Pred Portom še Laško

Zmaga proti Kielu na eni strani in gladki zmagi s Portom in Gorenjem na drugi sta rezultata, ki vzbujata spoštovanje v nasprotnikovih vrstah. Zgleda, da so celjski in koprski rokometaši, ki se bodo drevi ob 18. uri pomerili v derbiju 13. kroga, v vzponu forme.

Dvoboj med Koprčani (v rumenih dresih) in Celjani se bo začel s stiskom rok. Ali se bo tako tudi končal? Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Dvoboj med Koprčani (v rumenih dresih) in Celjani se bo začel s stiskom rok. Ali se bo tako tudi končal? Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER> Zahtevnost tekem za rokometaše Cimosa v letošnji sezoni se giblje v nekakšnih intervalih. Prvi val sta predstavljali udeležba na kvalifikacijskem turnirju za ligo prvakov in domače prvenstveno srečanje s Pivovarno Laško v začetku septembra, drugi val je bil v drugem delu oktobra z dvema evropskima tekmama z Volendamom in preizkušnjama z Mariborom ter Gorenjem, trenutno pa smo sredi tretjega vala, v katerem bo poleg dveh tekem s Portom še drevišnji dvoboj s Celjem PL. Med temi valovi so bile doline, v katerih so se Koprčani merili z ekipami s spodnjega dela lestvice, zato je bila intenziteta nižja, nosilci igre pa so se lahko regenerirali in pozdravili obolele ude.

Vrstni red 1. SRL po 12. krogih - 1. Gorenje 22, 2. Cimos Koper 21, 3. Celje PL 21, 4. Maribor 17 ...

Dvoboj med celjsko in koprsko rokometno ekipo postaja že klasika. Rumeno-modri in rumeno-zeleni (mimogrede: Gorenje, ki bo danes igralo z Mariborom, je rumeno-črno) se merijo po petkrat na sezono, vsaka tekma pa ima svoj potek in zgodovino. Moštvi sta uprizorili nekaj epskih bitk, od zornega kota gledanja pa je odvisno, katera je komu ostala v trajnejšem spominu. V lanski sezoni so bili pivovarji uspešnejši, saj so zmagali v finalu pokala, Koprčanom pa so speljali tudi drugo mesto in ligo prvakov. Predlani pa je bilo ravno obratno: Cimos je v pokalu premagal Celjane v njihovi dvorani, zasenčil pa jih je tudi v državnem prvenstvu. Letos sta se v prvem dvoboju moštvi razšli brez zmagovalca - v Bonifiki je bilo 30:30, s čimer so bili gostje bolj zadovoljni.

Skrivnosti med moštvoma skoraj ni, saj se rokometaši med seboj poznajo, ogled njihovih tekem je tudi dostopen na spletu. Pomemben dejavnik v tokratnem dvoboju bo utrujenost. Koprčani so v soboto proti Portu porabili precej moči. Celjani so imeli bistveno lažjo tekmo z Ormožem, a so pred tem kar dvakrat igrali s Kielom, kar je najbrž pustilo še nekaj posledic. Čeprav obe moštvi konec tedna čakata ponovno zelo pomembni evropski tekmi, varčevanja z močmi ne bo. Točkovno so vsi trije konkurenti za državni naslov blizu, zato drevišnja tekma za nobeno ekipo ne pomeni biti ali ne biti. A je po drugi strani uspeh v medsebojnem obračunu vedno dobrodošel, ne samo zaradi točk, temveč zaradi dviga (ali izgube) samozavesti.

Zadnji rezultati kažejo, da sta obe ekipi v vzponu forme. Prav tako obe stavita na ostro in disciplinirano obrambo. Gostitelji bodo sicer nekoliko oslabljeni, saj bodo zaradi poškodb manjkali Luka Žvižej, Potočnik in Žuran, a imajo v svojih vrstah kopico mladcev, željnih dokazovanja. Med njimi tudi Sebastjana Skubeta, ki je zadnji dve leti igral za Cimos. Prav obratno pot so ubrali cimosovci Gorazd Škof, Matjaž Brumen in Nejc Poklar, ki so nekoč branili celjske barve.

Kluba sta torej na več načinov povezana in prepletena, za končni razplet pa bi utegnil biti pomemben tudi kriterij, ki ga bo ubral sodniški par (do včeraj je bil še tajen), saj bi popuščanje pretepanju pomenilo vodo na celjski mlin.

DENIS SABADIN


Najbolj brano