Slovenci s Srbi - pa naj bo spet drama

Slovenski rokometaši so res mojstri Hitchkokovih zgodb, zapletov in preobratov. In drama bo v vsakem primeru tudi drevi. Ne samo, da so doslej na tekmah padali v krize in se iz njih pobrali, temveč so se znašli v položaju, ko do sobote zvečer ne bodo vedeli, koga bodo imeli za nasprotnika v ponedeljek v osmini finala, niti v katerem mestu bodo igrali.

Obramba 6-0 (Uroš Bundalo in Jure Dolenec zaustavljata korejski napad) je prepoznavni del slovenske igre  Foto: Denis Sabadin
Obramba 6-0 (Uroš Bundalo in Jure Dolenec zaustavljata korejski napad) je prepoznavni del slovenske igre  Foto: Denis Sabadin

Slednje povzroča precej težav vsem tistim, ki spremljajo slovensko reprezentanco na svetovnem prvenstvu v Španiji, od novinarjev do navijačev, saj si ne bodo mogli pravočasno urediti namestitve in prevoza. A to so že sladke skrbi, saj je Slovenija doslej vpisala štiri zmage v štirih tekmah, kar jo uvršča v visoko družbo Danske, Španije in Hrvaške, ki prav tako še ne poznajo poraza. “Smo pred peto tekmo, nimamo poraza, a še ne vemo, kje smo,” je včeraj komentiral selektor Boris Denič.

Če bi Slovenija izgubila s Srbijo, bi v skupini C nastal krog treh ekip s štirimi zmagami in porazom. V tem primeru odločajo o uvrstitvi najprej gol razlika v medsebojnih dvobojih, nato pa še število zadetkov na medsebojnih tekmah. Nato je na vrsti skupna gol razlika in število doseženih zadetkov na vseh tekmah. Če je še to enako, odloča žreb. To pomeni, da zmaga ali remi Sloveniji prineseta prvo mesto v skupini, vsak poraz z dvema zadetkoma ali več pa tretje. Slovenija bi drugo mesto osvojila tudi ob porazu za en gol, a z najmanj 25:26. Teoretično je tudi možno, da bi odločala skupna gol razlika, saj sta se dvoboja med Slovenijo in Poljsko ter Poljsko in Srbijo končala z identičnim izidom 25:24. V tem primeru je v najboljšem položaju Poljska, ki bi ob solidni zmagi z Južno Korejo imela najboljšo razliko.

Kljub osmim točkam se lahko zgodi, da bo Slovenija že v osmini finala naletela na zelo težkega tekmeca. Ob porazu s Srbijo bi namreč osvojila zgolj tretje mesto, kar bi pomenilo, da bi se v osmini finala pomerila z drugouvrščeno ekipo skupine D. To bo najbrž Hrvaška, če pa bi naši južni sosedje drevi premagali Špance, bi se morali pomeriti z gostitelji, ki bi imeli še prednost domačega igrišča.

Zato je drevišnja tekma tako pomembna. V primeru zmage pa bi bil nasprotnik v Barceloni najbrž Egipt. “Pripravljamo se kot na vsako tekmo doslej. Razmišljamo o zmagi. Nismo več sveži, to se vidi. Kljub temu bo energija zagotovo prisotna, ampak jo bo potrebno pravilno razporediti čez vseh 60 minut. Odločile bodo malenkosti, dnevna forma, dan vratarjev, koliko se bo poznala utrujenost,” napoveduje Denič, ki tudi včeraj ni izpustil tradicionalne kavice s srbskim selektorjem Veselinom Vukovićem, s katerim ga že dolgo časa veže prijateljstvo. Sta tokrat skrivala karte, hvalila drug drugega? “Ne, trenerji se pogovarjamo bolj ali manj o napakah, zakaj je do njih prišlo in kako jih odpraviti. V hotelu se družimo, v dvorani pa je zgodba drugačna,” je pojasnil.

Tako v slovenski kot v drugih izbranih vrstah je čutiti utrujenost, saj bo to za rokometaše že peta tekma v osmih dneh. “Material” je že nekoliko načet. Ob Nenadu Bilbiji, za katerega v strokovnem štabu upajo, da bo pripravljen za igro, o težavah toži pol ekipe: hrbet Luke Žvižeja je potreboval remont že pred koncem tekme z Belorusijo, Dragan Gajić spet čuti bolečino v odrivni nogi, da podpludb krožnih napadalcev niti ne omenjamo. Največji problem pa predstavljata igra in pristop v prvih polčasih. “Tekmo s Srbi moramo pričeti bolje kot proti Poljakom. Vložek je velik, upam, da bomo na celotni tekmi ponovili predstavo iz drugega polčasa proti Poljski,” je dejal Miha Žvižej, medtem ko je eden od organizatorjev igre Marko Bezjak dodal: “Menim, da smo po teh štirih tekmah prihranili dovolj moči za zahtevno preizkušnjo s Srbi, in upam na našo konstantno predstavo.”

Zastavlja se vprašanje, kako se bo slovenska reprezentanca lotila srbskih ostrostrelcev, Ilića, Nenadića, Šešuma ... Najbrž bo začela z obrambo 6-0, ki pa bo morala biti globlja. Na zadnjih tekmah sta tudi Bundalo in Mačkovšek dokazala, da lahko korektno odigrata na “trojki”, v sredini obrambe. V rezervi pa sta obrambi 3-2-1 in kot skrajna možnost še 5+1, s katero so Poljaki v četrtek presenetili Srbe in naredili preobrat.

Slovenska in srbska reprezentanca nista povezani samo prek svojih selektorjev, temveč je veliko rokometašev soigralcev v klubih. Toskić in Zelenović igrata za Celje PL, vratar Ivan Gajić za Gorenje, prvi vratar Darko Stanić, ki pa ima težave s hrbtom, tako da je njegov nastop še vprašljiv, pa je pred dvema letoma igral za Cimos.


Najbolj brano