Trojna krona za zgodovino

Rokometaši Cimosa so ob izteku leta 2011 v podobnem položaju, kot so bili lani v tem času. Še vedno so v igri na vseh treh frontah, kjer nastopajo. Med letom so osvojili trojno krono: zmagali so v domačem prvenstvu in pokalu ter osvojili pokal challenge.

Tako pristno je bilo veselje rokometašev in ostalih tvorcev uspeha RK Cimos konec maja sredi Velenja, ko so osvojili še tretjo lovoriko, državni naslov Foto: Tomaĺľ Primoĺľiäť/Fpa
Tako pristno je bilo veselje rokometašev in ostalih tvorcev uspeha RK Cimos konec maja sredi Velenja, ko so osvojili še tretjo lovoriko, državni naslov Foto: Tomaĺľ Primoĺľiäť/Fpa

KOPER> Stanje ob koncu leta 2010 za koprsko ekipo ni obetalo sijajnega razpleta. Velenjčani so bili v prvenstvu suvereni. Kot za šalo so premagovali tekmece in kazalo je, da jim nihče ne bo kos. Prvi znaki preobrata so se začeli kazati sredi februarja, ko si je Cimos z zmago proti Gorenju z 28:25 povrnil samozavest, koprska obramba pa je začela dobivati svoje zmagovalne obrise. Trdo delo trenerja Fredija Radojkoviča na igrišču in v pripravi tekem je dalo prve sadove.

Eden ključnih trenutkov v koprskem pohodu do naslova se je zgodil drugo marčevsko nedeljo v Stožicah, ko se je v 47. minuti kvalifikacijske tekme s Poljsko poškodoval Marko Bezjak, za katerega v Velenju niso našli ustrezne zamenjave. Konec marca so se jim Koprčani približali že na vsega točko zaostanka. V napadu je blestela zunanja vrsta z UrošemElezovićem, organizatorjema Deanom Bombačem in Sebastianom Skubetom ter vodjo ekipe Miloradom Krivokapičem. V vratih se je ob vrnitvi Jureta Vrana in njegovih odličnih obrambah prebudil tudi zaspali princ Darko Stanić.

Podobno kot za koprske, je bilo leto 2011 nepozabno tudi za izolske rokometaše. Čeprav niso veljali za favorite, so spomladi suvereno prehiteli tekmece in se po devetih letih vrnili v elitno konkurenco. Uspeh je še toliko bolj vreden, ker je bil dosežen izključno z domačimi močmi, okrepljenimi s sosedi iz Kopra. Moštvo trenerja Vlada Hrvatina je odlično odigralo tudi jesenski del državnega prvenstva. S 13 točkami je na petem mestu, največ veselja pa so svojim bučnim navijačem priredili s presenetljivo zmago nad tekmeci iz Kopra. Po letu in pol nepremagljivosti so v izolski dvorani slavili šele rokometaši Celja PL.

Nato je sledila epska tekma z Loko zadnjo soboto v marcu. Poleg številnih incidentov so igralci Cimosa zapravili napad za zmago, a so zaradi napak pri merjenju časa dobili na razpolago novih devet sekund, v katerem je kapetan Uroš Rapotec zadel za zmago. To je dodalo novega vetra v koprska jadra, kot tudi nerazumna odločitev disciplinskega sodnika, ki je za nekaj tekem prepovedi igranja kaznoval Elezovića, ki se je nato še poškodoval. V nasprotju z velenjskim Tamšetom je koprski trener Radojkovič našel recept za ta izostanek: na levo stran se je preselil Skube, z Bombačem in Krivokapičem so ustvarili zunanjo vrsto, ki je nasprotniki niso mogli zaustaviti.

“Še vedno verjamemo, da lahko postanemo državni prvaki. Na žalost to ni več odvisno samo od nas. Zmagati moramo vse tekme,” je pred začetkom končnice izjavil reprezentant Sebastian Skube. Ker so Velenjčani še naprej grešili, Koprčanom niti spodrsljaj v Škofji Loki ni zaprl vrat do državnega naslova, o katerem je odločala zadnja tekma.

Še pred tem so Koprčani zmagali v pokalnem tekmovanju. V celjskem Zlatorogu so v polfinalu premagali Celje PL, v finalu pa še Gorenje z 22:20. Vzporedno z bojem v domačem prvenstvu so Koprčani uspešno krmarili tudi v pokalu challenge. Na poti do finala so padli Spartak Varna, švedska Eskilstuna Guif, poljski Azoty-Pulawy ter romunska Stiinta Municipal. V finalu je bil nasprotnik Cimosa klub z znamenitim imenom - lizbonska Benfica. Po neodločenem rezultatu v gosteh 27:27 so Koprčani 22. maja v domači dvorani zanesljivo slavili z rezultatom 31:27 in domači kapetan je še drugič v zrak dvignil zmagovalni pokal.

V Rdeči dvorani je bila 27. maja na sporedu odločilna zadnja tekma DP med Cimosom in Gorenjem. Obetal se je epski boj, a so gledalci videli monolog koprskega Cimosa, ki je štajersko ekipo ponižal s 34:23. Prvi naslov so koprski rokometaši proslavili že na parketu in nato okoli dvorane, kjer so se jim pridružili zvesti navijači, ki so jim sledili ves čas.

Cimos je jedro moštva zadržal in jesen je bila nato ponovno zelo uspešna. V pokalu so Koprčani izločili Gorenje že v osmini finala in so uvrščeni na zaključni turnir četverice. V ligi prvakov so po sedmih krogih si z devetimi točkami delijo drugo mesto s skopskim Metalurgom. Zagotovili so si že preboj med šestnajst najboljših evropskih rokometnih moštev. Glede na preostale tekme, ko bodo v svoji dvorani gostili tako Metalurg kot Constanto, si lahko obetajo tudi končno drugo mesto v skupini.

Hamburg je bil prva ekipa, ki je po več kot dveh letih iz koprske dvorane odnesla celo kožo, tudi ob pomoči sodnikov. Koprčani pa so takrat predvsem v drugem polčasu pokazali, da se lahko kosajo tudi z najboljšimi evropskimi moštvi. Samo sedem zadetkov Nemcev, lanskoletnih udeležencev final foura v Kölnu, v drugem polčasu dokazuje, da je koprska obramba lahko še vedno granitna. Ob ugodnem žrebu pa bi lahko rokometaši Cimosa preskočili tudi naslednje zapreko in se uvrstili med osem najboljših evropskih moštev. To bi bil za ekipo, ki se je šele pred dobrim desetletjem prebila v prvo ligo, izjemen uspeh.

ELVIS ŠTADER


Najbolj brano