Slovenija je ostala šesta na EP

Slovenski rokometni reprezentanci je v zadnji tekmi zmanjkalo energije in moči, na koncu pa jim je še sreča, ki so jo v prejšnjih tekmah imeli obilo, obrnila hrbet. Po porazu z Makedonijo s 27:28 so osvojili končno šesto mesto na evropskem prvenstvu.

Sebastian Skube (v modrem dresu) ni zaradi tega prekrška zapravil zadnjega meta, a je bil deležen ostrih prijemov Makedoncev Foto: Stoyan Nenov
Sebastian Skube (v modrem dresu) ni zaradi tega prekrška zapravil zadnjega meta, a je bil deležen ostrih prijemov Makedoncev Foto: Stoyan Nenov

BEOGRAD> Izbranci Borisa Deniča se po porazu z Makedonci niso neposredno uvrstili na aprilske kvalifikacije za letošnje poletne olimpijske igre v Londonu, to jim bo uspelo le v primeru, če Srbija osvoji zlato kolajno. Vseeno je šesto mesto več, kot so lahko realno pričakovali pred tekmovanjem, čeprav druga plat medalje pokaže, da so do tako visoke uvrstitve prišli le z dvema zmagama in s kar petimi porazi.

Arena, gledalcev 4000, sodnika: Raluy, Sabroso (Španija). Slovenija: Škof 11 obramb, L. Žvižej 6 (2), Špiler 1, Zorman 4, M. Žvižej, Dolenec 7, Gajič 4 (2) (začetna sedmerka); Prošt 6 obramb, Miklavčič, Dobelšek 1, Pucelj, Brumen 4 (1), Bezjak, Skube, Gaber, Mačkovšek. Selektor: Boris Denič. Makedonija: Ristovski 12 obramb, Alušovski 4, F. Lazarov 1, Mojsovski 2, Stojilov 6, K. Lazarov 8 (2), Temelkov 3 (začetna sedmerka); Angelov, Manaskov, Mitkov, Jonovski, Angelovski, Mirkulovski 3, Markoski, Dimovski 1. Selektor: Zvonko Šundovski. Sedemmetrovke - Slovenija 9 (5), Makedonija 2 (2); izključitve - Slovenija 12, Makedonija 10.

Na včerajšnji izjemno pomembni tekmi, ki je prinašala podaljšanje upanja za uvrstitev na olimpijske igre, je dobro začela in povedla z 2:0. A so Makedonci, ki presenetljivo niso imeli napovedane absolutne premoči na tribunah (zbralo se jih je le nekaj sto) kmalu prevzeli pobudo. Namesto svoje klasične obrambe 3-2-1 so zaigrali z obrambo 6-0, na katero so imeli Slovenci velike težave. Tokrat je bila slovenska obrambo pod ravnijo. Morda tudi zato, ker si je na zadnjem treningu na predvečer tekme Matej Gaber zvil gleženj, a je kljub bolečinam zaigral. Slovenci so sicer zaustavili najboljšega strelca turnirja Kirila Lazarova, ki pa je odlično razigraval svojega krožnega napadalca Stojanča Stojilova. “V uvodnih minutah smo se držali dogovora iz slačilnice in igrali hitro, nato pa so nas Makedonci uspavali s svojo izjemno počasno igro, mi pa smo bili preveč nestrpni. Ne vem, zakaj smo bili tako nervozni že po petih minutah igre,” je po tekmi komentiral David Špiler. Balkansko moštvo je tako v 16. minuti povedlo z 9:5, v 25. pa je bilo že 13:8. Veliko težav jim je povzročal tudi vratar Ristovski.

Slovenci so najboljše igrali med 32. in 42. minuto, ko so naredili preobrat. Z delnim izidom 8:1, ko sta se razigrala Jure Dolenec in Matjaž Brumen, ki je zamenjal pregorelega Dragana Gajiča, so povedli z 20:18, a nato spet padli. “Na tej tekmi si nimamo česa očitati, borili smo se po najboljših močeh, na koncu nam je zmanjkalo kanček športne sreče,” je po tekmi menil Matjaž Brumen.

Za razliko od prejšnjih tekem so se Slovenci tokrat slabo branili z igralcem manj, ob izključitvi Miklavčiča so tako prejeli kar štiri zadetke. Bilo je tudi občutno preveč tehničnih napak in Makedonci so spet prešli v vodstvo za dva zadetka, ki so ga sicer s težavami zadržali do konca srečanja. Po obrambah Primoža Prošta je Luka Žvižej znižal na 27:28, v zadnjem napadu pa so z igralcem več lepo izvedli akcijo do Skubeta, ki pa je iz ugodnega položaja na levem krilu zadel le vratarja Ristovskega, ki je tako postal junak srečanja.

Selektor Slovenije Boris Denič je potegnil črto pod tekmo in evropsko prvenstvo: “Na tem prvenstvu smo igrali številne tekme, na koncu pa je o vsem odločala ena žoga. Žal mi je fantov, škoda, da žoga ni končala v golu. Ne vem, kaj bi se zgodilo v podaljšku. Morda bi naša igra razpadla, morda bi makedonska, a dobili bi še eno priložnost. Mojim fantom čestitam, garali so in za svoje igre prejeli čestitke od večine evropskih reprezentanc.”

DENIS SABADIN


Najbolj brano