Slovenija si želi Islandijo

Veliki finale evropskega rokometnega prvenstva na Danskem je predviden za nedeljo, toda tudi današnji spored ne zaostaja veliko za nedeljskim. Pred večernim polfinalom med Dansko in Hrvaško se bosta pomerili Francija in Španija. Tekmo pa bosta sodila Kozinca Peter Ljubič in Nenad Krstić.

Hrvati so se po sredini zmagi s Poljsko še enkrat uvrstili v polfinale. Njihovo glavno orožje je Domagoj Duvnjak (po metu v rdečem dresu), pomembni vlogi pa igrata tudi Igor Vori (spredaj) in Damir Bičanić (št. 20, v ozadju). Foto: Arhiv Pn
Hrvati so se po sredini zmagi s Poljsko še enkrat uvrstili v polfinale. Njihovo glavno orožje je Domagoj Duvnjak (po metu v rdečem dresu), pomembni vlogi pa igrata tudi Igor Vori (spredaj) in Damir Bičanić (št. 20, v ozadju). Foto: Arhiv Pn

KØBENHAVN > Dolgočasno, je prva asociacija, ki pade na pamet rokometnim fanatikom ob razpletu dogajanja na Danskem. Med četverico so se namreč prebile reprezentance, ki so jim poznavalci pripisovali največ možnosti, hkrati pa so na zadnjih velikih tekmovanjih nekako abonirane na polfinale. Prav tako EP doslej ni ponudilo novih izstopajočih zvezdnikov, presenečenj praktično ni bilo. Favoriti sicer niso povozili tekmecev, nekajkrat so se mučili, toda v odločilnih trenutkih so vedno znova pokazali svojo kakovost. Mikel Hansen za Dansko, Domagoj Duvnjak za Hrvaško, Nikola Karabatić za Francijo so liderji svojih moštev, ki delajo razliko.

Slovenija bo v bobnu nenosilcev, tako da so njeni možni nasprotniki Poljska, Islandija, Švedska, Madžarska, Makedonija, Belorusija, Rusija, Avstrija in Srbija.

Čeprav Slovenije ni na EP, bo vseeno imela svoj delež v polfinalu. Sodnika Peter Ljubič in Nenad Krstić sta še enkrat potrdila svojo visoko raven in po dobrih ocenah v prvem in drugem krogu (sodila sta tudi tekmo Danska : Madžarska) jima je bila zaupana tekma med aktualnimi svetovnimi (Španija) in aktualnimi olimpijskimi (Francija) prvaki.

Morda bo še bolj zanimiv večerni polfinale, saj so gostitelji in branilci naslova Danci edini, ki na prvenstvu še niso izgubili. Ob zgledni podpori občinstva in vse nacije ter ob upoštevanju doslej prikazanega so gostitelji favoriti, toda tudi nekoliko pomlajeni Hrvati so se marsikdaj izkazali kot zelo nepredvidljivi. To je že njihovo 15. polfinale na velikih tekmovanjih v zadnjih 20 letih.

Na EP sodeluje tudi nekaj starih znancev primorskih rokometnih igrišč. Denis Buntić, ki je pred šestimi leti igral za Cimos, je odigral vseh šest tekem za Hrvaško. Dosegel je enajst golov iz 15 poskusov ter je zamenjava za prvega desnega zunanjega igralca Hrvaške Marka Kopljarja. Darko Stanić, ki je bil pomemben člen Cimosove ekipe s trojno krono, je bil med boljšimi igralci slabe Srbije, ki je izpadla že po prvem krogu. Stanke je ubranil 34 odstotkov metov proti njegovim vratom. V madžarski reprezentanti je imel pomembno vlogo Barna Putics, ki je bil pred petimi sezonami le pol leta član Cimosa. Igral je približno 20 minut na tekmo, dosegel je devet zadetkov. Na Danskem je igral tudi Vančo Dimovski, ki si je pred leti kruh služil pri Gold Clubu. V skupno 63 minutah igre je zbral pet zadetkov.

Za Slovence bo nedelja pomembna tudi zaradi žreba dodatnih kvalifikacij za uvrstitev na svetovno prvenstvo v Katarju. V njih bodo sodelovale vse ekipe razen štirih polfinalistov. Slovenija bo v bobnu nenosilcev, tako da so njeni možni nasprotniki Poljska, Islandija, Švedska, Madžarska, Makedonija, Belorusija, Rusija, Avstrija in Srbija. Selektor Boris Denič je že po koncu nedavnih kvalifikacij izrazil željo, da bi se pomeril z Islandijo. Sicer nobena od teh ekip ni nepremagljiva, a bodo možnosti Slovenije za uvrstitev na naslednje svetovno prvenstvo precej odvisne tudi od žreba.

DENIS SABADIN


Najbolj brano