Sanje o potovanju v Köln še kar trajajo

Rokometaši Cimosa Kopra ponovno premikajo mejnike! V prvi četrtfinalni tekmi lige prvakov so premagali tudi zvezdniški Atletico Madrid in si s tem naprtili še dodatno breme na ramena. Cimos Koper : BM Atletico Madrid 26:23 (13:12).

Veselje tudi med najmlajšimi koprskimi navijači Foto: Breda Kranjc
Veselje tudi med najmlajšimi koprskimi navijači Foto: Breda Kranjc

KOPER> Gostovanje v Madridu v soboto ne bo le nagrada za doslej prikazano, temveč odprt dvoboj tekmecev za uvrstitev na finalni turnir četverice v Kölnu, ki bo 26. in 27. maja. Do tedaj so sanje dovoljene.

Neverjetno, toda vse podrobnosti so v soboto speljale vodo na cimosov mlin. To, kar so si želeli in napovedovali v koprskem taboru pred dvobojem, se je nato tudi udejanilo.

Vse je šlo po načrtih

“Potrebujemo vrhunsko obrambo, kateri mora svoj delež dodati vratar, v napadu pa se bomo že nekako sestavili. Zavestno nas ne bodo podcenjevali, a želel bi si, da bi nas vzeli podcenjevalno,” je v četrtek razlagal domači strateg Fredi Radojkovič.

Koper, dvorana Bonifika, gledalcev 3600, sodnika: Gjeding in Hansen (oba Danska). Cimos Koper: Škof 16 obramb, Rapotec 5, Skube 5, Bombač 2, Krivokapić 5, Skoko 2, Konečnik 1 (začetna sedmerka); Vran, Dobelšek, Brumen 5 (1), Čemas, Poklar, Džono, Mlakar 1, Bundalo, Osmajić. Trener: Fredi Radojkovič. Atletico Madrid: Šterbik, Davis, Markussen, Chema Rodriguez 2, Lazarov 3 (1), Aguinagalde 3, Abalo 4 (začetna sedmerka); Hombrados, Guardiola 1, Fernandez 4, Jurkiewicz 1, Entrerrios, Dinart 1. Trener: Talant Dušebajev. Sedemmetrovke - Cimos 2 (1), Atletico 1 (1); izključitve - Cimos 14, Atletico 8; rdeča kartona - Osmajić (51 - 3x2), Aguinagalde (58 - grob prekršek).

In želje so se mu uresničile. Granitna obramba je delovala kot lani v tem času, ko je Cimos osvojil tri lovorike. Zato se je po tekmi postavilo vprašanje, kakšen bi bil domet Cimosa v domačem prvenstvu, če se ne bi otepal poškodb Osmajića, Mlakarja, tudi Dobelška ... Koprčani so strnili vrste na šestmetrski črti, saj so želeli zaustaviti njihovega krožnega napadalca. To jim je tudi uspelo, saj je Aguinagalde dosegel le tri zadetke. “Če bom govoril, kako igramo, bodo vsi vedeli, kakšna je naša taktika. Mi vedno tvegamo na določenih mestih, saj nismo tako močni, da bi obrambo držali na vseh straneh, a nasprotniki tega ne vidijo. Analiziramo, kje imajo šibke točke, kdo ima najslabšo realizacijo, in nato tega pustimo,” je pojasnil Radojkovič. Tudi najboljšega strelca minulega EP Lazarova so dokaj globoko pokrivali, več prostora pa pustili danskemu suhcu Markussenu (211 cm) in obema kriloma.

Ob tem so bili Koprčani zelo pozorni na vračanje v obrambo, saj je prav hiter prehod najmočnejše orožje Atletica. Slednji v Slovenijo ni pripotoval v najmočnejši postavi, saj sta doma ostala poškodovana Källman in Parrondo, tako da je imel legendarni trener Talant Dušebajev v zapisniku zgolj 14 rokometašev. A so prav vsi tudi dejansko igrali, medtem ko je med 16 cimosovci na parket stopila le enajsterica.

Za spremembo odličen začetek

Odločnim Koprčanom se je posrečil tudi odličen začetek, kar se v letošnji sezoni praviloma ni dogajalo. Z dvema zadetkoma Skoka in lobom Konečnika so povedli s 3:0 in Špance takoj soočili z dejstvom, da v Bonifiki ne bo heca. Ti so vzeli lekcijo na znanje in v manj kot minuti izenačili na 3:3.

Prišli so tudi do vodstva in sredi prvega dela prevzemali vajeti igre v svoje roke. Z obrambo 5+1 (izpostavljenega igralca sta igrala Davis ali Canellas) so tudi povedli s 7:5, a se je njihov nalet zaustavil ob obrambah Škofa in raznovrstnih strelih v napadu. Gostje so bili dokaj nezbrani, o čemer priča tudi nerazumen met Abaloja z igralcem manj iz 11 metrov in zgrešena podaja Šterbika v polje po opravljeni minuti odmora. Morda pa v španskem klubu res čutijo finančno negotovost, kakor so se razpisali nekateri mediji?

Rdeča kartona

Večji del drugega dela je bil enakovreden. Atletico je v 42. minuti še vodil z 18:17, a sta njegova ostrostrelca Lazarov in Entrerrios delovala utrujeno in naveličano. Trda obramba Cimosa je terjala svoj davek v izključitvah, a so tudi z igralcem manj gostitelji nekako prišli do zadetkov. Ob standardnem Brumnu je bil strelsko razpoložen tudi Uroš Rapotec. V zelo športni tekmi so se šele v končnici razvnele strasti: najprej je borbeni Osmajić dobil tretjo dvominutno izključitev, ko je Škof zaklenil vrata, pa so pri vodstvu s 23:21 vsi obiskovalci vstali in do konca spodbujali domačo ekipo (Španci svojih organiziranih privržencev niso imeli).

Po zapravljeni sedemmetrovki Brumna je Bombač v predzadnji minuti zadel za vodstvo s 26:22, končni rezultat pa je deset sekund pred koncem postavil Fernandez. In tako so koprski rokometaši svojim navijačem in tudi ostalim ljubiteljem športa po Sloveniji v teh težkih časih omogočili razlog za veselje.

Izraziti favoriti iz Madrida so se ujeli v zanko podzavestnega podcenjevanja. “Zavestno nas niso podcenjevali, a so si najbrž mislili: aja, Koper, to bo že šlo nekako, pa saj je prva tekma ... in mi smo to izkoristili. Podobno se je nam zgodilo v prvenstvu. Ko se počutiš premočnega in greš na tak način v tekmo, se težko izviješ iz začaranega kroga,” je še dodal Radojkovič.

Cimos Koper je tako pripravil veliko presenečenje in lahko še naprej sanja celo o uvrstitvi v polfinale. Realno gledano je Atletico še vedno favorit, tudi trije goli zaostanka so pravzaprav ugoden izid za goste, a superzvezdniška ekipa iz Madrida bo morala pokazati več živahnosti in volje, morda tudi več mladostne predrznosti. Za Koprčane pa se danes začenja teden, v katerem jim ne bo nič težko.

DENIS SABADIN


Najbolj brano