Slovenski rokometaši ne gredo na EP

Slovenska moška rokometna reprezentanca je ostala brez nastopa na evropskem prvenstvu v začetku prihodnjega leta na Danskem, potem ko je v današnji zadnji kvalifikacijski tekmi v Ljubljani izgubila proti Belorusiji s 33:35 (17:18) in osvojila tretje mesto v skupini 6.

Slovenska moška rokometna reprezentanca je ostala brez nastopa na evropskem prvenstvu v začetku prihodnjega leta na Danskem Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Slovenska moška rokometna reprezentanca je ostala brez nastopa na evropskem prvenstvu v začetku prihodnjega leta na Danskem Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Slovenski rokometaši v odločilni tekmi za odhod na evropsko prvenstvo niso naredili zadnjega koraka, načrte pa so jim prekrižali iz tekme v tekmo boljši Belorusi. Ti so v Ljubljano prišli po točko, osvojili pa so obe in Slovencem onemogočili, da po Portugalski 1994, Španiji 1996, Hrvaški 2000, Švedski 2002, Sloveniji 2004, Švici 2006, Norveški 2008, Avstriji 2010 in Srbiji 2012 desetič nastopijo na sklepnem turnirju stare celine.

“Toplo-hladna” predstava

V največji slovenski dvorani se je zbralo 5000 gledalcev, izbranci slovenskega selektorja Borisa Deniča so se jim oddolžili s predstavo “toplo-hladno”. Denič je na odločilen obračun za odhod v Hamletovo deželo v ogenj poslal nespremenjeno zasedbo iz sredine tekme v Bukarešti, pa tudi uvodna postava je bila skorajda identična. V vratih je bil Primož Prošt, na krilnih položajih Dragan Gajić in Luka Žvižej, na zunanjih položajih David Špiler, Uroš Zorman in Jure Dolenec, na šestmetrski črti pa se je z beloruskimi orjaki namesto Mateja Gabra kosal Miha Žvižej. A brez krožnega napadalca velenjskega Gorenja, ki bo poleti oblekel dres francoskega Montpellierja, pa vendarle ni šlo, saj je v obrambi menjal Špilerja.

Spremenjena strategija

Strategija slovenskih rokometašev pa je v primerjavi z nedavno tekmo v romunski prestolnici doživela številne spremembe: telesno močnim Belorusom so se zoperstavili z obrambo 6-0 in si v drugi minuti priigrali vodstvo 2:0. A veselje je bilo kratkotrajno, Belorusi so že v naslednji minuti nevtralizirali zaostanek, potem ko so izkoristili številne domače napake. Slovenska obramba je imela pod nadzorom najbolj nevarnega beloruskega igralca in mednarodnega superzvezdnika Sergeja Rutenko, njegovih manj razvpitih soigralcev pa ne.

V vsebinsko bogatem prvem polčasu je slovenske rokometaše najprej dvignil Prošt, ki je nanizal nekaj bravuroznih obramb. Njegovi soigralci so to s pridom izkoristili in s hitrimi akcijami v 12. minuti povedli s 7:4, po izključitvi Dolenca pa so Belorusi naredili delni izid 3:0 in tekmo znova postavili v začetno izhodišče. A slovenski rokometaši so gostom odgovorili na identičen način, s hitro igro, svežo “krvjo” s klopi in predvsem natančnimi “projektili” visokoraslega Nenada Bilbije so povsem zagospodarili na stožiškem parketu in si v 21. minuti priigrali pet golov prednosti (14:9).

Minuta odmora gostujočega stratega Jurija Ševcova je zaustavila slovenski nalet, Belorusi so na krilih strelsko učinkovitega Barisa Puhovskija, ki je v prvem polčasu dosegel kar sedem golov, ob koncu 28. minute izenačila na 17:17. Le nekaj trenutkov zatem pa z zadetkom Sergeja Šiloviča slovenske rokometaše spravili v nezavidljiv položaj (17:18).

Denič je bil v drugem polčasu - zavoljo poškodbe Zormana - prisiljen nekoliko premešati kadrovske karte. Slovenci so imeli težave tudi v trenutkih, ko so imeli igralca več na igrišču, v prvih desetih minutah pa so bili naravnost “paralizirani” v napadu, le z razmeroma dobro igro v obrambi so držali korak z Belorusi.

Iz “spanca” jih je prebudila izključitev Sebastiana Skubeta

Ti so v 38. minuti, ko so z goloma Sergeja Rutenke ušli na dva gola (19:21), bili iz minute v minuto samozavestnejši, Slovenci pa čedalje bolj živčni in neodločni. Do 42. minute so se dobesedno mučili na igrišču in držali v negotovosti slovenske rokometaše, ki pa so v nadaljevanju vendarle zaigrali na višji ravni. Iz “spanca” jih je prebudila izključitev Sebastiana Skubeta, ko je Gajić z dvema zadetkoma svoje soigralce popeljal do vodstva s 23:22.

Do konca tekme so se stresni trenutki vrstili drug za drugim, v tej pravi živčni vojni, v kateri se je tehtnica zmage nagibala na eno in drugo stran, pa so Belorusi v 51. minuti Slovencem ušli na dva gola (27:29). Gostitelji so s hitrima zadetkoma Bilbije in Kavtičnika hitro izenačili na 29:29, a v 53. minuti znova zaostali za dva gola (29:31). Slovence je na površju držal Skube, ki je z dvema goloma izenačil na 32:32, po zapravljenih strelih Mihe Žvižeja in Gajića pa je bilo jasno, da se slovenski rokometaši ne bodo uvrstili na evropsko prvenstvo, saj je na drugi strani dva gola dosegel Maksim Baranov, tako da so Slovenci poldrugo minuto pred koncem zaostali z 32:34, tega primanjkljaja pa niso zmogli nadoknaditi.

Evropsko prvenstvo bo na sporedu med 14. in 26. januarjem prihodnje leto v danskem Herningu, Ballerupu, Aalborgu, Aarhusu in Odenseju, žreb skupin pa bo v petek, 21. junija, v Herningu.

STA


Najbolj brano