Utrujenost (ne) bo odločilna

Lahko Slovenija zmaga še sedmič zapored, se lahko prekine neugodna tradicija porazov z ruskimi rokometaši, je v rokah Slovencev še dovolj energije in moči? Več vprašanj kot odgovorov se je včeraj pletlo po glavah spremljevalcev slovenske reprezentance v Barceloni in njihovih navijačev v domovini.

Slovenska obramba (v modrih dresih) bo imela proti Rusiji eno ključnih vlog  Foto: Ihf
Slovenska obramba (v modrih dresih) bo imela proti Rusiji eno ključnih vlog  Foto: Ihf

Čeprav je bilo že zjutraj jasno, da Dragan Gajić (poškodbo je staknil v 20. minuti srečanja z Egiptom, gre pa za raztrganino mečne mišice, do katere je najbrž prišlo zaradi drugačnega obremenjevanja noge ob poškodbi stegenske mišice) ne bo več mogel zaigrati na svetovnem prvenstvu, je na opoldanskem treningu v dvorani Sant Jordi v slovenskem taboru prevladovalo dobro vzdušje. Kako tudi ne, če pa je ta reprezentanca izboljšala doslej najboljši slovenski rezultat na rokometnih SP, ki je bil doslej 10. mesto izpred šestih let. Hkrati pa ima realno možnost, da gre še naprej - v boj za medaljo.

Slovenija ima z Rusijo izrazito negativno razmerje v medsebojnih tekmah. Na velikih tekmovanjih (OI, SP, EP) je z njo igrala šestkrat - in šestkrat izgubila. Nikoli ni bila potolčena niti ni nikoli bila blizu zmage. Vse tekme je izgubila z razliko od treh do petih golov. Zadnjo je odigrala na SP leta 2005, ko je klonila s 27:31.

Premagljivi Rusi

Reprezentanca Rusije, ki bo slovenskim rokometašem drevi stala nasproti, ne sodi v kategorijo nepremagljivih. Pomenljivo je že dejstvo, da tudi domači komentatorji izražajo zadovoljstvo, da se bo Španija, če bo izločila Nemčijo, v polfinalu pomerila prav z zmagovalcem tega dvoboja.

“Le en korak smo do nečesa. Ostajamo z istim razmišljanjem kot doslej. Proti Rusom gremo na polno in na zmago,” je sedmi sili povedal Boris Denič, ki se je včeraj ukvarjal predvsem s tem, kako svojim rokometašem povrniti čim več izgubljene energije. To bo namreč za Slovence že sedma tekma v 11 dneh. “Že sam četrtfinale SP je dovolj velik motiv: imamo svoje želje, ki se ti ne ponudijo vsak dan. Normalno je, da je prisotna utrujenost, a ne glede na to bomo dali vse od sebe,” je komentiral Luka Žvižej, ki je z Barcelono na ti. Tu je namreč leta 2005 in 2006 osvojil španski in evropski naslov, igranje za Barcelono pa mu je ostalo v lepem spominu. A vseeno ne more uveljavljati dejavnika poznavanja dvorane, saj je rokometna Barcelona igrala v svoji Blaugrani in ne v olimpijskem Sant Jordiju, kjer poteka svetovno prvenstvo.

Dvoboj kot finale

Še več velikih tekem je odigral Uroš Zorman: “Na reprezentančni ravni sem doslej odigral samo še eno tako pomembno tekmo. Pred nami je velik izziv in mislim, da smo ga sposobni doseči. Že ta tekma za nas predstavlja en velik finale.” Moč slovenske reprezentance je, da dobivajo izkušeni rokometaši dobro podporo mlajših, denimo Uroša Bundala. Koprski krožni napadalec, ki dobiva v obrambi vse več priložnosti, pravi: “Oni so močni, mi pa tudi. Odločale bodo tehnične napake in morda dan vratarjev. Upam, da bomo prejeli čim manj zadetkov. Mi moramo igrati v našem sistemu, imeti čim manj padcev v igri in to bi moralo zadostovati za zmago.”

Prav nenadni padci so Slovenijo nekajkrat potisnili v nezavidljiv položaj, iz katerega pa se je še vsakič spretno in srečno izvlekla. “Ti padci so in bodo - to je del rokometa, tako kot vzponi. Pomembno je, da so padci čim bolj blagi in da so vzponi tisti, na katerih gradimo. V šestih tekmah je bilo več vzponov kot padcev,” je o tej temi povedal Žvižej, ki se je edini od nosilcev igre proti Egiptu nekoliko odpočil. Prav izčrpanost naj bi krojila razplet drevišnjih tekem, s tem, da sta Rusija in Slovenija v tem pogledu nekako izenačeni. Rusi so namreč v osmini finala igrali že v nedeljo, torej imajo dan več počitka od Slovencev. So pa po drugi strani imeli bistveno bolj naporen dvoboj, saj se nikakor niso mogli odlepiti od Brazilcev, zato so ves čas igrali z vsemi razpoložljivimi možmi s plinom do konca.

In Rusi? “Še vedno igrajo 5-1, le da je namesto Kokšarova spredaj Dibirov, zadaj pa imajo težko konjenico. Mislim, da nam ta obramba ustreza, dobro smo se pripravili nanjo,” meni Denič, ki je namesto Gajića vpoklical specialista za obrambo Petra Puclja.

Iz Barcelone poroča DENIS SABADIN


Najbolj brano