V Novi Gorici spet igrajo članski moški rokomet

V Novi Gorici spet igrajo članski moški rokomet. To je poglavitni razlog za lepši pogled v prihodnost. Spomini na bližnjo preteklost so še živi, a od njih se pač ne da živeti.

Rokometaši Nove Gorice so ena od treh primorskih ekip v drugi ligi Foto: Aleš Sorta
Rokometaši Nove Gorice so ena od treh primorskih ekip v drugi ligi Foto: Aleš Sorta

NOVA GORICA > V prvih letih novega tisočletja je bil rokomet športni hit na Goriškem, Kdo se ne spomni razburljivih tekem v športnem parku ter številčne in bučne podpore gledalcev, ki so dajali krila svojim ljubljencem ter dihali za ovratnik tekmecem in sodnikom? Novogoričani so z domačim jedrom igralcev nekajkrat za las zgrešili napredovanje. Cilj so dosegli, ko so se ga najmanj nadejali, z mladim valom pod trenersko taktirko Bojana Čotarja. Iz današnjega zornega kota bi lahko rekli, da so ga - podobno kot košarkarji - izpolnili nekaj let prepozno. Kazali so se že obrisi krize, ki je na goriškem rokometu že nekaj časa brusila zobe. Po zgodovinskem dosežku in slavju v sezoni 2006/07 je nastopila hitra streznitev. Soočenje s prvoligaško realnostjo je bilo kruto, epilog z izstopom iz elitne druščine pa precej klavrn. Po razpustitvi članske ekipe so se igralci raztepli po Sloveniji. Večina domačih je rokometno pot nadaljevala v Ajdovščini, ki je spet prevzela severnoprimorski rokometni primat, a ne za dolgo. Po koncu pretekle sezone so omagali tudi v mestu burje in po daljšem obdobju je Severna Primorska ostala brez predstavnika v prvi B ligi.

Če je v sezoni 2007/08 del propadle novogoriške ekipe okrepil Ajdovce, je lani del rokometnega prometa stekel v nasprotno smer. V Novo Gorico, kjer so za sezono 2010/11 s peščico zanesenjakov spet obudili člansko ekipo, se je vrnilo nekaj znanih obrazov, ki so pisali uspešno rokometno zgodbo v mestu vrtnic. Po poldrugem letu igranja - lani v razdeljeni, letos v enotni - drugi ligi je že primeren čas za ocene novogoriške rokometne stvarnosti oziroma perspektiv.

Letos še igramo za dušo, v prihodnji sezoni pa si želimo postaviti konkretne cilje. Po poškodbi se bo vrnil Andrej Jug, na igrišču pa si obetamo še nekaj povratnikov. V dveh, treh letih bi se lahko Nova Gorica spet vrnila na nekdanje položaje, v prvo B ligo. Ne bo pa lahko. Že druga liga je tekmovalno in organizacijsko zahtevna. Večina ekip prihaja z vzhoda, v svojih vrstah pa imajo kar nekaj prekaljenih igralcev,” je pojasnil trener Tomaž Pajntar, ki se nadeja, da bo v dvorani v športnem parku spet mogoče začutiti pristen rokometni utrip. K temu naj bi v prihodnje pripomogle tudi mlajše selekcije, za katere skrbita Branko Savković in Samuel Brajnik.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano