Španija je “muy caliente”

Rokometni vratar Blaž Vončina se je pred letom in pol odločil za selitev v tujino. Dres koprskega Cimosa je zamenjal za oblačila španskega prvoligaša J.D Arrate.

ROKOMET > Največje priznanje je 27-letni Blaž Vončina dobil konec minule sezone, prve pod španskim soncem, ko ga je spoznala tudi tamkajšnja širša športna javnost, saj je prva liga Asobal konec maja objavila, da je Izolan vratar z največ obrambami v sezoni - zbral jih je kar 353. “Šele potem sem postal bolj uveljavljeno ime. Niti ne pomagajo dobre igre, če nimaš številk. Saj te potrepljajo po ramenu, in ti rečejo, da si dober, ampak dokler ni nekega priznanja, so skeptični,” je na dosežek ponosen nekdanji vratar Izole, Gold Cluba in Cimosa.

Poleti leta 2009 je zapustil koprski Cimos, tudi zaradi nesoglasij s tedanjim trenerjem Matjažem Tomincem, in se odzval povabilu starega znanca iz najboljših let izolskega kluba Gojka Vučinića, ki je tedaj rosno mladega Vončino učil rokometne obrti.

“Hitro sem se znašel. Znanje italijanščine je dobra podlaga za učenje španščine (kastiljščine, op. a). Všeč mi je Španija, ki je 'muy caliente,' zelo vroča, tudi ljudje so odprti. Meni je to všeč, ker sem tudi sam tak,” nam je najprej povedal Izolan, ki je po štirih mesecih že dokaj tekoče obvladal jezik. Arrate ima sedež v mestecu Eibar, ki je sicer obkroženo s hribi, vendar sogovornik pravi, da ni zaspano. Blizu sta San Sebastian, Bilbao, pa tudi morje. Španska liga je za nemško druga najmočnejša v Evropi, kar pa Vončini ni delalo posebnih težav, saj je okusil igranje v evropskem pokalu v Gold Clubu in v ligi prvakov za Cimos. “Koprčani gotovo spadajo med boljše organizirane evropske klube, marsikateri v španski prvi ligi je slabše organiziran. Je pa precejšnja razlika - v dvoranah, v obisku, v velikosti. Odstopajo Barcelona, Ademar, San Antonio, Valladolid, Ciudad Real, pa še kdo, pol lige pa je približno izenačene.”

Arrate je v sezoni 2009-10 v 16-članski ligi vse do konca trepetal za obstanek in zasedel 13. mesto. V soboto je le za gol, z 29:28, premagal Toledo (Vončina je zbral 11 obramb ob 39 strelih). Po 9. krogu se je Arrate s 15. pomaknil na 13. mesto s petimi točkami. Vončina ima praktično polno minutažo na vseh tekmah, v zadnjem času tudi njegova statistika ni najboljša.

Je v krizi ali je to plod slabše obrambe ekipe? “Hja, saj veste, če večino golov dobim z bližine, izza devetmetrske črte pa zelo malo, to pove, da igra soigralcev v obrambi ni najboljša. Klub ni v najboljši kondiciji. Ker zamuja s plačili, se to prenaša na igralce,” je bil nič kaj diplomatsko zavit odgovor. Letošnja sezona je njegova zadnja v Arrateju, saj s pomočjo menedžerja že išče kombinacije za prihodnjo sezono. Najraje bi ostal v Španiji, razmišlja tudi o Franciji in Nemčiji, nekaj možnosti je tudi za odhod v Francijo, o vrnitvi domov pa trenutno ne razmišlja. Čeprav ... “No, včasih me še zagrabi domotožje, čeprav je tega s časom manj. Malo pomaga tudi to, da je tu mala jugoslovanska kolonija,” pravi.

ROK MAVER


Najbolj brano