Rokometni derbi med Koprom in Izolo brez drame

Da so derbiji med Koprom in Izolo nekaj posebnega, je sinoči še enkrat potrdil rokometni obračun. Po presenetljivi oktobrski zmagi Izolanov je bil naboj še toliko večji, a izkušeni Koprčani novega presenečenja niso dovolili. V pravem športnem prazniku je Cimos že od začetka prevzel pobudo in zmagal za deset golov, z 29:19 (14:7).

Dean Bombač (z žogo), vodja koprske igre, je bil z osmimi zadetki najboljši strelec derbija Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Dean Bombač (z žogo), vodja koprske igre, je bil z osmimi zadetki najboljši strelec derbija Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER> Ledeno mrzlo vreme in burja nista bili bistveni oviri primorskim športnim navdušencem, da ne bi napolnili Bonifike. Nad veličastnim vzdušjem, katerega del sta bila tudi ena najboljših sodnikov na svetu, Peter Ljubič in Nenad Krstić, ni mogel biti razočaran niti posebni poročevalec EHF TV, ki je z istrskega derbija pripravil poseben prispevek. Prisotne so bile vse tri navijaške skupine (Dvanajsti, Ribari in Tifozi).

Domači strateg Fredi Radojkovič ni špekuliral in je začel z najmočnejšo postavo, pri gostih pa so zaigrali tudi poškodovani Nikola Kojić in nekateri oboleli rokometaši. Koprčane je sramota jesenskega poraza očitno še skelela, saj so začeli bojeviteje in ostreje kot gostje.

Dvorana Bonifika, gledalcev 3000, sodnika Ljubič, Krstić (oba Kozina). Cimos Koper: Škof 11 obr., Rapotec 4, Skube 2, Bombač 8 (5), Skoko 2, Krivokapić 3, Konečnik 2 (začetna sedmerka); Vran 4 obrambe, Dobelšek 2, Brumen 4, Čemas, Poklar, Džono 1, Bundalo, Osmajić, Bogunović 1. Trener: Fredi Radojkovič. Istrabenz plini Izola: Kevič 10 obr. Božič 5, Čosić 3, Smolnik 1, Jelovčan 2, Kojić 2, Jurič (začetna sedmerka); Gregorič 2 obrambi, Ponikvar, Dolenc, Stepančič, Bubnič, Čebokli 3, Vukovič, Fidel 1, Apat. Trener: Vlado Hrvatin. Izključitve - Cimos 10, IP Izola 4; 7m: Cimos 5 (5), IP Izola 3 (1).

Derbi se je odprl z dvema zadetkoma Bojana Skoka, Izolani pa so prvi gol (PeterBožič) dosegli šele v četrti minuti. Njihova največja težava je bila, da niso znali prebiti Cimosove obrambe 6-0. Izkoristili niso niti treh izključitev gostiteljev, zato je njihov zaostanek kmalu začel naraščati. V 14. minuti je bilo 7:2, v 20. 10:4, v 25. pa v prvem delu najvišjih 12:4. Domači so zaustavili navezo Čosić-Smolnik, strelsko nerazpoložen je bil Kristijan Jurič (met 5:0), pa tudi Gorazd Škof je ubranil več strelov od Dragana Keviča. Koprčani so uveljavili svojo višino in tehnično znanje, Izolani pa niso vztrajali v visokem ritmu kot jeseni.

V drugi polčas so bolj motivirano startali gostje, a na manj kot na šest golov zaostanka se niso uspeli približati, čeprav je trener Vlado Hrvatin v igro poslal prav vseh 16 svojih igralcev. Obramba 3-2-1 ni mogla zaustaviti Koprčanov, pri katerih so glavno breme večinoma imeli nosilci igre. Dvoboj se je tako končal v skladu z napovedmi. Cimos se je maščeval za grenak poraz v Izoli.

Vlado Hrvatin, trener Istrabenz plinov: “Sem izredno vesel, da sem bil del te predstave. Najbrž si nihče od mojih igralcev nikoli ni predstavljal, da bo kadarkoli igral v takšnem vzdušju. V uvodu smo imeli preveč spoštovanja do Koprčanov, predvsem do vratarja Škofa. Če bi upoštevali moja navodila za mete na gol, se Koper ne bi tako hitro odlepil. Veseli me predvsem to, da je Cimos skoraj vso tekmo igral z najmočnejšo postavo. Ni nam prepustil niti trohice upanja, da se mu približamo.”

Dean Bombač, organizator igre Cimosa Kopra: “Res si nisem predstavljal, da bo dvorana tako polna. Videlo se je, kaj pomeni rivalstvo med Izolo in Koprom. Želim si, da bi se Izola uvrstila v ligo za prvaka in bi takšnih dvobojev bilo čim več. Naša zmaga je visoka, lahko bi bila še višja. Začeli smo na pravi način, nato igrali sproščeno in mirno. Vse smo imeli v svojih rokah in tekmo smo lepo pripeljali do konca.” Gladka zmaga v derbiju za Koprčane predstavlja dobro popotnico pred sobotnim srečanjem lige prvakov z Metalurgom, medtem ko bodo Izolani počivali do naslednje srede, ko bo v njihovi dvorani gostovalo prvouvrščeno Gorenje. DENIS SABADIN


Najbolj brano