Šest zadetkov je ravno prav

Po zmagi s šestimi goli razlike v koprskem taboru ni bilo moža, ki ne bi bil zadovoljen z razpletom. Med rokometaši in v strokovnem štabu je prevladalo mnenje, da je šest golov ravno pravšnja razlika: ne zagotavlja opuščenosti in brezbrižnosti, hkrati pa se je ne da kar tako nadoknaditi. Cimos KP : Porto Vitalis 29:23 (11:12).

 Foto: Primožič/Fpa
Foto: Primožič/Fpa

KOPER> Končni rezultat ne odseva realnega poteka prvega dvoboja tretjega kroga pokala EHF, saj je bil dvoboj do polovice drugega polčasa povsem izenačen.

Dvorana Bonifika, gledalcev 1300, sodnika: Olesen in Pedersen (oba Danska). Cimos Koper: Škof 16 obramb, Rapotec 4, Manojlović 6, Bombač, Krivokapić 6 (1), Bundalo, Konečnik (začetna sedmerka); Vran, Dobelšek, Grzentić, Brumen 6 (2), N. Poklar 1, T. Poklar, Gavranović 4, Osmajić 2. Trener: Fredi Radojkovič. Porto Vitalis: Laurentino 13 obramb, Nogueira 4, Duarte 4, Davyes 3, Spinola 4, Rocha 3 (1), Moreira 3 (1) (začetna sedmerka); Bravo 3 obrambe, Feraz, Mota 1, Amador, Silva, Rola, Rosario 1. Trener: Ljubomir Obradović. Sedemmetrovke: Cimos 4 (3), Porto Vitalis 2 (2); izključitve: Cimos 10, Porto Vitalis 10.

V obdobju od 45. do 55. minute pa so si koprski rokometaši priigrali prednost, ob kateri se jim na sobotni povratni tekmi na Portugalskem ne bodo tresle hlače. Z zmago v Bonifiki so postavili temelje za uvrstitev v skupinski del pokala EHF, kar bi pomenilo, da bodo spomladi odigrali še najmanj šest tekem.

Uvod ni bil po koprskih željah. Milorad Krivokapić je sicer z realizirano sedemmetrovko povedel Cimos v vodstvu z 1:0, a kaj ko je v naslednjih šestih minutah trikrat zgrešil, po njegovih stopinjah pa so šli tudi soigralci. Igralci Porta, ki delujejo kot sekcija slavnega nogometnega kluba in so v Slovenijo pripotovali zgolj s 14 rokometaši (na klopi jih je lahko 16), so ponujeno vzeli in v 15. minuti povedli s 5:1, ob tem pa je steber obrambe Vlado Osmajić zbral že dve izključitvi. “Preveč na lahko smo startali v tekmo, res ni izgledalo dobro. Šele nato smo se umirili in začeli igrati gol za gol, tako da se je zaostanek počasi stopil,” je po dvoboju menil vedno boljši Filip Gavranović, njegov soigralec Nejc Poklar, ki je nato v drugem delu zamenjal tokrat nerazpoloženega Deana Bombača, pa je dodal: “Obrambe njihovega vratarja nas niso zmedle, ampak so nam zbile samozavest. A je bila reakcija vse ekipe odlična. Vztrajali smo. Videlo se je, da ekipa drži skupaj, da se bodrimo in tako smo še naprej držali visok ritem.”

Drugi slovenski predstavnik v pokalu EHF, Maribor Branik, je v Sisku izgubil z domačo ekipo z 28:29 in ima lepe možnosti, da si na povratnem srečanju izbori napredovanje.

Sledila je minuta odmora Fredija Radojkoviča, po kateri je kapetan Uroš Rapotec dosegel prvi gol iz igre (16. minuta) za Cimos. Matjaž Brumen je vstopil v igro namesto Krivokapića in takoj dosegel dva zadetka, pred koncem prvega dela pa je Cimos že ujel goste. Zadovoljstvo je skalil le zadetek Davyesa iz devetmetrovke po izteku igralnega časa.

A takšen zadetek ni bil slab znak za domače. V drugem polčasu so še bolj strnili obrambo 6-0 in Portugalcem je počasi začelo zmanjkovati moči. V napadu niso bili več natančni in sveži, njihova obramba 3-2-1, ki je občasno prehajala na 5-1, pa je izgubila zbranost. “Vedeli smo, da veliko in natančno mečejo od daleč. Ko smo stopili bliže zunanjim igralcem, niso več imeli pravih rešitev. Svoj delež je dodal še vratar in tedaj smo preobrnili izid. Ključna je bila obramba,” je povedal Gavranović, ki je odlično odigral na položaju dvojke v obrambi.

V šestem krogu lige prvakov je Gorenje tudi v domači dvorani premagalo Chambery. Zmagalo je z 31:25 (18:13) in se po točkah izenačilo z Metalurgom na drugem mestu v skupini C. Največ zadetkov sta dosegla Melić in Dolenec (po 8). Prejšnji teden pa je postalo jasno, da sta se slovenska reprezentanta Jure Dolenec in Matej Gaber dogovorila za odhod v Montpellier po koncu te sezone.

Portugalci so morali večkrat metati na gol ob dvignjenih rokah danskih sodnikov in pobuda je prešla na stran Koprčanov. Odločilna je bila serija 6:0 v obdobju od 44. do 52. minute, ko so bili Koprčani razigrani in navdahnjeni. Tri minute pred koncem je prednost znašala celo sedem zadetkov, a so bili gostitelji zadovoljni tudi z zmago s šestimi.

Trener gostov Ljubomir Obradović, ki sicer prihaja iz Pančeva, je bil razočaran: “Dokler so se moji varovanci držali navodil, smo bili enakovredni, nato pa ni bilo več discipline. Proti tako kakovostni ekipi, kot je Cimos, bomo težko nadoknadili šest zadetkov zaostanka.”

“Nobena prednost nam ne daje jamstva za napredovanje. S šestimi goli sem kar zadovoljen, sploh glede na potek dvoboja. Tudi v Porto bomo šli odigrat trdo tekmo, še prej pa imamo derbi v Celju,” je še povedal Nejc Poklar.

DENIS SABADIN


Najbolj brano