S faraoni za zgodovino

Slovenija je z odliko končala predtekmovanje v Zaragozi, včeraj pa se je preselila v Barcelono, kjer želi ostati čim dlje. V dvorani Sant Jordi v olimpijskem kompleksu na Montjuicu se bo drevi ob 19. uri pomerila z Egiptom.

Prva violina velenjskega Gorenja Marko Bezjak  je zadeval  v ključnih za uspeh  proti Srbiji Foto: Ihf
Prva violina velenjskega Gorenja Marko Bezjak je zadeval v ključnih za uspeh proti Srbiji Foto: Ihf

In tudi to bo za Deničevo reprezentanco nova izkušnja, saj se Slovenija še nikoli ni znašla v izločilnih bojih velikih tekmovanj v tako izraziti vlogi favorita. Prvo mesto v slovansko-azijski skupini prinaša tudi določen ugled in še večja pričakovanja, in prav zanimivo bo videti, kako bo mlada in hitra Slovenija reagirala, ko “mora” zmagati. Nalogo, kako v glavah izničiti pet zmag in iz ničle startati na šesto, bo imel selektor Boris Denič, ki je že neposredno po dvoboju s Srbijo povedal: “Ko pridemo v hotel, je tekma že pozabljena. Tako delujemo in ni razloga, da še naprej ne bi bilo tako. Tudi trenerji se moramo dobro pripraviti in dati kvalitetne informacije o nasprotniku. Vsi imamo veliko dela: tudi maserska in zdravniška služba. A smo si prav te tekme in tega nasprotnika želeli.”

Egipt je neznanka

Bolj intenzivna priprava nanj se je začela včeraj popoldne, po prihodu v katalonsko glavno mesto in nastanitvi v hotelu. Egipt je precejšnja neznanka, saj na zadnjih SP ni blestel, zato le redki od prej poznajo njegov sistem igre. “Želeli smo si Egipt, saj je to zagotovo lažji nasprotnik kot Madžarska ali Hrvaška, da ne omenjamo Španije. Upam, da nam bo šlo vse po načrtu, a moramo iti iz tekme v tekmo. Če ne gremo v katerokoli tekmo stoodstotno, imamo velike težave,” je komentiral Sebastian Skube. Podatki govorijo, da rokometaši Egipta premorejo mišice, ne pa višine. Njihov najvišji igralec je visok 192 centimetrov. Gojijo tipični severnoafriški rokomet: hiter in s precejšnjim tehničnim znanjem, morda so nekoliko šibkejši v taktiki. Tudi Egipt se je lotil zamenjave generacij: razen 38-letnega Mohameda Nakiba, ki je vodja moštva, nihče drug nima še 30 let. Pravzaprav v rokometnem svetu pravijo, da najboljšega egiptovskega rokometaša ni na parketu, temveč sedi v častni loži. Gre za Kemala Mustafo, dolgoletnega predsednika mednarodne rokometne zveze, ki s svojimi zvezami in vplivom večkrat pomaga svojim sonarodnjakom. Tega se mora bati slovenska vrsta v Barceloni, saj bo Egipt v srečanju s še neuveljavljeno Slovenijo zagotovo začutil večjo priložnost, kot bi jo na primer proti Hrvaški ali Poljski.

Avtocesta do polfinala?

So pa bi bile po sobotni zmagi nad Srbijo že slišane napovedi o medalji ali vsaj polfinalu. Pot za Slovenijo je res odprta, saj bi v primeru zmage naletela na zmagovalca dvoboja med Rusijo in Brazilijo, v polfinalu pa najbrž na Španijo. Rusi se sicer ponovno dvigajo, a ne delujejo zastrašujoče kot na primer Danci ali Francozi.

“Če bomo pametni, imamo pot res odprto, a to smo si s prvim mestom v Zaragozi tudi zaslužili. V igri imamo še rezerve, v tistih odločilnih trenutkih pa smo odigrali odlično. Proti Egiptu moramo spet začeti borbeno in vsi verjamemo v naš uspeh,” napoveduje Marko Bezjak.

Ne bo podcenjevanja? “Ne, mislim, da se vsi zavedamo, da ne smemo nikogar podcenjevati, a ocenjujem, da smo bolj kvalitetna ekipa od Egipta in mislim, da se bomo uvrstili vsaj v četrtfinale.”

Iz Zaragoze poroča Denis Sabadin


Najbolj brano