Slovenski rokometaši tik pred sanjskim podvigom

Slovenski rokometaši so si pred odhodom na svetovno prvenstvo v Španiji za primaren cilj postavili uvrstitev v osmino finala. Načrt so že izpolnili, po ponedeljkovem zmagoslavju nad Egipčani se bodo jutri borili za uvrstitev v polfinale.

Po ponedeljkovem zmagoslavju nad Egipčani se bodo slovenski rokometaši jutri borili za uvrstitev v polfinale Foto: © Gustau Nacarino / Reuters
Po ponedeljkovem zmagoslavju nad Egipčani se bodo slovenski rokometaši jutri borili za uvrstitev v polfinale Foto: © Gustau Nacarino / Reuters

BARCELONA> Izbranci slovenskega selektorja Borisa Deniča so pravi hit letošnjega sklepnega turnirja na Pirenejskem polotoku. Na šestih tekmah so dosegli šest zmag, v sredo se bodo spogledovali s svojo sedmo v nizu. Vložek je ogromen, gre za veliko priložnost zdajšnjega rokometnega rodu, možnosti za končni uspeh pa so navkljub veliki obrabi na psihološko in telesno zahtevnih dvobojih v Zaragozi in Barceloni povsem realne. Na nasprotni strani igrišča jim bo stal bržkone najšibkejši člen med osmimi preživelimi izbranimi vrstami na letošnjem sklepnem turnirju - Rusi, drugi četrtfinalni pari pa so naslednji: Danska - Madžarska, Španija - Nemčija in Francija - Hrvaška.

Slovensko-ruski četrtfinalni obračun se bo v dvorani Sant Jordi v Barceloni pričel ob 18.15.

Slovenija ima v medsebojnih dvoboju z Rusijo izrazito negativno bilanco, na dosedanjih šestih uradnih tekmah je vselej izgubila: trikrat na svetovnih prvenstvih, dvakrat na evropskih prvenstvih in enkrat na olimpijskih igrah. Za nameček na izjemno pomembnem dvoboju v katalonski prestolnici ne bo mogla računati na najbolj učinkovitega slovenskega strelca Dragana Gajića, ki se je poškodoval na ponedeljkovi tekmi osmine finala z Egiptom. Nastalo vrzel na desnem krilu bosta zapolnila Gašper Marguč in Vid Kavtičnik.

“Poškodbe nas neprestano spremljajo, že na pripravah za to svetovno prvenstvo so nas. Nekatere rane se odpirajo, poškodbe so sestavni del športa,” je v zvezi z najbolj aktualnim zdravstvenim vprašanjem dejal Denič, pred izjemno pomembno tekmo z Rusijo pa je dejal: “Rusi igrajo obrambo 5-1, Edvarda Kokšarova je na vrhu zamenjal Timur Dibirov, zadaj pa je ruska 'težka konjenica'. Na njihovo glavno orožje se bomo dobro pripravili, upam, da nam bo ustrezala njihova obramba 5-1.”

Rusija je na letošnjem svetovnem prvenstvu v skupinskem delu premagala Islandijo, Katar in Čile, igrala neodločeno z Makedonijo in izgubila z Dansko. V osmini finala je z gromozanskimi težavami izločila Brazilijo. Poleg Dibirova je osrednji igralec ruske izbrane vrste nekdanji celjski “bombarder” Sergej Harbok, ki ima zdravstvene težave, tu so še nekateri izjemno kakovostni igralci, kot sta Konstantin Igropulo in Mihail Čipurin, vodi pa jih nekdanji reprezentant Oleg Kulešov.

“Verjamem, da lahko premagamo Rusijo, ne bo pa lahko. Po ponedeljkovi zmagi nad Egiptom smo si že pogledali posnetek in preučili ruske kombinacije na obrambo 6-0, današnji dan pa bomo namenili regeneraciji in celjenju manjših ran. Upam, da bomo optimalno pripravljeni pričakali dvoboj. Rusi so v rahli prednosti, saj so imeli več časa za počitek, kar je na tem zahtevnem turnirju izjemno pomembno,” je po današnjem treningu dejal Jure Dolenec, medtem ko je Gajićeva alternativa na desnem krilu Gašper Marguč dodal: “V tem trenutku še ne vemo, kako bo z Draganom Gajićem, več bo znano na dan tekme. Na tem svetovnem prvenstvu nisem veliko igral, a sem pripravljen, svojo priložnost bom skušal tudi izkoristiti. Rusi so neugoden tekmec, so visoki in močni, mi pa smo hitrejši in spretnejši, kar moramo izkoristiti.”

STA


Najbolj brano