Še zadnja velika tekma

Očitno bo koprski rokometni klub zdržal do konca letošnje sezone, čeprav je vmes kazalo, da bi utegnil celo predčasno izstopiti iz lige. Drevi bo v Zlatorogu odigral še zadnjo veliko tekmo, z nekdanjim evropskim prvakom Celjem PL, nato pa ga v petek čaka še slovo od domačih navijačev, ko se bo v Bonifiki pomeril z Mariborom.

Filip Gavranović (v rumenem dresu) ima v koprskem moštvu vedno pomembnejšo vlogo Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Filip Gavranović (v rumenem dresu) ima v koprskem moštvu vedno pomembnejšo vlogo Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Zdaj je namreč že jasno, da vrhunskega rokometa v največjem primorskem mestu v naslednji sezoni ne bomo gledali. Po zaprtju denarne pipice s strani podjetja Cimos, ki se je znašlo v težavah in mu je morala na pomoč priskočiti država, se je RK Cimos znašel v finančnem in - predvsem - organizacijskem kolapsu. Trenutno je vprašanje le, ali bo klub še naprej obstajal oziroma ali bo zadržal prvoligaški status in člansko ekipo. Profesionalnega moštva v Kopru zagotovo ne bo več.

Rokometaši Istrabenz plinov se bodo drevi poslovili od svojih navijačev v tej sezoni. Pomerili se bodo s Sevnico, po šestih tekmah brez poraza pa pričakujejo nadaljevanje serije. S tem bi ostali v boju za sedmo mesto, s čimer bi presegli pred sezono zastavljene cilje. Zadnjo tekmo bodo nato odigrali v sredo v Ormožu.

Rokometaši, nekateri med njimi v letošnjem koledarskem letu še niso videli niti ficka, so tako že nekaj tednov vdani v usodo. Tudi intenzivnost treningov se je zmanjšala, saj že nekaj časa ne trenirajo več v dopoldanskem času. Vseeno pa motiv v derbijih ni sporen, kar so Koprčani zadnjič dokazali v prejšnjem krogu v Velenju, ko so novim (in starim) državnim prvakom grozili skoraj do zadnjih minut.

“Vsaka tekma je izziv, dvoboj s Celjani pa še toliko bolj, ne glede na stanje v klubu. Ne želimo se osramotiti in zato bomo pokazali, da znamo igrati rokomet. Dejstvo pa je, da se v trenutnem stanju nihče ne obremenjuje s porazom ali z zmago. Samo čakamo na konec sezone,” je včeraj povedal Matjaž Brumen. Tudi njegovo obdobje pri Cimosu se počasi izteka. Pogodba se mu izteče ob koncu sezone, zato se bo po šestih sezonah v Kopru odpravil v drugi klub. “Ne vem, kje bom nadaljeval kariero. Iščem nov klub. Najraje bi šel na zahod, a je povsod kriza. Klubi kar čakajo, da bodo igralci prišli v časovno stisko in s tem za nizko ceno dobili kakovostnega igralca,” je o zadevah, ki so v teh časih prioritetnega pomena v mislih koprskih rokometašev, še pojasnil Brumzi.

Zanj je morda še največ zanimanja, pa tudi levičarji so na trgu bolj cenjena “roba” od desničarjev. Med ostalimi koprskimi rokometaši je Uroš Bundalo dogovorjen za prestop v beloruski Dinamo, ki ga bo po novem vodil selektor Boris Denič. Pred mesecem dni je pogodbo prekinil Dean Bombač, vsi ostali, nekateri med njimi imajo še veljavne pogodbe, pa bodo morali najti nove delodajalce.

Sicer pa je v celjskem klubu položaj le malenkostno boljši. Tudi tam (v Gorenju še bolj drastično) bo prišlo do zmanjšanja proračuna, Borut Mačkovšek in Matevž Skok pa sta se včeraj odpravila na delo v Katar in ju danes ne bo v Zlatorogu. V normalnih razmerah bi to pomenilo priložnost za Koprčane, dejansko pa so favoriti še vedno gostitelji. Milorad Krivokapić in Nikola Manojlović bosta ponovno igrala le za vzorec, tako da bo precejšnja odgovornost na plečih Nejca Poklarja, Novaka Boškovića, Filipa Gavranovića ...

Še zanimiv podatek iz statistike: Cimos je Celjane zadnjič premagal 14. aprila 2012, ko je v Bonifiki slavil z 29:24. Vmes je dvakrat izgubil v pokalnem tekmovanju (lani v finalu, letos v polfinalu), dvakrat v DP (enkrat doma, enkrat v Celju), na začetku te sezone pa je doma remiziral.

DENIS SABADIN


Najbolj brano