S starimi znanci brez varčevanja

Po ponedeljkovi tekmi preobratov in tesnem porazu z Norveško (27:28) čaka slovenske rokometaše na prvenstvu stare celine drevi drugi preizkus. Pomerili se bodo s starimi znanci Hrvati, ki so absolutni favoriti.

Norveška obramba (levo je Borne Lund) je v ponedeljek dobro zaustavila prvega levega zunanjega slovenskega moštva Davida Špilerja Foto: Ivan Milutinovic
Norveška obramba (levo je Borne Lund) je v ponedeljek dobro zaustavila prvega levega zunanjega slovenskega moštva Davida Špilerja Foto: Ivan Milutinovic

VRŠAC> Ali zaigrati na polno in se z glavo metati ob zid ali privarčevati nekaj moči ključnih mož pred petkovo tekmo z Islandijo, ki bo odločala o potniku v drugi krog, se sprašuje precejšnja množica slovenskih navijačev. Pravi športniki poskušajo na vsaki tekmi zmagati in so za ta cilj pripravljeni pokazati vse svoje znanje in vložiti vso razpoložljivo energijo. Navsezadnje bodo po tekmi s Hrvati, kjer bosta pravico delila makedonska sodnika Nikolov in Načevski, imeli prost dan. Tega včeraj ne bi mogli reči za primorski sodniški par Krstić-Ljubić, ki se je potil na tekmi Slovaška : Poljska. Kakovostni zaostanek Slovencev za Hrvati sicer ni takšen, da ne bi bilo možno presenečenje. Predvsem zato, ker se rokometaši zelo dobro poznajo med seboj, slovenski in hrvaški klubi, trenerji in rokometni delavci pa so povezani na nič koliko načinov.

V hrvaškem moštvu je veliko rokometašev povezanih s slovenskim in tudi s koprskim rokometom. Zelo pomembno vlogo v njem igra Denis Buntić (pred štirimi leti je igral v Cimosu), ki je bil ob vratarju Mirku Aliloviću (lani Celje PL) najbolj zaslužen za preobrat v zadnji četrtini tekme z Islandijo. Udarno silo predstavlja trojka Hamburga Duvnjak, Lacković, Vori, ki je novembra s težavo premagal Cimos v ligi prvakov. V moštvu so tudi sedanji član Gorenja Željko Musa in nekdanja Velenjčana Ivan Čupić in Drago Vuković.

“Na tekmi proti Hrvatom si bomo znova ustvarili določen pritisk, tako tudi funkcioniramo. Nismo flegmatiki, tudi ne živimo na območju, kjer so flegmatiki. Hrvaška je sposobna igrati vse obrambne sisteme na visoki kakovostni ravni. Menim, da bodo z nami začeli z obrambo 6-0,” je na včerajšnji tiskovni konferenci pojasnil selektor Boris Denič. Po ponedeljkovem šokantnem porazu, ko so Slovenci sredi drugega polčasa Norvežane že spravili na kolena, a so jim potem dovolili vrnitev, je imel težko nalogo spet vrniti svoje varovance v začetno psihološko stanje. Na to je David Špiler opozarjal že takoj po dvoboju s Skandinavci: “Dvigniti moramo glave in se zbrati. Hrvati so boljši od Norvežanov. Če želimo v drugi krog, se moramo popraviti v vseh elementih, od obrambe, protinapadov in igre v napadu.”

Statistika razkriva, da Slovenci na prvi tekmi iz klasičnega krilnega položaja sploh niso dosegli zadetka. Niti metov ni bilo veliko - skupno štiri. Morda bi lahko še bolj izkoristili rotiranje igralcev, saj je vsak od štirih ključnih norveških igralcev na igrišču prebil več časa kot Dragan Gajić, ki je imel s 47 minutami največjo minutažo med Slovenci. Hrvati imajo daljšo klop od nasprotnikov v prvem krogu, a se kljub temu njihov selektor Slavko Goluža otepa vloge favoritov: “Kdo pravi, da smo mi favoriti. Vloga papirnatega favorita me nikoli ni zanimala, najprej se moraš dokazati na igrišču. Slovenija ima dobro ekipo, ki je tekaško zelo močna. Res nima toliko izkušenj, a bo proti nam igrala sproščeno, na svoji strani pa bo imela tudi številne navijače.” Redki domači ljubitelji rokometa so že napovedali, da bodo (pričakovano) stiskali pesti za Slovenijo, a premoč na tribunah ne bo odločilna, kar je pokazala tudi tekma z Norveško.

“Proti Hrvaški ne smemo ponoviti napake s prve tekme proti Norveški. Osebno menim, da ni še nič izgubljenega, s pravo borbenostjo in željo je vse mogoče,” je dejal Sebastian Skube, medtem ko je Jure Dobelšek (oba Cimos) dodal: “Energije imamo dovolj, proti Hrvatom pa je vselej prisoten še dodaten naboj. Verjamem, da jih lahko premagamo.”

Aktualni evropski podprvaki iz Hrvaške imajo bistveno bolj zveneče moštvo od Slovencev, za katere bo, vsaj tako kaže, za napredovanje odločilna tekma z Islandijo. O tem, ali bo sneg, ki je včeraj pobelil tako Vršac kot Beograd, bolj koristil Slovencem ali Hrvatom, pa so mnenja spet deljena. Tradicionalno naj bi se v njem bolje znašli Slovenci, toda po uspehih alpskih smučarjev v zadnjih sezonah je tudi Hrvatom bela opojnost pisana na kožo.

DENIS SABADIN


Najbolj brano