S srcem in znanjem

Slovenska reprezentanca je v pravem trenutku prikazala doslej najboljšo igro na SP v Španiji in zasluženo ugnala favorizirano Poljsko. Odločil je odličen uvod v drugi polčas, ob kolektivni igri v obrambi pa so junaki vratar Primož Prošt, bombarder Borut Mačkovšek in realizator Dragan Gajić. Slovenija : Poljska 25:24 (11:14).

Jure Dolenec se je izkazal z igro proti Poljski Foto: Denis Sabadin
Jure Dolenec se je izkazal z igro proti Poljski Foto: Denis Sabadin

Pravzaprav sta bili tekmi proti azijskima predstavnikoma le uvertura v prave tekme. Selektor Boris Denič je presenetil z Borutom Mačkovškom, ki je prvič na tem SP zaigral v začetni sedmerki, in z obrambno postavitvijo 3-2-1, v kateri je Matej Gaber igral zadnjega branilca.

ZARAGOZA, Dvorana princa Filipa, gledalcev 1800, sodnika Ondrogrecula, Badura (oba Slovaška). Slovenija: Škof 1 obramba, L. Žvižej 1, Mačkovšek 8, Zorman 2, Dolenec 7, M. Žvižej 1, Gajić 7 (začetna sedmerka); Prošt 13 obr., Bilbija, Dobelšek, Kavtičnik, Bezjak, Bundalo, Gaber, Marguč, Skube. Selektor: Boris Denič. Poljska: Szmal 9 obramb, Jaszka 4, Lijewski 3, B. Jurecki 5, M. Jurecki 5, Wisniewski 2, Orzechowski 2, Bartczak 1, Syprzak 1, Bielecki 1. 7m - Slovenija 3 (3), Poljska 0 (2); izključitve - Slovenija 6, Poljska 4.

Bolj se mu je posrečila prva poteza, saj je 20-letni Izolan po sramežljivem začetku trikrat lepo zadel z razdalje. Poljaki so ob bučni podpori svojih privržencev začeli odločno in agresivno. Kapetan Uroš Zorman je sicer povedel Slovence v vodstvo z 2:1, a so Poljaki hitro prevzeli pobudo. Razigran je bil zlasti levi zunanji igralec Michail Jurecki, ki ga nista zmogla zaustaviti ne Jure Dolenec ne Vid Kavtičnik.

Poljaki so precej golov dosegli iz protinapadov, saj so prestregli precej slovenskih podaj. V prvem delu je ravnovesje obdržal vratar Primož Prošt, tako da trije goli zaostanka ob polčasu niti niso bili tako slabi.

Nato pa je Slovenija iz slačilnic prišla povsem prerojena. Spremenila je obrambo na 6-0 (z Gabrom in Urošem Bundalom na sredini) z globokim izpadanjem, izkazal se je Prošt in z delnim izidom 5:0 in 8:1 je prevzela pobudo.

Vratar Primož Prošt, izbran tudi za igralca tekme, je imel nekaj neverjetnih obramb, za potezo tekme pa smo izbrali njegovo obrambo Bartoszu Jureckemu s šestmetrske črte 90 sekund pred koncem, ko so Poljaki lepo izigrali slovensko obrambo. S tem je preprečil izenačenje in negotovo končnico dvoboja.

Pomagala ni niti minuta odmora Nemca na poljski klopi, Mačkovšek je nadaljeval svoj šov, stekel je protinapad in poljski navijači so umolknili.

A se izkušena poljska četa ni predala. Mačkovška je z boksarskim vložkom zaustavil šele Syprzak, ki je dobil rdeči karton in Poljaki so se dve minuti pred koncem približali na 24:23 ter nato imeli še igralca več v polju. A je napad za izenačenje preprečil Prošt, nato pa je odgovornost prevzel Zorman in zadel za zasluženo zmago. 40 sekund pred koncem bi lahko Kubizstal vrnil nekaj upanja svojim, a so se mu pri sedemmetrovki zatresle roke - zadel je le prečnik. Danes bo Slovenija imela zaslužen prost dan, jutri pa bo proti Belorusiji branila tretje mesto v skupini C.

DENIS SABADIN


Najbolj brano