Uroša Paladina je opazil Vlado Stenzel

Primorski rokomet ima svojega predstavnika tudi v prvi nemški Bundesligi. Za Emsdetten namreč igra 25-letni Uroš Paladin iz Šmarij pri Kopru. S prestopom v najmočnejšo ligo na svetu so se mu uresničile otroške sanje.

Uroš Paladin (z žogo) v dresu Emsdettna dobiva priložnosti tudi v napadu Foto: Arhiv Pn
Uroš Paladin (z žogo) v dresu Emsdettna dobiva priložnosti tudi v napadu Foto: Arhiv Pn

EMSDETTEN > Uroš Paladin je očiten primer zgrešene kadrovske politike nekdanjega koprskega rokometnega kluba. Nekaj minut v članski zasedbi je zbral že pri svojih 18 letih, a ga kasneje vodstvo kluba ni prepoznalo kot perspektivnega. Eno leto je preigral v sežanskem Mitolu kot posojen igralec, nato pa se je preselil v Trebnje. Z mladinsko reprezentanco je osvojil tudi bron na svetovnem prvenstvu. S Trimom je večkrat mešal štrene slovenski veliki rokometni trojki, tudi Cimosu, a je bil hkrati aboniran na četrto mesto v DP. Po štirih sezonah na Dolenjskem se mu je poleti posrečil velik skok - prestop v najmočnejšo ligo na svetu, nemško Bundesligo.

Uroš Paladin: “Tu se igra na moč, najpomembnejša je telesna pripravljenost. Skoraj vsak dan smo v fitnesu, veliko tečemo, igra se hitro.”

“Na tekmah slovenske lige me je opazil nekdanji legendarni trener nemške in jugoslovanske reprezentance Vlado Stenzl, ki zdaj deluje kot menedžer. Seveda sem pograbil priložnost z obema rokama, saj je bila moja velika želja, da bi zaigral v Bundesligi,” uvodoma pove Paladin. Emsdetten, s katerim je podpisal dvoletno pogodbo, je novo ime na nemškem rokometnem zemljevidu. Letos se je prvič prebil v elito, zato so vse njihove želje povezane z obstankom v ligi.

To razkriva tudi pogled na lestvico, saj Paladinov klub po 14 krogih DP zaseda zadnje mesto z zgolj dvema točkama. “Imeli smo težak razpored, tako da nismo še ničesar zapravili. V klubu verjamemo, da si lahko priborimo obstanek, tudi sam si želim še naslednjo sezono igrati v bundesligi,” dodaja koprski rokometaš, ki ocenjuje, da se bo njegov Emsdetten za obstanek (izpadejo trije klubi) boril z Eisenachom, za katerega igra tudi Peter Pucelj, Mindnom, pri katerem je najboljši strelec Nenad Bilbija, in Balingenom.

Paladinu je v Emsdettnu, mestu s 30.000 prebivalci, ki leži blizu nizozemske meje, všeč. “Na začetku je bilo teže, ker sem sploh prvič odšel v tujino. Zame je bilo vse novo, nemščine sploh nisem poznal. Zdaj obiskujem tečaj in nemščina mi gre vse bolje. Tudi nasploh sem zelo zadovoljen. Nemci so glede vseh zadev natančni, plača za razliko od Slovenije ne zamuja niti za en dan. Poleg tega igram vedno več tudi v napadu,” je nad najmočnejšo ligo na svetu navdušen 25-letni zunanji igralec.

Uroš Paladin: “Na začetku je bilo teže, ker sem sploh prvič odšel v tujino. Nemci so glede vseh zadev natančni, plača ne zamuja, z vsem sem zelo zadovoljen.”

V uvodnih krogih je igral pretežno v obrambi, kjer je bil s svojimi 200 centimetri v centralnem bloku zelo koristen, v zadnjih krogih pa dobiva vedno več priložnosti tudi v napadu. Prav v 13. krogu je proti Berlinu s petimi od 19 zadetkov svoje ekipe dosegel svoj osebni rekord. V ekipi so tujci v večini. Beloruski trener Genadij Chalepo je s seboj pripeljal še dva Belorusa, sicer pa prevladujejo Skandinavci. Morda je še najbolj znan občasni islandski reprezentant Ragnarson, boljši poznavalci rokometa se bodo spomnili še Janka Božovića, avstrijskega reprezentanta črnogorskih korenin, ki je pred leti igral za Slovan.

“Poudaril bi, da je res tisto, kar govorijo o nemškem rokometu. Tu se igra na moč, najpomembnejša je telesna pripravljenost. Treniramo dvakrat na dan, proste so le nedelje. Skoraj vsak dan smo v fitnesu, veliko tečemo, igra se hitro, zato imajo vse ekipe po dva igralca za vsako igralno mesto.” značilnosti najmočnejše lige na svetu opisuje Paladin. “Mesto ima veliko parkov, v katerih se lahko sprostiš. Z ženo stanujeva v središču Emsdettena, rokomet pa je tu glavni šport. Naša dvorana za 2500 gledalcev je vedno polna. Le dežja bi lahko bilo malo manj,” navdušen nad nemško izkušnjo pojasnjuje koprski rokometaš, ki se že veseli novoletnih praznikov, saj od začetka julija, ko so začele priprave, še ni bil na Primorskem.

Morda je zadovoljstvo povezano tudi z novimi življenjskimi mejniki, saj je pred dvema tednoma vstopil v zakonski stan s svojo dolgoletno ljubeznijo Biljano, marca pa pričakuje svojega prvorojenca.

DENIS SABADIN


Najbolj brano