Slovenija v osmini finala, odprta pot do polfinala

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v petem krogu svetovnega prvenstva v Španiji v Zaragozi premagala Srbijo s 33:31 (19:16) in osvojila prvo mesto v skupini C.

Izolan Borut Mačkovšek je v uvodu srečanja zadel trikrat, skupaj pa šestkrat  Foto: Stoyan Nenov
Izolan Borut Mačkovšek je v uvodu srečanja zadel trikrat, skupaj pa šestkrat  Foto: Stoyan Nenov

ZARAGOZA> Uvodnih deset minut izjemno pomembnega dvoboja sta zaznamovala Borut Mačkovšek in Petar Nenadić, skrita aduta slovenskega selektorja Borisa Deniča in srbskega Veselina Vukovića sta dosegla po tri zadetke.

Dvorana Princa Filipa, gledalcev 4000, sodnika: Leifsson in Palsson (oba Islandija). Slovenija: Škof, Prošt, Bilbija, Dobelšek, Kavtičnik 1, Bezjak 3, Dolenec 2, Skube 2, Bundalo, M. Žvižej, L. Žvižej 6, Gaber 1, Zorman 4, Marguč 2, Mačkovšek 6, Gajić 7 (4). Srbija: Stanić, Gajić, Dragaš, Šešum 2, Vujin 7 (2), Nikčević 1, Toskić 4, M. Ilić 2, Radivojević, Prodanović 6, N. Ilić, Vučković, Mitrović 2, Zelenović 1, Stanković, Nenadić 6, Marsenić. Sedemmetrovke: Slovenija 6 (4), Srbija 2 (2). Izključitve: Slovenija 12, Srbija 8 minut.

Slovenski rokometaši so bili povsem osredotočeni na tekmo, do potankosti so izpolnjevali napotke Deniča, na njej ni bilo neresnih in atraktivnih potez, zgolj racionalne in dobro izdelane akcije. V tej šahovski partiji si je Slovenija prvo izdatnejšo prednost priigrala v 23. minuti, ko je Luka Žvižej iz polnasprotnega napada povišal na 13:11, srbska klop pa je z minuto odmora zaustavila slovenski delni izid 3:0. Le nekaj trenutkov zatem je Marko Bezjak zvito ukradel žogo in po bliskoviti akciji povišal na 14:11, po drugi dvominutni izključitvi Jureta Dolenca pa so se Srbi približali na gol zaostanka (14:13). Slovenci so na odmor odšli z lepo prednostjo treh golov (19:16).

Na začetku drugega polčasa se razmerje moči ni spremenilo, Slovenija je v drugi minuti nadaljevanja po golu Dragana Gajića povišala na +4 (20:16), po njegovi “ekshibiciji” - pri kazenskem strelu s sedmih metrov je skušal z lob udarcem premagati nekdanjega vratarja koprskega Cimosa Darka Stanića in pri tem zadel le vratnico - pa je šel napet dvoboj v nasprotno smer.

Na igrišču so se povsem razmahnili srbski rokometaši, naredili delni izid 5:0 in Slovenci so zaostali z 21:22. Deničeva minuta odmora ni prinesla napredka v slovenski igri, tekmeci na nasprotni strani igrišča so jim v 45. minuti ušli na dva gola (22:24).

Za Slovenijo je to sijajno izhodišče pred naslednjimi tekmami na izpadanje, v osmini finala se bo v Barceloni (bržčas) pomerila z Egiptom. Tekma se bo v ponedeljek, 21. januarja, začela ob 19. uri, ob morebitni zmagi pa jo v četrtfinalu čaka zmagovalka dvoboja Rusija - Brazilija.

Slovenska obramba je bila na zadovoljivo visoki ravni, najbolj razvpiti srbski rokometaš Momir Ilić je bil pod nadzorom, a škripalo je v slovenskem napadu. Stanić je dosegel pravo delovno temperaturo in nanizal nekaj obramb, Deničevi izbranci pa so v 48. minuti zaostali z 22:25.

Slovenskim rokometašem je v končnici tekme uspel poln preobrat. V 49. minuti so znižali na 24:25, a štiri minute kasneje znova zaostali za tri zadetke (26:29). V izjemno razburljivi končnici je najprej na veliko sceno stopil Bezjak, po dveh njegovih golih je Slovenija v 57. izenačila na 30:30, le minuto zatem pa sta Luka Žvižej iz nasprotnega napada in Gašper Marguč povišala na 32:30 in veliko veselje se je začelo.

STA


Najbolj brano