Sosedom so le zagrozili

Niti okrepljene navijaške množice slovenski reprezentanci niso mogle pomagati na dvoboju s Hrvaško. Aktualni evropski podprvaki so potrdili svojo kakovost in ugled ter premagali Slovence z 31:29 . Tako bo Slovenija točke za napredovanje morala iskati v petek proti Islandiji.

Miha Žvižej je bil drugi slovenski strelski adut, na koncu pa se mu je zatresla roka Foto: Reuters
Miha Žvižej je bil drugi slovenski strelski adut, na koncu pa se mu je zatresla roka Foto: Reuters

Slovenska izbrana vrsta se je predstavila v dobri luči, a to ni bilo dovolj, da bi presenetila eno najboljših ekip na svetu. Slovenci so bili ponovno blizu, a v resnici so v izkušnjah še kar daleč. Toda njihovi navijači so znali ceniti vloženi trud, tako da so jih po porazu odkrito nagradili s ploskanjem in vzklikanjem.

Dvorana Millenium, gledalcev 3500, sodnika Nikolov, Načevski (Makedonija). Slovenija: Škof 4 obrambe, L. Žvižej 4, Špiler 3, Zorman 1, M. Žvižej 7, Dolenec 4, Gajić 8 (začetna sedmerka); Prošt 6 obramb, Miklavčič 2, Dobelšek, Pucelj, Brumen, Bezjak, Skube, Gaber, Mačkovšek. Selektor: Boris Denič. Hrvaška: Alilović 10 obramb, Štrlek 2, Lacković 6, Duvnjak 4, Vori 3, Buntić 2, Čupić 9 (začetna sedmerka); Losert 1 obramba, Balić 3, Kopljar 2, Gojun , Vuković, Bičanić, Horvat, Musa, Ninčević. Selektor: Slavko Goluža. 7m - Slovenija 3 (1), Hrvaška 4 (2); izključitve - Slovenija 10, Hrvaška 8.

“Vse preveč je bilo zapravljenih metov iz čistih položajev. Zgrešili smo dve sedemmetrovki, v drugem polčasu trikrat s šestmetrske črte ... V teh elementih moramo še delati. Drugače pa velja fantom čestitati, saj so v drugem polčasu odigrali res kvalitetno, dobro so tekali, izpeljali smo nekaj lepih akcij, a niti to ni pomagalo, da bi se končalo v naš prid,” je tekmo analiziral selektor Slovenije Boris Denič.

Sicer je tekma upravičila napovedi, da bo dokaj enakovredna, čeprav hrvaška ekipa v evropski rokometni javnosti kotira mnogo višje od pomlajene slovenske. Toda dvoboji med sosednjima državama, ki sta v rokometnem smislu zelo prepleteni, akterjem dajo še dodaten naboj. Tako je bilo tudi tokrat.

Napovedi hrvaškega selektorja Slavka Goluže, da bo njegova ekipa igrala z obrambo 3-2-1, se niso izkazale za verodostojne, a saj jim tako ali tako nihče ni verjel. Slovenska vrsta je začetniško tremo prebrodila na tekmi z Norvežani, tako da podobnega uvodnega mrka tokrat ni bilo.

V uvodnih minutah so se Slovenci dobro spopadli s sosedi. Po sedmi minuti (4:5) so si Hrvati priigrali štiri gole prednosti. Ko je v vratih nerazpoloženega Škofa zamenjal Prošt, je debitant na velikih tekmovanjih Miklavčič dvakrat zadel in znižal na -2. Toda izkušeni Hrvati so z dvema zadetkoma izkoristili izključitev Gabra in šli na odmor z zadovoljivo prednostjo štirih zadetkov.

Kratki iz Vršca: Kapetan slovenske reprezentance Uroš Zorman je povedal, da se igralci odpovedujejo polovici nagrade za uvrstitev na evropsko prvenstvo. Gre za skoraj 25.000 evrov, ki jih bodo podarili v dobrodelne namene. Makedonska delegacija ni uspela s pritožbo EHF zaradi razveljavljenega zadetka Kira Lazarova 20 sekund pred koncem torkove tekme z Nemčijo (24:23), ki bi pomenil izenačenje. Žoga naj bi prešla golovo črto in se je od dela vratnice odbila v polje, a je ostalo pri odločitvi islandskih sodnikov.

Morda jih je ta celo uspavala, saj so v drugi del Slovenci vstopili bojevitejše. Prehodi v napad so bili bliskoviti, prvič v zadnjih letih pa je naša reprezentanca aktivno igrala s krožnim napadalcem. Miha Žvižej se je na črti dobro ruval z dvometrskimi orjaki, njegov brat Luka pa je s cepelinom (podajalec je bil Gajić) v 41. minuti dvignil na noge slovenske navijače. Še bolj vroče je bilo čez nekaj minut, ko je Gajić izenačil na 20. Selektor Hrvaške Slavko Goluža je moral aktivirati vse razpoložljive moči, tudi na pol poškodovanega Ivana Balića, ki je v prelomnih trenutkih dvakrat lepo zadel. Tudi sicer so Vori, Duvnjak in Čupić igrali skoraj brez oddiha.

Izbranci trenerja Borisa Deniča so neodločen izid držali do 47. minute (22:22), nato pa so Hrvati v ritmu dveh danih zadetkov in le enega prejetega naredili razliko.

Ponovile so se napake s srečanja z Norveško: Špiler je zapravil sedemmetrovko, štiri minute pred koncem pri zaostanku za tri gole pa iz šestih metrov nista zadela Luka in Miha Žvižej, takšnih daril pa se hrvaški rokometaši niso branili.

Po tekmi so povedali:

Luka Žvižej: “Lahko smo zadovoljni z bojevitostjo. Želja in motiv sta bili na obeh tekmah enaki. V zadnjem delu tekme nismo realizirali stoodstotnih priložnosti in to moramo popraviti.”

Primož Prošt, vratar Slovenije: “Pred tekmo smo si dejali, da lahko stremo Hrvate, zato smo dobro odprli dvoboj. Zaradi tehničnih napak in za pravljenih strelov smo tokrat izgubili, Hrvati pa so toliko kakovostni, da so to izkoristili.”

David Miklavčič: “Morda bi bilo res bolje, če bi eno tekmo izgubili za deset golov, drugo pa zmagali za enega, am pak tako je pač v športu. Nihče nas ni nadigral, a nekako ne moremo priti do te zmage. Če bi zadevali tisto, kar bi morali zadeti, bi bil rezultat najbrž drugačen.”

Uroš Zorman, kapetan Slovenije: “Drugi polčas smo začeli odlično, Hrvate smo ujeli, a po napakah spet zaostali, pa spet ujeli, ko pa so nato povedli za tri gole, je bila tekma odločena. Zaradi teh zapravljenih priložnosti ne bom niko gar kazal s prtom. Izgubila je ekipa, torej vsi. Težava je glavah. Neposrednega dvoboja igralca proti vratarju se pač ne da natrenirati.”

Blaženko Lacković, rokometaš Hr vaške: “Morali bi si že prej zagotoviti zmago, a so se Slovenci vedno znova vračali v igro. Prek Gajiča so zadeli nekaj protinapadov, odigrali so agre sivno obrambo, Zorman je dobro vlekel, Špiler poskušal razvleči našo obrambo, tako da je to vneslo nekaj nervoze med nas. No, bila je težka tekma, mi moramo izboljšati nekatere elemente igre.”

DENIS SABADIN


Najbolj brano