S slabim začetkom in koncem izgubili tekmo

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v 1. krogu evropskega prvenstva v Srbiji (skupina D) danes v Vršcu izgubila z Norveško s 27:28 (14:14).

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v 1. krogu evropskega prvenstva v Srbiji izgubila z Norveško  Foto: Ivan Milutinovic
Slovenska moška rokometna reprezentanca je v 1. krogu evropskega prvenstva v Srbiji izgubila z Norveško  Foto: Ivan Milutinovic

VRŠAC> Slovenski rokometaši so v tritedenskem pripravljalnem obdobju največ časa namenili Norvežanom, "ključna tekma" za preboj v drugi del zaključnega turnirja pa se navzlic temeljiti pripravi in podrobni analizi tekmeca ni razpletla po njihovih željah. Skandinavski tekmeci so Slovencem močno priprli vrata za preboj v drugi del sklepnega turnirja.

V sredo s Hrvati, v petek z Islandci

Pred izbranci slovenskega selektorja Borisa Deniča sta v prvem delu evropskega prvenstva še dve preizkušnji: najprej se bodo v sredo pomerili s Hrvati, dva dni kasneje še z Islandci, oboji pa so na mednarodni jakostni lestvici uvrščeni pred Norvežani in Slovenci.

V slovenski vrsti sta bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Uroš Zorman in Dragan Gajič, ki sta dosegla po pet golov. Vratar Gorazd Škof je zbral 19 obramb.

Norveška obramba ustavila udarne Slovence

Denič je življenjsko pomembno tekmo v tukajšnji sodobni dvorani Millennium začel z udarno postavo: mesto med vratnicami je zasedel Gorazd Škof, na krilnih položajih sta bila Luka Žvižej in Dragan Gajič, na 6-metrski črti Miha Žvižej, na zunanjih položajih pa David Špiler, Uroš Zorman in Jure Dolenec. A slovenski "prvokategorniki" so hitro spoznali moč visoke norveške obrambe 6-0, ki je v uvodnih desetih minutah delovala naravnost brezhibno, tudi na račun počasne in brezidejne slovenske igre.

Vikingi so si že po pičlih desetih minutah priigrali vodstvo šestih golov, ob njihovi bolj zbrani igri pa bi bila prednost lahko še bolj izrazita. Slovenska obramba 3-2-1 jim ni delala prevelikih preglavic, največ sivih las pa jim je povzročil krožni napadalec Bjarte Myrhol.

Prvi gol šele v enajsti minuti

Deničevi izbranci so prvi gol dosegli v globoki enajsti minuti, zanj pa je po strelu s sedmih metrov poskrbel Gajič. Z delnim izidom 3:0 so minuto kasneje prepolovili izid (3:6) in se enakovredno zoperstavili Skandinavcem, ki so v 17. minuti še vodili z 9:4, dve minuti kasneje pa le z 9:7. Ekipo so prebudile nekatere verižne obrambe Škofa, ki je v prvi polovici tekme zaustavil 13 od skupno 19 tekmečevih strelov, Zorman in druščina pa so v napadu izrabili tudi svoje hitre noge in večjo domišljijo. V 27. minuti so prek Jureta Dobelška znižali na 12:13, minuto pred odhodom na veliki odmor pa je Špiler poskrbel za prvo izenačenje na tekmi (13:13).

Dober začetek drugega polčasa

Začetek drugega polčasa je minil v znamenju slovenske reprezentance. Gibljiva obramba je bila naravnost perfektna, Skandinavci pa so iz minute v minuto postajali vse bolj negotovi. Najprej so živci popustili izkušenemu Johnnyju Jensenu, ki je zaradi grobega prekrška nad Zormanom prejel rdeč karton. To je Slovencem dalo nov zagon, v 38. minuti so svojo prednost povišali na +5 (21:16).

Na koncu Slovenci spet popustili

A slovenski rokometaši navkljub visoki zalogi v golih niso zdržali do konca. V zadnji tretjini tekme so zaigrali daleč pod svojimi zmožnostmi in tekmecu na nasprotni strani igrišča dopustili preobrat. Norvežani so v 45. minuti prek Erlenda Mamelunda izenačili na 21:21, v finišu tekme pa prikazali bolj zbrano igro. Slovenska ekipa je povsem odpovedala, v prelomnih trenutkih dvoboja, ko se je lomil izid, pa so grešili tudi najbolj izkušeni igralci. Gajič in Skube sta zapravila kazenska strela s sedmih metrov, Luka Žvižej pa čisti met s krilnega položaja. Vse to so Norvežani s pridom izkoristili in se nepričakovano veselili prvega para točk, Slovence pa pahnili v silno neprijeten položaj.

- Dvorana Millennium, gledalcev 2700, sodnika: Horaček in Novotny (oba Češka).

- Slovenija: Škof, Prošt, Miklavčič 1, Dobelšek 1, Pucelj 1, Brumen, Bezjak, Dolenec 3, Skube 4, Špiler 4, M. Žvižej, L. Žvižej 3, Gaber, Zorman 5, Mačkovšek, Gajič 5 (4).

- Norveška: Erevik, Medhus, Klev, Samdahl, Bjoernsen, Myrhol 6, Lund 1, Tvedten 3 (2), Mamelund 6 (1), Rambo 6, Hansen, Jondal, Jensen, Riegelhuth Koren 4, Paulsen 2.

- Sedemmetrovke: Slovenija 7 (4), Norveška 3 (3).

- Izključitve: Slovenija 18, Norveška 10 minut.

- Rdeča kartona: Jensen (34.), M. Žvižej (44.).

STA


Najbolj brano