Slovenski rokometaši drugič ostali praznih rok

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v 2. krogu evropskega prvenstva v Srbiji (skupina D) danes v Vršcu izgubila s Hrvaško z 29:31 (12:16).

Slovenci so Hrvatom za ovratnik dihali vse do konca tekme, navkljub izjemno požrtvovalni igri pa jim ni uspelo narediti kakovostnega preskoka Foto: Denis Sabadin
Slovenci so Hrvatom za ovratnik dihali vse do konca tekme, navkljub izjemno požrtvovalni igri pa jim ni uspelo narediti kakovostnega preskoka Foto: Denis Sabadin

VRŠAC> Slovenski rokometaši so na letošnjem zaključnem turnirju stare celine v Srbiji drugič ostali praznih rok. Po ponedeljkovem porazu z Norvežani s 27:28 so jih v današnjem obračunu v Vršcu spravili na kolena še Hrvati. Izbranci Borisa Deniča se bodo v petek, 20. januarja, pomerili še z Islandci, tudi v primeru zmage pa je njihova uvrstitev v drugi del evropskega prvenstva v Novem Sadu pod velikim vprašajem in odvisna od razpletov drugih tekem v skupini D.

Dvorana Millenium, gledalcev 4000, sodnika: Nikolov in Načevski (oba Makedonija). Slovenija: Škof, Prošt, Miklavčič 2, Dobelšek, Pucelj, Brumen, Bezjak, Dolenec 4, Skube, Špiler 3 (1), M. Žvižej 7, L. Žvižej 4, Gaber, Zorman 1, Mačkovšek, Gajič 8 (2). Hrvaška: Losert, Alilović, Balić 3, Duvnjak 4, Lacković 6, Kopljar 2 (1), Vori 3, Gojun, Horvat, Vuković, Bičanić, Buntić 2, Štrlek 2, Čupić 9 (2), Musa, Ninčević. Sedemmetrovke: Slovenija 6 (3), Hrvaška 5 (3). Izključitve: Slovenija 10, Hrvaška 8 minut. Rdeč karton: /.

V slovenskem taboru so pred izjemno pomembnim in prestižnim sosedskim obračunom zatrjevali, da so pozabili na grenko norveško izkušnjo, prve minute pa so to le potrdile. Uvodna slovenska postava - vratar Gorazd Škof, krilna igralca Luka Žvižej in Dragan Gajič, krožni napadalec Miha Žvižej ter zunanji igralci David Špiler, Uroš Zorman in Jure Dolenec - tokrat tekmo ni odprla z 0:6, kot je to storila proti Norveški, na krilih 1500 slovenskih privržencev v dvorani Millenium v Vršcu so bili povsem konkurenčni "kavbojem", kot Hrvati imenujejo svoje rokometaše.

V šesti minuti prvi zaostanek

Slovenska obramba 6-0 je visoki hrvaški zunanji vrsti - v njej ni bilo ideologa in prvega zvezdnika Ivana Balića - povzročila kar hude preglavice, Domagoj Duvnjak, Blaženko Lacković in druščina so jo le stežka prebijali ter prihajali do čistih strelov. Slovenija je po vodstvu s 3:2 prvič na tekmi zaostala v šesti minuti (3:4), od tedaj naprej pa ji je uspelo le še izenačiti na 4:4.

Poživitev, nato pa padec zbranosti

V nadaljevanju so olimpijski prvaki iz Atlante leta 1996 in Aten leta 2004 ter svetovni prvaki s Portugalske leta 2003 vendarle uveljavili večjo izbiro kakovostnih igralcev in jim v 15. minuti ušli na štiri gole (6:10). Denič je nerazpoloženega Škofa, ki je zbral le dve obrambi, zamenjal s Primožem Proštom, v ogenj pa poslal tudi Jureta Dobelška, Petra Puclja in Davida Miklavčiča. "Sveža kri" je malce poživila igro, Slovenija je v 18. minuti znižala na 8:10, po petih minutah pa je vnovič zaostajala za štiri (9:13). Po Deničevi minuti odmora je Slovenija vendarle našla pravo smer, tri minute pred odhodom na veliki odmor je Luka Žvižej po natančnem strelu s krilnega položaja znižal na 12:13. V končnici prvega dela jim je močno padla zbranost, za sosedi so znova zaostali za štiri gole (12:16).

Slovenski rokometaši so v 33. minuti prvič na dvoboju zaostali za pet (12:17), po dveh golih Gajiča in enega Mihe Žvižeja pa so se v 35. minuti približali na dva gola zaostanka (15:17). Dvoranski sektor s pretežno slovenskimi privrženci je "eksplodiral" v 38. minuti, ko je Miha Žvižej - ob igralcu manj na igrišču - znižal na 17:18.

Kljub požrtvovalnosti brez preskoka

Deničevi izbranci so v nadaljevanju zaigrali še bolj odločno, Gajič je z dvema zaporednima goloma - po dveh asistencah Zormana - v 43. minuti tekmo postavil v začetno izhodišče (20:20). Slovenci so Hrvatom za ovratnik dihali vse do konca tekme, navkljub izjemno požrtvovalni igri pa jim ni uspelo narediti kakovostnega preskoka. "Kavboji" so jim v 50. minuti znova ušli na tri gole (23:26), tega zaostanka pa utrujenim in manj izkušenim slovenskim rokometašem vse do konca tekme ni uspelo nadoknaditi. STA


Najbolj brano