa. In to se nam je obrestovalo. Iz vsake krize se je potrebno dvigniti in v drugem polčasu smo dokazali, da počasi prihajamo iz nje.”

> Matjaž Brumen: “Igramo v krču, predvsem v napadu. Zame je igra prepočasna, vse preveč poskušamo ena na ena. Proti izkušenejšim in močnejšim ekipam težko prebijamo sredino. Nekateri igralci so preobremenjeni, drugi pa ne igrajo. Ta utrujenost je pač davek, ki smo ga plačali v letošnji sezoni zaradi igranja na treh frontah. A nismo edina ekipa s takšnimi problemi, saj se je tudi drugim ekipam, tako Celjanom kot Velenjčanom, v preteklosti dogajala podobno.”

> Gorazd Škof: “Prvega polčasa nimam kaj komentirati. V drugem smo dali v višjo prestavo in pokazali, da igramo doma. Vidi se, da nismo pravi. Manjka nam zanesljivosti, nimamo pa časa, da bi uigravali kaj novega. Da ne bi mislili, da je naš kolektiv razpadel! Prav nasprotno, le v igri ne najdemo najboljših rešitev. In to moramo popraviti že v sredo v Ormožu in se po najboljših močeh pripraviti za pokal.”

DENIS SABADIN


Najbolj brano