Pred rokometaši Cimosa je prva tekma osmine finala lige prvakov

Potem ko so opravili s Krškim in se jim oddolžili za poraz v prvenstvu, bodo imeli Koprčani čas, da se posvetijo vodilni ekipi poljskega prvenstva Viva Targi Kielce, s katero se bodo v osmini finala lige prvakov najprej pomerili na Poljskem.

Denis Buntić Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Denis Buntić Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER> Poljaki so pred desetimi dnevi doživeli prvi poraz v letošnjem prvenstvu proti ekipi Powen Zabrze. Bistveno bolj boleč je bil poraz v finalu lanskega državnega prvenstva proti Wisli Plock, ki jih je pahnil v dodatne kvalifikacije za ligo prvakov (LP). Tam so bili boljši od Valladoida in Rhei-Neckar Löwena. V skupinskem delu LP so se v svoji skupini uvrstili na tretje mesto za Veszpremom in Atletico Madridom, pred Fuchse Berlinom, Čehovskimi medvedi in Silkeborgom, torej močnimi tekmeci.

V prvi tekmi osmine finala je Kiel v gosteh premagal Wislo Plock (igrala je v Cimosovi skupini) s 34:26.

Prav zato so Poljaki v obeh tekmah s Koprčani izraziti favoriti, čemur pritrjujejo tudi stavnice, ki obetajo pičel dobiček ob zmagi Kielc, ki ima v svojih vrstah večino poljskih reprezentantov. V prihodnji sezoni se jim bosta pridružila še Karol Bielecki in Krzystof Lijewski, ki bosta zapustila nemški Neckar Löwen.

Poljaki so v zadnjih letih zelo uspešni na reprezentančni ravni, z izjemo zadnjega EP v Srbiji. Na klubskem področju se šele vzpenjajo, po zaslugi Kielc, ki so začele z novačenjem odličnih rokometašev. Lani so izpadli po prvem delu tekmovanja v boju s Hamburgom in tako kot Koprčani lovijo prvo uvrstitev med osem najboljših evropskih klubov. Poleg Danca Marcusa Cleverlya imajo v vratih reprezentančnega vratarja Slawomira Szmala, ki se vrača po poškodbi. Njihov levi zunanji igralec (to je igralno mesto, kjer ima Cimos največ težav) Michal Jurecki je bil na spletni strani Handball planet izbran za najboljšega igralca skupinskega dela lige prvakov. Njegova menjava je Gregorsz Tkaczyk. Organizator igre je Slovenec Uroš Zorman, skupaj s Tomaszem Rosinskim. Za koprske navijače bo zanimiv tudi Denis Buntić. Hrvaški reprezentant je v Kopru pustil zelo dober vtis, klub pa je moral zapustiti zaradi različnih dejavnikov po uvrstitvi v polfinale pokala EHF. Po štirih letih igranja v Španiji se je preselil na Poljsko. Ob njem igrata še poljska reprezentanta Mariusz Jurasik in Mateusz Zaremba. Na šestmetrski črti je še en slovenski znanec. Tam ob Srbu Rastku Stojkoviću in Piotru Grabarczyku igra še Hrvat Željko Musa. Pri nas je igral v Trimu in nato v Gorenju, v Kielce je prestopil po letošnjem EP. S soigralci se je po zmagi nad Čehovskimi medvedi in uvrstitvijo v osmino finala tudi pošteno poveselil. Tako zelo, da so ga zaustavili poljski policisti s preveč alkohola v krvi in mu odvzeli vozniški izpit. Na desnem krilu igrata Islandec Thorir Olafson in Patrik Kuchzynski, na levi strani pa Mateusz Jachiewski in Bartolomej Tomczak. Trener ekipe je Bogdan Wenta, ki je tudi poljski selektor.

Tekmec je torej vreden spoštovanja, a zagotovo mu bo tudi koprsko strokovno vodstvo našlo kakšno šibko točko. Dvorano Legionow, kjer bo prek 4000 glasnih gledalcev, je bila razprodana v dveh dneh.

ELVIS ŠTADER


Najbolj brano