Slovenija je klonila proti Francozom

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v prvem krogu drugega dela (skupina II) evropskega prvenstva v Srbiji danes v Novem Sadu izgubila s Francijo z 26:28 (15:14).

Čeprav so Slovenci danes večino tekme vodili, so na koncu slavili evropski, svetovni in olimpijski prvaki Francozi   Foto: Laszlo Balogh
Čeprav so Slovenci danes večino tekme vodili, so na koncu slavili evropski, svetovni in olimpijski prvaki Francozi  Foto: Laszlo Balogh

NOVI SAD> Izbranci slovenskega selektorja Borisa Deniča v svojem uvodnem dvoboju v drugem delu sklepnega turnirja v "stari dami", kot gostitelji imenujejo v osemdesetih letih minulega stoletja mogočno, zdaj pa že precej iztrošeno novosadsko dvorano Spens, niso bili kos aktualnim olimpijskim, svetovnim in evropskim prvakom iz Francije, ki so v petem medsebojnem obračunu na evropskih prvenstvih dosegli četrto zmago. Slovenija je klonila še na Švedskem leta 2002, v Švici leta 2006 in Avstriji leta 2010, slavila pa v Sloveniji leta 2004.

Naša izbrana vrsta se bo po dnevu odmora v torek, 24. januarja, pomerila z Madžarsko, dan pozneje pa še s Španijo.

Dvorana Spens, gledalcev 4500, sodnika: Din in Dinu (oba Romunija). Slovenija: Škof, Prošt, Miklavčič 1, Dobelšek 2, Pucelj, Brumen, Bezjak 2, Dolenec 3, Skube 1, Špiler 3, M. Žvižej 1, L. Žvižej 6, Gaber, Zorman 2, Mačkovšek, Gajič 5 (2). Francija: Karaboue, Omeyer, Fernandez 2, Dinart, Barachet 6, G. Gille, B. Gille 3, Narcisse, Joli 4 (3), Honrubia 2, Karabatić 2, Accambray 3, Abalo 4, Detrez, Bingo 2. Sedemmetrovke: Slovenija 2 (2), Francija 3 (3). Izključitve: Slovenija 14, Francija 6 minut. Rdeč karton: /.

Slovenski rokometaši so se galskim petelinom, ki so v prvem delu proti Špancem, Madžarom in Rusom prikazali zelo blede predstave, v napadu zoperstavili z "najmočnejšim orožjem": krilna igralca Luka Žvižej in Dragan Gajič, krožni napadalec Miha Žvižej ter zunanji igralci David Špiler, Uroš Zorman in Jure Dolenec. V naši izjemno gibljivi obrambi 6-0 je Špilerja menjal Matej Gaber, med vratnici pa je malce nepričakovano stopil Primož Prošt, ki je dobil prednost pred Gorazdom Škofom.

Deničevi izbranci so večji del prvega polčasa imeli v oblasti uveljavljene tekmece, absolutne kralje rokometnih igrišč od olimpijskih iger v Pekingu leta 2008. Obramba 6-0 je delovala brez napak, individualno izjemno močni francoski rokometaši, na čelu z Nikolo Karabatićem, ki je prvi gol dosegel po 24 minutah igre, zanjo niso našli pravega odgovora, Denič pa jo je neprestano krepil s svežim dotokom igralcev s klopi.

Slovenski napad je bil prav tako v uvodnih 20 minutah na zelo visoki ravni, Zorman in druščina se niso ustrašili francoskih orjakov in njihove slovite obrambe 5-1. S hitrim kroženjem žoge in neprestanimi menjavami igralskih položajev so je dodobra razširili in si z raznovrstnimi akcijami že v 13. minuti priigrali štiri gole prednosti (7:3). Do 22. minute so imeli "trikolorje" pod nadzorom, po seriji tehničnih napak pa se je prednost treh golov (12:9) v sami končnici povsem stopila. "Akrobat" Luc Abalo je z dvema zaporednima zadetkoma poskrbel za drugo francosko izenačenje na tekmi (14:14), Slovenija pa je na velik odmor odšla z golom prednosti (15:14).

V začetku drugega polčasa je bil slovenski napad malenkost manj udaren kot v prvi polovici tekme, francoska igra pa je slonela na "rezervistih". Prvi zvezdniki francoske ekipe - izjema je le Abalo - so "statirali", na površju pa jih je držal manj znani Xavier Barachet.

Slovenski rokometaši so tekmecem prvič v hrbet pogledali v 45. minuti, ko so po zadetku krožnega napadalca Bertranda Gilla zaostali z 21:22, od tedaj naprej pa niso zmogli več prevzeti pobude. Deničevi izbranci so se trudili po najboljših močeh in v 55. minuti prek Luke Žvižeja zadnjič na tekmi izenačili na 25:25. V razburljivi končnici so ponovno naredili nekaj osnovnošolskih napak - najbolj usodni sta bili Gajičeva, ki je nastreljal Omeyerja, Luka Žvižej pa je prestopil, kar so na današnji tekmi zelo neprepričljivi Francozi izkoristili in Slovencem "ukradli" točko ali dve.

Po tekmi so povedali

Boris Denič, selektor Slovenije: "Za nami je še ena težka tekma. Mojim fantom lahko čestitam za dobro igro. Nekatere dele tekme so igrali zelo dobro, nekaterih ne, tudi zaradi drugačne francoske igre. V napadu smo izgubili preveč žog, navkljub temu pa smo imeli svoje priložnosti, vendar je na koncu zablestel vratar Omeyer. Vsak igralec je dal svoj maksimum, to je še ena lepa šola za vse. Francozom smo se dobro zoperstavili, ne glede na njihove poraze v prvem delu tekmovanja smo vendarle na nasprotni strani imeli vladarje svetovnega rokometa v zadnjih treh letih."

Dragan Gajič, igralec Slovenije: "V drugem polčasu nismo držali ritma tako kot proti Islandiji. Zaradi tega smo morali malo več 'rotirati' igralce. Po mojem mnenju so bile sporne tudi nekatere sodniške odločitve. O njih sicer ne smemo govoriti, a danes je bilo nekaj odločitev v našo škodo. Na koncu sem s krilnega položaja zgrešil 100-odstotno priložnost, Luka Žvižej pa je naredil prestop. Lahko bi osvojili vsaj točko, a je nismo po lastni krivdi."

Peter Pucelj, igralec Slovenije: "Imam občutek, da se v Srbiji venomer ponavlja ena in ista zgodba, izjema je le Islandija. Znova smo bili blizu, a zelo daleč. Imam občutek, da danes enostavno nismo smeli zmagati."

Primož Prošt, igralec Slovenije: "Na današnji tekmi so se ponovile naše napake z uvodnih dveh dvobojev proti Norveški in Hrvaški. Morda je kriva utrujenost, a dejstvo je, da nam je v prelomnih trenutkih tekme znova padla zbranost, predvsem pri zaključnih strelih. Upam, da bomo na naslednjih dveh tekmah odpravili napake, zaigrali bolje in zmagali."

STA


Najbolj brano